Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostati ili otići

Povratnici u HDZ pošteniji od šutljivaca

Drago Prgomet i Milan Kujundžić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
04.08.2016.
u 21:45

Oni kojima je program važniji od statuta pa napuštaju stranku misle politički. Oni drugi misle politikantski, kaže Žarko Puhovski.

 Povratak Milana Kujundžića i Drage Prgometa u HDZ potiče mnoga pitanja i navodi na neke političke lekcije. Jedno od tih znakovitih pitanja, koje može poslužiti i kao lekcija, bilo bi i ovo: Ima li više poštenja i vjerodostojnosti u onih koji otvoreno, kritički govore o problemima u svojoj stranci i nezadovoljstvu načinom na koji se stranka vodi (što rezultira i njihovim napuštanjem stranke) nego u onih koji uvijek poslušno i kalkulantski šute, i u stranci ostaju, čak i kad shvaćaju da stranka, a možda i cijela država, zbog samo nekoliko moćnih stranačkih pojedinaca srlja u propast?

A dogodilo se i to da se one iz redova prvih pozvalo da se vrate.

– To je jedno od onih najstarijih pitanja – je li važniji statut ili program stranke. Oni koji se drže statuta smatrali su da je programska promjena drugorazredna dok ostaje isti statutarni okvir, a ovi drugi su smatrali da je program važniji, pa su napustili stranku, odnosno statutarni okvir kako bi zadržali programsku orijentaciju. Potonji misle politički, a oni prvi politikantski. Zato pozitivno gledam na Prgometa i Kujundžića koji su sad dobili jasnu političku i moralu satisfakciju koja bi bila kompletna da je HDZ natrag pozvao i Jadranku Kosor. Ali Plenković kao pravi diplomat zna da se nikada ne jede u velikim zalogajima – kazao je analitičar Žarko Puhovski koji i među bivšim SDP-ovcima, koji su nezadovoljni otišli iz te stranke, vidi “koliko god hoćete” onih koji bi se komotno u SDP trebali vratiti. No, dometnuo je, sad je u pogledu toga u SDP-u situacija lošija nego u HDZ-u, pa nastavio:

– Vratimo li se na HDZ, Kujundžić je sad rekao: “Da se mene pita, vratili bismo J. Kosor.” To znači da on u stranku ulazi, a očekuje da ga se ne pita ili ne očekuje da ga se pita. I sad mi je nejasno zašto se onda i vraćao ako već i sam misli da ga se neće pitati. On povratak doživljava kao osobnu satisfakciju, a ne kao okvir za djelovanje, a Prgomet očito ima namjeru opet politički djelovati.

>> HRID i Zora se gase, a članstvo prelazi u HDZ

Komentara 21

MI
Mimizo
23:51 04.08.2016.

opet žarko pa jeli ima u ovoj državi još analitićara osim ovog koji je 71 god proganjao studente u Hrvatskom proljeću

LU
lukivoda
22:49 04.08.2016.

još im samo fali Jaca . Fuj nebi ih uzel ni za portira na TŽF .

Avatar prava hrvatina_
prava hrvatina_
04:41 05.08.2016.

Povratnici u HDZ pošteniji od šutljivaca i javno se vračaju u fiktivno domoljubni cirkus zbrinjavanja, snabdjevanja i oskrbljivanja 200 bogatih balkanskih familija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije