Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak s tajnikom NATO-a

Predsjednica o izborima u BiH: Vjerujem u dobrosusjedske odnose

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
08.10.2018.
u 19:35

Grabar - Kitarović je kazala da je tijekom godina Hrvatska postigla "sjajne uspjehe na mnogim područjima, ali da imamo sjajne razvojne potencijale i znamo da možemo i bolje"

Bez obzira na, nažalost, prve euforične i pomalo neprimjerene izjave iz BiH, čvrsto vjerujem u dobrosusjedske odnose. Nastavit ću se zalagati za dobrobit BiH, za opstojnost i prava hrvatskog i svih ostalih naroda i građana, za euroatlantski put i za brže BiH članstvo u Europskoj uniji, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas u Zagrebu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

I dok je stabilnost jugoistočne Europe od strateške važnosti za NATO, za Hrvatsku ona od apsolutno od vitalne i gotovo egzistencijalne važnosti.

- Bosna i Hercegovina treba naše ponovno zalaganje u izgradnji institucija i osiguranju ravnopravnosti svojih konstitutivnih naroda i građana. Hrvatski pristup zasnovan je na dubokom razumijevanju unutarnje kompleksnosti naše najbliže države, koje su jasnije nakon jučerašnjih izbora - istaknula je K. Grabar-Kitarović.

Daytonski i Washingtonski sporazum temelji su današnje BiH, a sva odstupanja od njih samo su stvorila neravnotežu između tri konstitutivna naroda.

- Godinama upozoravam na diskrepanciju između izbornog zakonodavstva u BiH i odluka ustavnog suda BiH, kao i odluka nekih međunarodnih sudova. Mi kao supotpisnica Daytonskog sporazuma imamo odgovornost za mir i stabilnosti susjedne države i naš je interes da se BiH nastavi razvijati. Nakon ovih izbora svim želim svako dobro, da se sastave funkcionalne vlade na razini entiteta i države koje će osigurati punu implementaciju prava svih državljana sva tri konstitutivna naroda - zaključila je predsjednica.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da je Hrvatska sjajni saveznik.

- Impresioniran sam napretkom koji ste napravili i zahvalni smo što je Hrvatska članica NATO-a, koja pomaže ojačati obranu i sigurnost Saveza. RH je cijenjeni saveznik koji daje svoj doprinos - kazao je Stoltenberg.

Pogledajte video: Vojna vježba hrvatskih MiG-ova i Eurofightera britanskog RAF-a

Komentara 32

Avatar Trgovac
Trgovac
19:54 08.10.2018.

Bolje da ništa nije rekla.

KA
kamenjar0404
20:00 08.10.2018.

Umjesto da kaze da su Bosnjaci pokrali Hrvate,ona sa njima zeli dobre odnose a zovu je kao i Hrvate svim pogrdnim imenima sto postoje !!!! Jesam li lud,ili???

PR
prajdali100
20:02 08.10.2018.

Pa cijenjena gospođo valjda ti je jasno da je na djelu dobro osmišljen muslimanski plan čija je prva etapa uspjela.U tom Predsjedništvu sada sjede dva muslimana i Srbin !!!!! Sljedeće je ukinuti županije i potpuno istjerati Hrvate iz BiH.O čemu pričaš !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije