Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHVAĆENA UGLAVNOM MAKIJA

Požar pokraj Trogira pod nadzorom, nadletio ga i Milanović, izgorjelo 1600 hektara

Pogled iz Splita na požar u okolici Segeta Gornjeg
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/7
04.08.2021.
u 23:21

Kuće nisu stradale, ali cijele je noći pokraj svake koja je bila u opasnosti bilo po jedno vatrogasno vozilo

Požarište u zaleđu Trogira, kod Segeta Gornjeg, konačno je pod nadzorom. Cijele noći na požarištu je bilo 178 vatrogasaca sa 64 vatrogasna vozila, a čim je svanulo i stekli se uvjeti za djelovanje zračnih snaga, one su im stigle upomoć: dva kanadera, koje su poslije zamijenila dva zračna traktora koja su natapala zgarište kako se vatra opet ne bi razbuktala kada poslijepodne zapuše maestral, kao što se dogodilo dan prije.

U tri dana divljanja vatrene stihije požarom je zahvaćena velika površina, čak 1600 hektara makije, borove šume i maslinika. Kuće nisu stradale, ali cijele noći pokraj svake koja je bila u opasnosti dežuralo je po jedno vatrogasno vozilo. Srećom, nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH u vojnoj bazi Divulje u Splitu.

Sastao se i razgovarao s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, brigadirom Robertom Suntešićem te vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem, o situaciji na požarištu Seget Gornji kod Trogira i požarištu Mirlović u Šibensko-kninskoj županiji. 

U društvu glavnog vatrogasnog zapovjednika predsjednik Milanović helikopterom je obišao opustošena područja kod Segeta Gornjeg i uvjerio se u razmjere štete koju je iza sebe ostavila vatra. Zahvalio je vatrogascima i svima koji su se angažirali u gašenju vatrene stihije na požrtvovnosti i višednevnom trudu u obuzdavanju požara.

Poslije podne je u Divuljama svoj dolazak najavio i ministar unutarnjih poslova i šef nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović. Milanović je, poslije, dajući izjavu novinarima u Sinju, naglasio kako bismo, ako nešto ne poduzmemo, za koju godinu mogli imati problem u borbi s požarima.

Naime, više nitko ne proizvodi kanadere, zbog čega bi Vlada već sada trebala početi planirati na čemu ćemo, kao turistička i mediteranska zemlja, ubuduće temeljiti svoju protupožarnu zaštitu. Rekao je kako jedan kanader mogu zamijeniti tri helikoptera koji se mogu koristiti i za druge svrhe, izvan sezone požara.

U  vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama danas poslijepodne i premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su bili uključeni u gašenje požara. - Jako je dobra sinergija vatrogasaca i policije, Civilne zaštite i Hrvatske vojske koja je ovdje i i u drugim situacijama koristila kanadere. Cijeli sustav domovinske sigurnosti pokazuje zavidnu razinu koordinacije, rekao je.

U srednjoj Dalmaciji danas je buknuo još jedan požar. Oko 13 sati između Dicma i Krušvara planuo je požar. Odmah su angažirane lokalne zemaljske vatrogasne snage te kanader i zračni traktor. Vrlo brzom intervencijom požar je lokaliziran. Vatrogasci su i dalje na terenu, kao i iznad Trogira. Nadaju se kiši, koju meteorolozi najavljuju.

VIDEO Pogledajte dramatičnu snimku požara kod Planog

Ključne riječi

Komentara 4

ZV
zvezdomor
07:18 05.08.2021.

mogao je ponjeti svoju puknutu cijev

Avatar horuk
horuk
23:30 04.08.2021.

Eno i u Turskoj pozar. Mozda Milance bude napokon pozvan u jednu zemlju u posjetu.

Avatar horuk
horuk
23:29 04.08.2021.

Evo jednom koristi od milanovicevih nekulturnih navika. Taj slucajni je fenomen. Onako iza sna pljuvanjem gasi i pozare. Bas njega briga po cemu on u HR pljuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije