Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gasi se i iz zraka

Požar kod Trogira prijeti kućama, Resnik ponovno otvoren

trogir požar (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/25
Autori: mpk, mvi/VLM
18.08.2012.
u 08:44

Vatrogasne snage raspoređene su oko cijelog požarišta, a vatrena fronta dugačka je oko 250 metara. Požar je oko 15 sati zaprijetio kućama na području Planoga

Više od stotinu vatrogasaca, pripadnika Državne intervencijske postrojbe Split te lokalne i županijska vatrogasne snage, angažirano je na gašenju velikog požara koji je u petak oko 23 sata izbio na deponiju smeća Plano kod Trogira. Cijelu noć na subotu vatrogasci su se grčevito, nadljudskim naporima borili s vatrom koja je nošena vjetrom gotovo došla do Jadranske magistrale pa je od 4 sata do 8.35 sati za promet bila zatvorena tzv. trogirska zaobilaznica. Požar se proširio na okolna brda, a pred jutro zaprijetio je i prvim kućama u Trogiru. U pomoć su stigla tri kanadera, dva helikoptera i dva airtractora. Uspjeli su "obraniti" donji dio uz trogirsku zaobilaznicu.

Prema riječima Tea Barade, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Trogira, prema prvim procjenama izgorjelo je više od 800 hektara trave, niskog raslinja, makije i borove šume. U cijelosti je izgorjela jedna poljska kućica u brdskom dijelu, sjeverno od Planoga, ali i brojni maslinici, vinogradi i voćnjaci.

Požar je prijepodne donekle bio stavljen pod kontrolu, međutim ponovno se na deponiju u Planom aktivirao oko 13.30 sati. Vatrogasne snage raspoređene su oko cijelog požarišta, a vatrena fronta dugačka je oko 250 metara. Požar je oko 15 sati zaprijetio kućama na području Planoga. Zbog dima s požarišta u 15.15 sati zatvorena je zračna luka u Resniku, no oko 16 sati ponovno je otvorena.

Dim se već lagano diže, situacija je smiruje, vidljivost je bolja, zrak je sve bistriji. No, probleme još još stvaraju airtractori i kanaderi koji presjecaju liniju slijetanja, doznajemo od Ive Tvrdića, šefa prometa u smjeni u Zračnoj luci Resnik.

Naglašava kako nijedan let za sada nije odgođen, sve je pomaknuto za oko sat vremena. Tijekom današnjeg dana kroz splitski aerodrom proći će oko 25 tisuća putnika, planirano je ukupno 116 slijetanja i polijetanja. Preostalo je još "odraditi" šezdesetak letova. Pritisak u zgradi Zračne luke i oko nje je ogroman, velike su gužve. Zbog požara putnike nisu puštali u međunarodni prostor.

Oko 19 sati kanaderi i zračni traktori napustili su požarište te požar koji je zahvatio područje od oko 800 hektara gasi 160 vatrogasaca. IZ DUZS javljaju kako je ponovno otvorena županijska cesta Plano-Prgomet.

Još uvijek se gasi u požar kod Dazline. U požaru je izgorilo 150 hektara trave i niskog raslinja, a jučer su vatrogascima na tlu iz zraka pomagala i tri kanadera te četiri Air Tractora.

Gasi se i požar kod Otrića na području Seoci uz granicu sa BiH. Opožareno je oko 20 hejktara borove šume i mješovitog raslinja, od toga 5 hektara na području Hrvatske. U gašenju sudjeluju lokalne i županijske vatrogasne snage, a jučer su im iz zraka pomagala i dva helikoptera.

Ključne riječi

Komentara 13

PA
partizancina
12:29 18.08.2012.

nisu to lokalni paljaci ...a zasto nebi bili rejgionalni paljaci....neke grupe bolesnih ljudi frustriranih punih bijesa koji nece da ih prode tako brzo salju balavce sa kojima se upravljana regionalno daljinski....ljetne vrucine su dobar alibi za ove pozare............nije ovako gorilo dok je carovala u ovim hrvatskim prostorima - titina YU.....

CR
crocro
13:15 18.08.2012.

Ja sam apsolutno protiv smrtne kazne u zakonodavstvima svih zemalja. Ali iznimka treba postojati. Treba biti iznimka ako se radi o terorističkom činu s ciljem uništavanja ljudi, materijalnih dobara neke zemlje i činjenja štete u gospodarstvu. Ako se radi o punoljetnim osobama teroristima koji svjesnu ulaze u teroristički čin kako bi zapalili određenu površinu, uzbunili javnost i potjerali turiste i odbili ih od nakane da dođu slijedeće godine te na taj način namjerno štete gospodarstvu zemlje, za takve uništavače Hrvatske treba propisati smrnu kaznu strijeljanjem. Drugi koji bi se spremali slijedeće sezone paliti po Hrvatskoj obali, na taj bi se način odvratili od namjere jer bi se bojali da će biti strijeljani. A kada znaju da im nitko ništa ne može i da u najgoroj situaciji dobiju višestruko manju novčanu kaznu od pričinjene štete, tada oni imaju motiva uništavati Hrvatsku.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:08 18.08.2012.

Jasno je da požare podmeću živi ljudi. Dokle god policija ne radi svoj posao, dotle će lokalni luđaci paliti što im drago. Pa tamo je narodni običaj da klinci pale šume i kuće ako ih ne puste u birtiju. Tomeme treba stati na kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije