Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program ide u javnu raspravu

Prazne kuće za mlade obitelji poljoprivrednika

Zagreb: Sabor o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.03.2024.
u 18:09

Marijana Petir upozorila kako čak 195 naselja u Hrvatskoj nema ni jednog stanovnika

Nakon što je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir upozorila kako čak 195 naselja u Hrvatskoj nema ni jednog stanovnika, a više od 700 ih je na pragu izumiranja te inicirala nacrt programa stambenog zbrinjavanja mladih poljoprivrednika u ruralnim krajevima, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Program potpore za unapređenje uvjeta stanovanja mladih poljoprivrednika za 2024. i uputilo ga u javnu raspravu, priopćili su iz ureda Petir. Javno savjetovanje traje do 22. ožujka ove godine, a program je dostupan na poveznici.

Riječ je, podsjetimo, o jednom od rijetkih prihvaćenih amandmana na novi državni proračun potkraj prošle godine (11 od 468!), za koji je Vlada osigurala milijun eura u ovoj godini, a isti je iznos osiguran i u projekcijama proračuna i za 2025. i 2026. – za pomoć jedinicama lokalne samouprave (JLS) s manje od 5000 stanovnika, koje već iz svojih proračuna osiguravaju bespovratna sredstva za kupnju kuća mladim obiteljima ili nadogradnju/proširenje kuća u kojima žive na ruralnom području.

– Cilj ove potpore je podupiranje generacijske obnove hrvatskog sela i poljoprivrede, a korisnici – mlade obitelji koje se bave poljoprivredom – ostvarivat će je preko JLS-a. U funkciju stanovanja stavit će se prazne kuće u ruralnim područjima, osigurati dom za mlade obitelji koje se bave poljoprivredom i zaustaviti njihovo iseljavanje s hrvatskog sela. Uz navedeno, ova mjera može pomoći rješavanju nedostatka radne snage na ruralnim područjima, što uzrokuje napuštanje poljoprivredne proizvodnje i ruralnih područja te predstavlja velik izazov za generacijsku obnovu hrvatskog sela i poljoprivrede, dostatnu proizvodnju kvalitetne hrane po pristupačnim cijenama kao i za nacionalnu sigurnost – rekla je zastupnica Petir. U anketi koju je Petir provela na terenu, od 140 JLS-a koji su joj odgovorili, 88 ih u svom proračunu ima osigurana sredstva za neki od vidova stambenog zbrinjavanja mladih obitelji na selu.

GALERIJA Srušen je posljednji trag bivšeg hotela Marjan u Splitu

Zagreb: Sabor o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije