Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arterijska hipertenzija

Povišen krvni tlak ugrožava oboljele od raka

Zagreb: Povodom Svjetskog dana bubrega održana javnozdravstvena akcija
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
25.05.2023.
u 12:45

Prototip karcinoma povezanog s arterijskom hipertenzijom jest karcinom bubrega. U 14-35% bolesnika s ovim tipom tumora prisutna je arterijska hipertenzija.

Starenjem stanovništva raste prevalencija kroničnih nezaraznih bolesti, pa tako i arterijske hipertenzije, glavnoga rizičnog čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Nažalost raste i pojavnost zloćudnih bolesti. Nakon kardiovaskularnih bolesti, karcinomi su vodeći uzrok smrtnosti od nezaraznih bolesti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Na sreću terapija zloćudnih bolesti izrazito napreduje u posljednje vrijeme i poboljšava prognozu te produljuje život osobama s rakom.

No, tu se krije jako velika zamka u koju se ne smije upasti! Naime, kardiovaskularne bolesti postaju glavni uzrok pobola i smrtnosti u preživjelih od raka, a arterijska hipertenzija je glavni čimbenik rizika. Može se smatrati velikim propustom, stručnom greškom, pa i moralnom odgovornošću svih ako bolesnik preživi rak, a umre od posljedica povišenoga krvnog tlaka.

Povezanost arterijske hipertenzije i zloćudnih bolesti je višestruka, od zajedničkih rizičnih faktora koji mogu posredovati nastanku obje ove bolesti poput nezdravoga načina života, pretilosti, pušenja, prekomjernog unosa kuhinjske soli preko djelovanja tumora na razvoj ili pogoršanje arterijske hipertenzije, pa do utjecaja antitumorskih lijekova na krvni talk. Zbog toga se nametnula potreba za novom granum medicine koja se naziva onkohipertenzija. Arterijska hipertenzija može biti jedna od manifestacija maligne bolesti u sklopu takozvanoga paraneoplastičnog sindroma (manifestacija maligne bolesti uzrokovana tvarima koje luči tumor ili imunim odgovorom organizma na tumor).

Prototip karcinoma povezanog s arterijskom hipertenzijom jest karcinom bubrega. U 14-35% bolesnika s ovim tipom tumora prisutna je arterijska hipertenzija. Javlja se kao posljedica pojačane aktivnosti renin-angiotenzin-aldosteron hormonskog sustava koja je uzrokovana direktnim pritiskom bubrežnog tkiva ili bubrežnih žila tumorom ili pak izlučivanjem tvari koje posreduju hipertenziji poput endotelina-1. Hipertenzija se rjeđe javlja uz hepatocelularni karcinom, tumor pluća, nadbubrežnih žlijezda i druge tipove tumora.

Brojni antitumorski lijekovi predisponiraju nastanku arterijske hipertenzije koja ponekad, u slučaju nemogućnosti adekvatne kontrole tlaka, može biti i ograničavajući čimbenik za nastavak liječenja tim lijekom. Lijekovi koji se najviše povezuju s arterijskom hipertenzijom jesu inhibitori VEGF (od “vascular endothelial growth factor”, vaskularni endotelni faktor rasta) koji dovode do porasta krvnoga tlaka dovodeći do neravnoteže stezanja i opuštanja krvnih žila, pregradnje kapilara (najmanjih krvnih žila) ili pak zadržavajući kuhinjsku sol u organizmu.

Prema dostupnim podacima do 80% osoba koje koriste anti-VEGF terapiju razvija arterijsku hipertenziju. Jako je važno prije početka terapije prekontrolirati tlak i započeti s antihipertenzivnim liječenjem ako je potrebno, kao i redovito mjeriti tlak tijekom liječenja anti-VEGF lijekovima (savjetuje se kućno mjerenje tlaka na dnevnoj bazi tijekom prvog ciklusa liječenja), kupirati hipertenziju ako se pojavi te privremeno ukinuti lijek za liječenje maligne bolesti ako je tlak nereguliran. U slučaju razvoja hipertenzivne krize s oštećenjem organa lijek se trajno obustavlja.

Liječenje hipertenzije u onkoloških bolesnika nužno je radi sprječavanja akutnih, ali i dugoročnih kardiovaskularnih učinaka istovremeno omogućavajući ciljano onkološko liječenje. Terapiju krojimo individualno ovisno o stanju bolesnika, priležećim komorbiditetima i vrijednostima krvnog tlaka.

Uz farmakološko liječenje nikada se ne smije zaboraviti na promjene životnih navika poput smanjenja unosa kuhinjske soli i tjelovježbe kada je to moguće, tj. prilagođeno svakom pojedincu. Nakon izlječenja tumorske bolesti ne smije se dogoditi da ta velika pobjeda i pružena druga prilika budu poništeni zbog propusta koji se ne smije dogoditi. Povišen krvni tlak treba ozbiljno shvatiti, nikada omalovažiti. To je zajednički zadatak liječnika, medicinske sestre i naročito bolesnika koji mora promijeniti lose životne navike, trajno u dogovoru s liječnikom uzimati lijekove, a savjete potražiti i kod ljekarnika.

>>VIDEO Zašto sve više ljudi tijekom pandemije umire od infarkta i posljedica visokog tlaka?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije