Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci:

'Predloženi porez skup je i kompliciran za provedbu'

'20. 03. 2012., Zagreb - U Rifin obrazovnom centru odrzana je radionica pod imenom - Poslije oporezivanja imovine. Radionicu je vodio Guste Santini. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
23.11.2012.
u 13:00

Ekonomist Santini uvjeren je da slijedi pad cijena nekretnina 10 do 15 posto, a iduće godine daljnji pad BDP-a od 2%

Marina Kesner Škreb, autorica niza studija o oporezivanju nekretnina iz Instituta za javne financije, kaže da je iz Vladine prezentacije izostala simulacija koliko porez donosi lokalnim proračunima te koliko stoji njegovo uvođenje, što je ključan podatak za ocjenu učinka budućeg poreza.

– Samo iz tih brojki moći će se vidjeti da li porez na nekretnine doista omogućava snižavanje cijene rada uz zadržavanje istog ukupnog poreznog tereta kako se iz Ministarstva financija predviđa. Navode se brojna izuzeća, što porez čini skupim i kompliciranim za provođenje, a poreznim obveznicima sigurno će razigrati maštu oko ideja kako ovaj porez izbjeći – ističe Marina Kesner Škreb. Ekonomist Guste Santini tvrdi da zemlja koja želi izaći iz krize mora smanjivati poreze, a ne uvoditi ih i povećavati poreznu presiju. Njegovo je mišljenje da su fiskalni razlozi prevagnuli pri odluci da se taj porez uvede, a ne stvarna namjera da se otvori prostor za smanjenje drugih poreznih oblika. Santini procjenjuje da će prva posljedica nekretninskog poreza biti pad cijena na tržištu za 10 do 15 posto, bez obzira na to što Vlada tvrdi da kuće u kojima se živi neće biti na gubitku u odnosu na sadašnja rješenja te da neće biti nepovoljnih učinaka na gospodarstvo.

>>Uvede li se porez, cijene nekretnina mogle bi pasti 30%!

– To je taj mrtvi teret oporezivanja koji će se dogoditi neovisno o predloženim stopama, a o kojemu se uči na prvim godinama studija ekonomije – ističe Santini. K tome, nekretninski je porez jedan od poreznih oblika koji ima izuzetno visoku cijenu ubiranja poreza, a pitanje s kakvim učincima. Njegova je procjena da će početak oporezivanja nekretnina u kombinaciji s drugim mjerama i krizom koja ne jenjava iduće godine dovesti do pada BDP-a od najmanje dva posto.

– Do nelikvidnosti je došlo zato što imamo visoku troškovnu inflaciju, a ne zato što ljudi ne žele plaćati. U kreiranju troškovne inflacije sudjeluje i država sa svojom poreznom politikom – dodaje Santini.

Ravnateljstvo HUP-a u petak se sastaje s Linićem te će nakon toga izaći sa stavom o utjecaju poreza na poduzetnike, kojih se novi porez tiče jednako kao i građana. 

>>Za stan od 100.000 eura platit ćete porez od 390 do 945 kn

Komentara 5

NE
Nepobjedivi
13:18 23.11.2012.

Gospodin Santini je ipak optimist. Cijene nekretnina će pasti na 0 kuna/eura, jer ih nitko neće htjeti kupiti zbog ovog poreza.

DU
Deleted user
13:23 23.11.2012.

zanima me, hoce li sve nekretnie nakon procjene biti dostupne gradjanima, da vide jel procjena napravljena pravilno, mozda bi se vidjelo da su velebne susjedove vile jako jeftine:))) za razliku od neke potleusice:)))

MO
mojzagi
15:02 23.11.2012.

To sa tim porezom je preuranjeno, i dovodit ce do kaosa , to bi trebalo sve polako i pametno pripremati jer kako mnogi govore nismo jos za to potpuno spremni. Sad na to siromastvo jos udri i sa porezom, sve ce nam unistiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije