Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ŠAKU DOLARA

Pranje novca u Zimbabveu

sto trilijuna dolara
07.07.2010.
u 17:39

Nije riječ o legalizaciji prihoda stečenih na crno, već baš o doslovnom pranju: budući da im je domaća valuta postala bezvrijedna, u Zimbabveu za platni promet koriste američki dolar. Novčanice se toliko prljaju da ih se mora i prati.

Suočene s inflacijom od 231000000 posto, zimbabveanske vlasti morale su konačno kapitulirati i u siječnju 2009. dopuštene su transakcije u stranim valutama. Najomiljenije platežno sredstvo u Zimbabveu je američki dolar, a kako sirotinja "svaku paru tri puta okrene", u toj zemlji dolari se koriste mnogo, mnogo dulje od roka trajanja od 20 mjeseci koji je odredio U.S. Federal Reserve.

Zbog opasnih pljačkaša ono malo novca što imaju uza se ljudi često kriju u čarapama i gaćama pa i to doprinosi smradu novčanica koje ionako od duge upotrebe ne podsjećaju baš na ljubice ili ruže.

Stoga su se Zimbabveanci, naročito trgovci na malo kroz čije ruke prolazi veliki broj "amortiziranih" novčanica u apoenima od 1, 2, 5 i 10 dolara, postali iznimno vješti u načinima da američke novčanice operu i očiste. Kemijsko čišćenje ne dolazi u obzir, izblijedilo bi zelenu boju, ali nježno pranje sapunom za ruke ili strojno pranje na 30 stupnjeva i onda sušenje na konopcu za rublje ublažava najgore posljedice duge upotrebe dolara.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
12:46 16.07.2010.

cuj pa propasce amerika... oni ce oprat i obamu.. kak se ne ugledaju na srbiju... srbi kada imaju inflaciju zaratuju sa susjedima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije