Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gaf u čepinskoj školi

Pred njemačkim predstavnicima pustili nacističku verziju himne: 'Nein, ugasite to!'

Njemačka
Foto: ---/DPA/PIXSELL
16.10.2018.
u 15:26

Sigurno nije bilo namjerno, ispričali su se i to je najvažnije, rekao je predstavnik njemačkog veleposlanstva Arne Hartig

Domar OŠ Vladimira Nazora u Čepinu pustio je pogrešnu verziju njemačke himne koja se veže za nacističku ideologiju na svečanosti potpisivanja partnerskog ugovora s Goethe-Institutom.

Glas Slavonije piše kako je puštena himna koju Njemačka odavno službeno ne koristi i koja se veže uz vrijeme i ideologiju koju je promicao nacistički vođa Adolf Hitler te da je to izazvalo zgražanje svih okupljenih. Moderatorica programa iz Goethe-Instituta Milka Jurković vidljivo uznemirena počela je uzvikivati "Nein, nein, to nije dobra verzija, ugasite to!" Na to je domar odvratio: "Ali upisao sam kako mi je rečeno. Što nije u redu?"

Himna je puštena pred šokiranim predstavnikom njemačkog veleposlanstva Arneom Hartigom i ravnateljem Goethe-Instituta Matthiasom Müllerom-Wieferigom. Nazočili su i Dragan Vulin, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije, i Vladimir Ham, gradski vijećnik i predsjednik Njemačke zajednice Osijek, novinari, djeca i učitelji, kao i ravnatelj Ilija Pavić. Jurković je ubrzo pustila službenu verziju njemačke himne, a program je nastavljen bez prekida i eksplicitne javne isprike.

Okupljenima su se, vezano uz proglašenje čepinske škole tzv. PASCH školom, ne osvrćući se na neugodnu situaciju, profesionalno obratili Hartig i Müller-Wieferig. Na pitanje novinarke je li prepoznala o kojoj je verziji njemačke himne bila riječ te namjeravaju li se u vezi s time ispričati okupljenima Jurković je reagirala eksplozivno: "Zato ste vi došli, da to pišete?! Ako nećete pisati o PASCH programu, bolje idite".

Na samom kraju programa ravnatelj Pavić ispričao se svima, osobito njemačkim predstavnicima, te izrazio duboko žaljenje zbog nesretne situacije. Rekao je da je domar "vjerojatno na YouTubeu kliknuo na pogrešan link."

- Sigurno nije bilo namjerno, ispričali su se i to je najvažnije. Ne bih više o tome - kazao je Hartig.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Komentara 54

GA
Gajger
16:34 16.10.2018.

Večernjakovi novinari u neumornoj potrazi za ustašama i nacifašistima.

Avatar MK
MK
16:35 16.10.2018.

Gajbu pive za domara i novinar Glasa Slavonije ima svoju štoriju - bez da se morao istraživački pozabaviti sa programom... Dobro mu je odgovorila... I takva novinarska remekdjela bremzaju Hrvatsku u napreduku...

RO
rotuutor
16:47 16.10.2018.

Svako smece koje se rodi u HR postaje novinar i zaposli se u VL.yUtjesno je u Jutarnjem jos gore smece i ima ih vise.U VL Gerovac i Pofuk konkurenti onima iz JL.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije