Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTIN VJERUJE U POBJEDU

Povjerljivi britanski izvještaj: Ruska vojska mogla bi se raspasti zbog velikih gubitaka

Service members of pro-Russian troops drive a tank along a street in Popasna
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/4
31.05.2022.
u 08:36

Novo britansko izvješće sugerira da su dužnosnici Kremlja pokušali uvjeriti Putina da je njegova invazija katastrofa, no da nisu uspjeli

Ruska vojska mogla bi se raspasti zbog velikih gubitaka u Ukrajini koji uključuju više od 30.000 vojnika, navodi se u povjerljivom britanskom izvješću.

Predsjednik Vladimir Putin, navodi Daily Mail, gubitke vidi kao "cijenu vrijednu plaćanja" za pobjedu, no novo izvješće tvrdi da bi oni mogli biti preveliki za njegove vojnike.

Posljednje procjene ukrajinskih oružanih snaga govore da je čak 30.350 ruskih vojnika ubijeno od početka invazije 24. veljače. Osim toga, nekoliko tisuća ruskih vojnih vozila, uključujući tenkove, zrakoplove i pokretne topničke jedinice, uništeno je u Putinovoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

Novo britansko izvješće sugerira da su dužnosnici Kremlja pokušali uvjeriti Putina da je njegova invazija katastrofa, no da nisu uspjeli. On, ipak, vjeruje da još uvijek može pobijediti u istočnoj regiji Donbas. 

Pobjeda u regiji bi Rusiji dala moć nad Kijevom, stoji u izvješću, dok bi poraz vjerojatno rezultirao svrgavanjem Putina s mjesta predsjednika.

U međuvremenu, ruske trupe probijaju se na istoku Ukrajine i bore se ulicu po ulicu s kijevskim snagama.

- Pokušaj Rusije da postigne brzu i odlučujuću pobjedu u Donbasu još nije uspio. I dalje se kreću naprijed, dobivaju jedan do dva kilometra dnevno - stoji u izvješću. 

Ističe se i kako je Putin do sada uglavnom uspio sakriti "velike neuspjehe" invazije od ruske javnosti ili za njih okriviti druge dužnosnike Kremlja.

- Rusko stanovništvo donedavno je vjerovalo Putinovim dezinformacijama. Vidjeli smo pokušaj unutar Kremlja da se Putinu i njegovom najbližem timu prenese poruka da stvari idu po zlu, možda čak i katastrofalno - stoji u izvješću. 

Analitičar Bruce Jones ustvrdio je da će na kraju doći trenutak kada Putinove snage više neće moći podnositi gubitke.

- Ovo će biti kap koja je prelila čašu, gdje jedinice više ne bi mogle funkcionirati kao borbena snaga jer su toliko iscrpljene - ustvrdio je. 

VIDEO Preživjeli iz ukrajinskog gradića nakon granatiranja: 'Molila sam Boga da me poštedi!"

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Komentara 25

MI
Mislav28
08:42 31.05.2022.

To je gotovo rusi su rat izgubili ,ako rusi ostanu do ove zime u Ukrajini smrznut će se tamo bit će kao snjegovići u Ukrajini.

AF
afer
08:47 31.05.2022.

Niti jedan rat nije trajao 4-5 mjeseci. I ovaj će potrajati. Za sada Rusi dobivaju teritorij koji poslije ne će moći zadržati.

Avatar southman
southman
08:51 31.05.2022.

I što će biti kada napokon osvoji istok Ukrajine ?? Morati će stalno tamo držati ogromne vojne snage jer čim se povuče Ukrajina će to vratiti pod svoje okrilje. Naravno ukoliko ih međunarodna zajednica ne proda prije toga za malo jeftinog plina i nafte. Što je puno izglednije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije