Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PPD POZIVA INSTITUCIJE DA ISTRAŽE SLUČAJ

'Neprofesionalno je što neki danima barataju podacima HROTE-a, prije nego li je izrađen obračun za lipanj'

Zagreb: Ministar Filipović tvrdi da su dopisi iz HEP-a zlobno interpretirani
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
14.07.2023.
u 11:05

Ponavljamo kako je na dnevnim aukcijama energije uravnoteženja PPD u lipnju kupio 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja, a kako na alocirane udjele PPD ne može utjecati. Također ističemo kako PPD nije kupovao plin po cijeni od 1 cent, stoji u priopćenju.

PPD osvrnuo se na informacije iznesene na tematskoj sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo koja je održana jučer. Poručili su kako smatraju neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a te da ih selektivno prikazuju. 

- U kontekstu tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo održane 13. srpnja 2023.g. i objave podataka od strane HROTE-a, ističemo kako je riječ o alokaciji energije uravnoteženja, odnosno viškova i manjkova plina u transportnom sustavu, između aktivnih voditelja bilančnih skupina na tržištu plina u Republici Hrvatskoj. Informacije o alociranim udjelima dosad nisu bile vidljive PPD-u, kao nijednoj drugoj tvrtki koja ima ulogu voditelja bilančne skupine i smatramo izrazito neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a, prije nego li je HROTE izradio obračun za lipanj 2023.g. te ih selektivno prikazuju.

Uloga voditelja bilančne skupine je definirana Zakonom o tržištu plina, Pravilima organizacije tržišta plina i Mrežnim pravilima transportnog sustava. PPD kao i ostali voditelji bilančnih skupina, postupali su u skladu sa svojim obvezama koje su definirane gore navedenim propisima. Voditelji bilančnih skupina nemaju utjecaj na alocirane količine te svakodnevno vode brigu o uravnoteženju svoje bilančne skupine.

VEZANI ČLANCI

Ovakav sustav funkcionira u zemljama Europske unije i već šest godina svaki mjesec u Republici Hrvatskoj. U sustavu uravnoteženja, voditelji bilančnih skupina kupuju, odnosno prodaju viškove i manjkove plina iz transportnog sustava u svrhu uravnoteženja plinskog transportnog sustava i svojih bilančnih skupina. Voditelji bilančnih skupina ne znaju koja bilančna skupina je uzrokovala dnevnu neravnotežu plina u sustavu i svojim radnjama pozitivno utječu na sigurnost i rad samog transportnog sustava te posljedično na sigurnost opskrbe plinom.

Ukupno 11 voditelja bilančnih skupina sudjelovalo je u uravnoteženju bilančnih skupina što ukazuje na činjenicu da su mnoge bilančne skupine završile lipanj s negativnom energijom i da se takvi slučajevi događaju svaki mjesec već šest godina na reguliranim tržištima energenata u Republici Hrvatskoj.

U potpunosti odbacujemo insinuacije da se u ovome postupku na bilo koji način pogodovalo bilo kojem od 11 voditelja bilančnih skupina jer voditelji bilančnih skupina nemaju informaciju o tome tko je neravnotežu u sustavu uzrokovao. Ovdje se radi o urednoj provedbi propisanog načina funkcioniranja sustava uravnoteženja koji je u cijelosti reguliran i definiran zakonskim procedurama.

VEZANI ČLANCI

Ponavljamo kako je na dnevnim aukcijama energije uravnoteženja PPD u lipnju kupio 3 702 MWh negativne energije uravnoteženja, a kako na alocirane udjele PPD ne može utjecati. Također ističemo kako PPD nije kupovao plin po cijeni od 1 cent.

Ponovno pozivamo sve relevantne institucije da istraže cijeli slučaj, ali i transparentno objave te pojasne sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane za plinsko tržište i provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske  - stoji u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Mamlazac
Mamlazac
12:20 14.07.2023.

Puno toga je "rekla kazala, steta vremena-

Avatar trabanti
trabanti
12:41 14.07.2023.

Pitam se zbog čega smo djecu slali na fakultet, zašto smo ih godinama podržavali. Vidimo moglo je sve biti jefitnije - sva znanja i vještine molgi stu steći čitajući sveznalce iz svih područja na različitim portalima.

Avatar Barba
Barba
17:08 14.07.2023.

Na mjestu PPD-a tužio bi sve zastupnike koji ih nazivaju lopovima. Oni nemaju pojna kako funkciiniraju tržišta energije, ali sve oko sebe nazivati lopovima jedino je što znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije