Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Povijesni put nezavisnog Kazahstana

Aslan Mussin
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
12.12.2016.
u 08:00

Aslan Mussin, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Kazahstan u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uoči svog posjeta Hrvatskoj

Prije 25 godina, dana 16. prosinca 1991. godine Kazahstan je proglasio svoju nezavisnost svjetskoj zajednici.

Kao rezultat širih geopolitičkih procesa i raspada Sovjetskog saveza u središtu Euroazije nanovo se rodila Kazaška država.

Pred čelnikom države Nursultanom Nazarbajevim, koji se već prvih dana dokazao kao pravi lider, našlo se mnogo važnih zadataka, između kojih kao primarni nametali su se izgradnja suverene države, formiranje instituta zdravog civilnog društva, određivanje pravog puta za budućnost.

Mlada država trebala je početi gotovo od nule. Bila je uvedena nacionalna valuta “tenge”, ograničena hiperinflacija, provedena privatizacija.

Za 25 godina nezavisnosti Kazahstan je prošao sve teškoće i iskušenja prijelaznog razdoblja putem postupnog reformiranja gospodarstva, javne uprave i drugih važnih za razvoj države područja.

Od prvih dana nezavisnosti predsjednik države uzeo je pravac na stvaranje normalnih uvjeta za razvoj poduzetništva putem reguliranja ekonomskih i financijskih odnosa države i poduzetništva.

Važna poluga gospodarskog oporavka bilo je privlaćenje velikih stranih ulaganja koja su potaknula, osobito u početnom razdoblju nezavisnosti, obnovu bazičnih industrija, modernizaciju proizvodnje te izlazak na svjetsko tržište.

Predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, imajući viziju održive budućnosti, u Strategiji “Kazahstan-2030” pravodobno je odredio budući vektor razvoja zemlje.

Strategija predviđa sedam glavnih prioritetnih ciljeva, koji osiguravaju nacionalnu sigurnost, unutarnju političku stabilnost i konsolidaciju društva, gospodarski rast, zdravstvo, obrazovanje i dobrobit građana Kazahstana, energetske resurse, razvoj infrastrukture, posebice prometa i veza te stvaranje profesionalne vlade.

Usvajanje ovog dokumenta je polazna točka u brzom kretanju Kazahstana prema izgradnji prosperitetne nacije u nadolazećim godinama.

I kako je plan izvršen prije vremena, unutar petnajest godina, Kazahstan je bez greške počep slijediti razvojnu strategiju “Kazahstan-2050”, čiji su glavni ciljevi – stvaranje društva blagostanja na temelju snažne države, razvijenog gospodarstva i mogućnosti zajedničkog rada te pridruživanja "Trideset najrazvijenijih zemalja svijeta".

U ovom teškom za mnoge zemlje trenutku predsjednik države odredio je osnovni smjer buduće ekonomske politike u novom programu pod nazivom "Nurly Zhol", što na kazaškom jeziku znači "Svjetli put", zahvaljujući kojemu naša zemlja ulazi u kvalitativno novu fazu razvoja.

To je opsežni državni program koji uključuje razvoj prometne i logističke infrastrukture, integraciju Kazahstana u međunarodne prometno-komunikacijske tokove iz Europe u Aziju, stvaranje jedinstvenog energetskog sustava u zemlji.

Prema mišljenju međunarodnih stručnjaka "Nurly Jol" skup je jasnih uputa i konkretnih projekata. U okviru provođenja programa stvorit će se stotine tisuća novih radnih mjesta, deseci novih poduzeća, stotine kilometara cesta i javnih objekata.

U njegovo ime pripremljen je veliki strateški dokument - "Plan nacije", koji se sastoji od 100 konkretnih koraka usmjerenih povečanju učinkovitosti javne uprave, pravosudnog i poreznog sustava, investicijske atraktivnosti i poboljšanju poslovne klime.

Prema mišljenju stranih stručnjaka reforme su doista revolucionarne, osmišljene su za poboljšanje dobrobiti naroda, za razvoj civilnog društva, demokracije i vladavine prava.

Može se sa sigurnošću reći kako u treće desetljeće svoje nezavisnosti Kazahstan je ušao na međunarodnu scenu kao stabilna zemlja s dinamičnim gospodarstvom i dobro utvrđenim vanjskopolitičkim prioritetima.

Osim toga, Kazahstan je mnogo učinio za poboljšanje investicijske klime. Ulagači su oslobođeni plaćanja niza poreza, uvodi se institut "investicijskog ombudsmana" za zaštitu prava ulagača.

Mnogo pozornosti posvećuje se i kulturnom razvoju zemlje. Novi poticaj nalazi se u razvoju nacionalnog blagostanja Kazahstana, kroz provedbu programa „Medeni Myra“ („Kulturna baština“) narod obnavlja izgubljenu baštinu u zemlji, povijesne vrijednosti, umjetnost i tradicije predaka.

Kroz 25 godina nezavisnosti Kazahstan je zauzeo ključnu poziciju na svjetskoj "šahovnici". Danas Kazahstan je aktivni član mnogih međunarodnih organizacija, uključujući UN, OSCE, SCO, OIC, CSTO, CIS i druge.

Tijekom godina nezavisnosti Kazahstana predsjednik Nursultan Nazarbajev pokrenuo je niz strateški važnih vanjskopolitičkih inicijativa koje pokrivaju sva područja međunarodnog života i odražavaju duboku zabrinutost zemlje za sudbinu svijeta i čovječanstva.

Međunarodna zajednica vrlo visoko vrijednuje ideje suverenog Kazahstana, koje se odnose na jačanje globalne nuklearne sigurnosti, dijalog kultura i religija.

Glavni ciljevi vanjske politike Kazahstana su jačanje mira te regionalne i globalne sigurnosti, uspostava pravednog i demokratskog svjetskog poretka.

U postsovjetskom razdoblju od 12 zemalja Zajednice Nezavisnih Država samo Kazahstan nikada nije sudjelovao u ratu, nije postao žrtvom građanskih ratova. Europska i međunarodna ekspertna zajednica prepoznaje visoki stupanj očuvanja mira i mirovne inicijative kao rezultat stvaralačke politike predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Kazahstanske vanjskopolitičke i međunarodne inicijative koje uključuju aktivni rad Kazahstana u OSCE, u svojstvu predsjedavajuće zemlje, Konferenciju o interakciji i mjerama izgradnje povjerenja u Aziji (CICA), pokazuju koliko ozbiljnu pozornost Kazahstan posvjećuje pitanjima međunarodne stabilnosti, mira i sigurnosti.

Istovremeno, treba napomenuti da je Kazahstan značajno pridonio procesu nuklearnog razoružanja zatvaranjem Semipalatinskog nuklearnog poligona i dobrovoljnim odricanjem od četvrtog nuklearnog arsenala u svjetu.

Principijelan i konstruktivan pristup pitanjima nuklearnog neširenja potaknuo je Opću skupštinu Ujedinjenih naroda dana 7. prosinca 2015. donijeti Opću deklaraciju o izgradnji svijeta bez nuklearnog oružja.

Na inicijativu Kazahstana Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 29. kolovoza Međunarodnim danom protiv nuklearnih pokusa.

To je indikator visokog povjerenja prema našoj zemlji i priznavanja njezinog liderstva u režimu neširenja nuklearnog oružja i jačanju mira.

Zbog svih zasluženih postignuća Kazahstan je izabran za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u 2017-2018 godini.

Svih 25 godina nezavisnosti Kazahstan je otvorena, tolerantna zemlja, koja zagovara zbližavanje različitih kultura i civilizacija.

Pravom ostvarivanju ovih ciljeva doprinosi globalna inicijativa predsjednika Kazahstana o održavanju Kongresa lidera svjetskih i tradicionalnih religija koji se redovito održavaju posljednjih 11 godina.

Aktivno sudjelovanje hrvatskog izaslanstva na Kongresu također je bilo zapaženo od strane mnogih država svijeta.

Kongres je održan u vrijeme pogoršanja međunarodne situacije, kada su na površinu izbile ne samo političke nego i vjerske suprotnosti.

Mjere koje u tom pogledu poduzima Hrvatska izazivaju iznimno poštovanje.

Kazahstan nastupa u korist bržeg zaustavljanja bratoubilačkih i etničkih ratova i za mirno rješavanje sukoba.

Govoreći o vanjskopolitičkim prioritetima potrebno je naglasiti da Kazahstan nastavlja jačati odnose strateškog partnerstva s europskim državama te nastavlja daljnji rad na razvoju sveobuhvatnih odnosa s Europskom unijom – najvećim trgovinsko-ekonomskim i investicijskim partnerom Kazahstana.

Kratkoročno planira se sklapanje novog sporazuma o proširenom partnerstvu s Europskom unijom.

U tom kontekstu, Hrvatska je, kao članica Europske unije, predstavlja za Kazahstan jednog od najperspektivnijih partnera.

Lijepo je da se odnosi Kazahstana i Hrvatske razvijaju u duhu uzajamnog razumijevanja i podrške te dobivaju dinamiku bilateralne suradnje. Kao primjer, u 2015. godini u službenom posjetu Astani bilo je hrvatsko izaslanstvo na višoj razini. U okviru posjeta održan je poslovni forum uz sudjelovanje krupnih hrvatskih gospodarstvenika.

Nakon Foruma hrvatske tvrtke razradile su projekte u vrijednosti od 500 milijuna eura. Neke hrvatske tvrtke našle su partnere u Kazahstanu, neke su otvorile svoje urede.

Također očekujemo sudjelovanje Hrvatske na međunarodnoj izložbi EXPO-2017, koja će se održati 2017 g. u Astani. Sudjelovanje u radu izložbe planira više od 100 zemalja svijeta i međunarodnih organizacija, što već predstavlja približno 3 milijuna posjetioca.

Danas s hrvatskim kolegama pripremamo za potpisivanje 10 bilateralnih sporazuma u područjima gospodarstva, prava, poticanja i uzajamne zaštite ulaganja, energetike, turizma, poljoprivrede i drugima.

Prošle godine u južnom stolnom gradu Kazahstana Almaty počeo je raditi hrvatski vizni centar, a vodstvo Republike Hrvatske odlučilo je otvoriti i Veleposlanstvo Hrvatske u Kazahstanu.

To će neposredno omogućiti još dublji razvoj trgovine i poslovne suradnje između Kazahstana i Hrvatske.

Želite prijaviti greške?