Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Potez Milanovića iznenadio, ali nije bio spontan: Analitičari Večernjeg lista otkrili što nam slijedi

Foto: Večernji TV
1/5
16.03.2024.
u 14:11

Hoće li Ustavni sud brzo reagirati i u ponedjeljka naložiti Milanoviću da ipak mora podnijeti ostavku ako se namjerava natjecati na izborima?

Zoran Milanović definitivno je uzburkao hrvatsku političku scenu. Nakon što je posve iznenadio političke aktere svojom kandidaturom za premijera Hrvatske na parlamentarnim izborima, izazvao je i burne reakcije jer još uvijek nije podnio ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske. Hoće li Ustavni sud brzo reagirati i u ponedjeljka naložiti Milanoviću da ipak mora podnijeti ostavku ako se namjerava natjecati na izborima?

Večernjakovi politički analitičari Ankica Mamić i  prof. Dragan Bagić smatraju kako  je, ukoliko Ustavni sud zabrani kandidaturu predsjedniku Zoranu Milanoviću, prva opcija da on podnese ostavku i  zatim bude prvi na listi SDP-ove koalicije u 1. izbornoj jedinici. Druga je opcija u slučaju zabrane kandidature da on ostane predsjednik, da ne sudjeluje kao kandidat na izborima, ali da figurira kao premijerski kandidat SDP-ove koalicije bez sudjelovanja na izborima, pa ako ta koalicija pobjedi ponovi se slučaj Tihomira Oreškovića. Treća opcija je da Ustavni sud odluči kako se predsjednik može kandidirati pa da ostane i predsjednik i ispuni najavu kandidature u 1. izbornoj jedinici. 

- Sabor ga ne može opozvati jer je raspušten i Zoran Milanović će sigurno sudjelovati na ovim izborima, bilo kao kandidat na listama i za premijera ili samo kao kandidat za premijera. Bilo bi malo više koristi od njega da je na listi u 1. izbornoj jedinici, no njegova kandidatura će se mjeriti na cijelom poligonu od 10 izbornih jedinica. Mislim da njegovo povlačenje s pozicije predsjednika nije realno jer bi time, na neki način, i tu polugu pustio HDZ-u. A kako je on praktički objavio izvanrednu situaciju HDZ-ovim djelovanjem, dati poziciju predsjednika Jandrokoviću i HDZ-u bilo bi suprotno od onoga što je rekao kao razlog same najave njegove kandidature na izborima – ističe dr.sc. Dragan Bagić koji smatra sporednim pitanjem hoće li biti na listama ili ne, ako figurira kao kandidat za premijera.

- Dominantan narativ u stručnoj javnosti je da je ovo protuustavna namjera jer još uvijek nemamo nikakav potez. Čin će biti kad eventualna lista sa Zoranovim imenom bude predana DIP-u. Konačni pravorijek će o tome donijeti Ustavni sud i mislim da je dobro što je Ustavni sud odlučio uzeti nekoliko dana vremena iako su neki tražili odmah njihovu reakciju. No, problem je što svi reagiraju u nekoj  euforiji, iz stanja šoka. Zazivalo se i Ustavni sud da djeluje kao da je neka panika, vojska na ulicama. To je opasno. Mnogi su se prepustili tim emocijama. Imamo Ustavni sud koji će reći svoj pravorijek, a vjerujem da će predsjednik Milanović poštovati odluku Ustavnog suda kakva god bila – smatra prof. Bagić.

POVEZANI ČLANCI:

- Po meni se brkaju dvije stvari. Brka se politička kultura, praksa i običaji te ustavnost. Ovo što je Milanović najavio je apsolutno protiv svih demokratskih standarda, praksi, kulture i do sada neviđeno, to je točno. No, drugo je pitanje  za mene da li je to neustavno. Naime, mislim da su ove prve reakcije potaknute dominantno time što je ovaj potez nesvakidašnji, kršenje svih dosadašnjih običaja, ali je li neustavno je vrlo ozbiljno stručno pitanje koje će procijeniti Ustavni sud hladne glave. Milanović je već niz mjeseci  povukao niz političkih poteza kojima je narušio jednu vrstu političke kulture i dobrih običaja, a pogotovo nakon imenovana Turudića. Teško je zapravo reći da i to imenovanje Turudića nije narušavanje tih dobrih običaja i praksi također. I može se reći da je činjenica kako je time Plenković također odlučio svjesno kršiti te običaje, a zatim Milanović, zahvaljujući tom svom karakteru, rekao – e nećeš i ja ću ti vratiti istom mjerom – rekao je prof. Bagić dodajući kako to potonje smatra osnovnim i čvrstim motivom Milanovića na ovakav potez.

Ankica Mamić ističe kako ju je ovakav potez predsjednika iznenadio, mada se od Zorana Milanovića svašta može očekivati.

- Predsjednik Milanović je i došao na Pantovčak šaljući poruku da neće biti uobičajeni predsjednik. Sam čin inauguracije je bio skroz drugačiji od onoga što smo do sada vidjeli.  I moto mu je bio predsjednik s karakterom. Ali opet svi su iznenađeni ovime. Mene je uspio opet iznenaditi. On je čovjek koji donosi neočekivane odluke, neke na granici njegove ovlasti, a Ustavni sud će reći i jeli ovaj čin protuustavan – napominje Mamić koja smatra kako taj čin Milanovića nikako nije bio spontan.

- Čini mi se da je iza ove odluke dosta promišljanja. Mislim da je imao plan učiniti ovo već neko vrijeme. Što je bio okidač – imenovanje Turudića ili neki skup malih okidača ne znam. Ali znam da je ovo za njega vrlo riskantan potez. On je u svojim rukama imao poprilično siguran drugi predsjednički mandat, a on ga je stavio na kocku ovim potezom. A svi smo mislili da uloga predsjednika Milanoviću puno bolje stoji  nego uloga premijera jer je ovdje puno ležerniji, tu prolazi lakše to nepoštivanje uvriježenih pravila. Meni je upitan i njegov današnji dolazak na glavni odbor SDP-a jer je prisegnuo da će biti predsjednik svih građana, da se odriče te stranačke iskaznice što nije samo tehnička stvar nego je to jamstvo da ćete biti van svih političkih procesa. A došao je i održao opet neki motivacijski govor – napominje Ankica Mamić.

>> FOTO Nepoznati Milanović: Baka ga je potajno krstila, tukao se u kvartu, a do faksa ga je pratio nadimak

1/36

Komentirali su i isticanje Vlade nacionalnog spasa u Milanovićevoj najavi kandidature. Uz to što je to poruka drugim stranaka van SDP-ove koalicije, smatraju kako je to u biti i njegovo opravdanje ovog poteza prema biračima. 

- Poslao je dvije poruke. Prva je da se radi o nekom vidu izvanrednog stanja, prije svega u smislu narušavanja nezavisnosti institucija i funkcioniranja institucija, i da takva  situacija zahtijeva izvanredne lijekove i izvanredne političke mjere, Poput najave njegove kandidature. Birači će odlučiti jesu li potezi HDZ-a i Plenkovića zadnjih mjeseci uistinu stvorili takvu situaciju da mogu opravdati ovaj izvanredni potez Milanovića ili to nisu tako alarmantne stvari da opravdavaju takve poteze. Druga poruka s najavom Vlade nacionalnog jedinstva je da je njegov politički projekt privremen. Okupljen oko jednog problema, a kad se taj problem riješi, tj. oslobode te institucije što on tvrdi, onda ta Vlada više neće imati svoju izvanrednu i vraćamo se u normalno stanje – zaključuje prof. Bagić. 

Komentara 34

Avatar Zoran Kociper
Zoran Kociper
15:01 16.03.2024.

Ne samo u svezi ovih izbora, Hrvatska je prepuna, ima desetine tisuća, kako Krleža Kaže, homocilindrijakusa, cilindraša, doktora prava, filozofije, svega i svačega, Hrvatska ima više stručnjaka nego sav ostali svijet, pa se postavlja logično pitanje, ZAŠTO nam je ovako kako nam je , zašto smo propali?

Avatar raznosač_pice
raznosač_pice
19:06 16.03.2024.

S obzirom kako Ustavni suci nisu poslali nekog na imenovanje Turudića, nekako se čini kako bi odluka u ponedjeljak mogla ići Milanoviću u koristi jer je upravo Turudića apostrofirao kao razlog za svoj postupak. Vidjet ćemo.

DA
damascus
17:42 16.03.2024.

Milanović je ovime nadmašio i Putina i Lukašenka u Bjelorusijij. Jadna nam domovina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije