Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pozlilo joj je

Htjela je na taksi, ali su je odvukli i silovali?

plaža silovanje zadar
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/2
11.11.2013.
u 21:15

Iako se u Zadru govori da se žrtva i silovatelji poznaju otprije s obzirom na to da su i silovatelji većinom srednjoškolci, to nam nitko nije potvrdio

Maloljetnica koja je seksualno zlostavljana na jednoj zadarskoj plaži silovatelje navodno ipak nije dobro poznavala. To tvrdi policijski izvor koji ističe da u nedjelju ujutro, kada je došla s majkom prijaviti silovanje, nije znala imena svih mladića. Slučaj je dobio dodatnu dimenziju kada je policija mladiće osumnjičila za spolni odnos bez pristanka, a ne za silovanje.

Roditelji nisu utjecajni

Iako se u Zadru govori da se žrtva i silovatelji poznaju otprije s obzirom na to da su i silovatelji većinom srednjoškolci, to nam nitko nije potvrdio.

Otac jednog od silovatelja bivši je specijalac koji je navodno prije nekog vremena bio osumnjičen zbog iznude.

Majka 17-godišnjakinje, shrvana zbog zlostavljanja njezine kćeri, u telefonskom razgovoru jučer nije htjela više ništa reći o slučaju koji je uništio obitelj. Petorica privedenih mladića iz Zadra policiji nisu otprije poznata po kaznenim djelima, a većinom su srednjoškolci. Iz policije tvrde da njihovi roditelji nisu utjecajni i kako nitko na policiju nije pokušao napraviti pritisak.

Policija, koja o cijelom slučaju nije izvijestila novinare zbog, kako kažu, zaštite maloljetnice, nastavlja istragu i provjerava tko je sve bio u društvu prije stravičnog događaja u noći sa 2. na 3. studenog na jednoj zadarskoj plaži. Tako se navodno provjerava informacija da je prije odlaska u klub na zadarskoj plaži s maloljetnicom bila jedna prijateljica. U klubu na plaži na kojoj se dogodilo silovanje nitko nam ništa nije htio reći o ovom slučaju.

Silovali je pet sati

Prema jednoj verziji, maloljetnica nije obilazila lokale, već je bila zajedno s napadačima na zabavi. Navodno joj je već tamo pozlilo te je htjela kući taksijem. No, krenula je s mladićima koji su je navodno bacili u grmlje na plaži i silovali od 23 do 4 sata ujutro. Unatoč zapomaganju, nitko joj nije pomogao. Prema drugoj verziji, navodno je i opljačkana.

Ako je ženu netko namjerno opio ili drogirao kako bi ostvario seksualni odnos pa nije u takvom stanju pružala otpor, to bi, mislim, također bilo slamanje otpora silom, odnosno silovanje

Branko Šerić, odvjetnik

– Pljačka nije prijavljena – kažu u zadarskoj policiji.

Kakva je razlika između silovanja i spolnog odnosa bez pristanka za koje su prijavljena petorica Zadrana osim u visini zapriječene kazne i kako dokazati da je bila riječ o spolnom odnosu bez pristanka? Odvjetnik Branko Šerić ističe da je silovanje za koje je zapriječeno do deset godina zatvora podrazumijeva prijetnju i prisilu, dok spolni odnosi bez pristanka znači da druga strana nije pristala na seks.

– Spolni odnos bez pristanka, smatram, bio bi kad se žena u zadnjem trenutku seksualnog odnosa predomisli i kaže ne, a ako je ženu netko namjerno opio ili drogirao kako bi ostvario seksualni odnos pa nije u takvom stanju pružala otpor, to bi, mislim, također bilo slamanje otpora silom, odnosno silovanje – smatra Šerić.

Inače, spolni odnos bez pristanka novo je kazneno djelo uvedeno izmjenama KZ-a za koje je zapriječena kazna do pet godina zatvora.

Komentara 25

SO
soldatica
22:42 11.11.2013.

mislim da je svejedno,silovanje ili spolni odnos bez pristanka.kada bi to bila kci od nekoga,koji ima vise utjecaja u samom gradu bilo bi bez govora silovnje.ipak pred zakonom nismo svi isti!!!djevojka je silovana,,basta

JU
juma
22:20 11.11.2013.

Ovo nije silovanje jer su bila samo petorica i iživljavali su se na njoj samo 5 sati. Dakle sa strane hrvatskog pravosudja jasno je kako se radi o olakotnim okolnostima, odnosno normalnom spolnom odnosu bez pristanka. Da su bila desetorica i da su je silovali 12 sati, e ondaaa bi tužitelj možda razmislio nije li ipak riječ o pravom silovanju, ali samo ako im dotična nije dala povoda izazovnim ponašanjem ili odijevanjem. Tako sam sretan što živim u ovako civiliziranoj i pravno uredjenoj državi u kojoj se zna što je po zakonu, a što ne.

Avatar Nihon no Koku
Nihon no Koku
22:31 11.11.2013.

Ja ne shvacam kako se jedan solovatelj moze pogledat u ogledalo i ostat ziv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije