Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tereti ga USKOK

Potvrđena optužnica protiv zagrebačkog župana: Stjepan Kožić častio novcem županije

Zagreb: Održana 11. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije
Slavko Midzor/PIXSELL
25.09.2023.
u 15:11

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Stjepana Kožića, zagrebačkog župana. USKOK ga tereti za zloporabu položaja i ovlasti jer je njegove privatne troškove 2020.podmirila županija.

Stjepan Kožić, zagrebački župan, zadnji je u nizu političara koji je postao "ponosni" vlasnik USKOK-ove pravomoćne optužnice. Jer optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer je potvrdilo optužnicu koja je protiv Kožića zbog zloporabe položaja podignuta u siječnju ove godine.

Ova je bila treća sjednica optužnog vijeća, jer je ona iz veljače odgođena, a tada se neslužbeno moglo čuti da Kožić razmatra priznanje krivnje i nagodbu s USKOK-om. No to se očito nije dogodilo, pa je mjesec dana kasnije njegova obrana tražila da se iz spisa neki dokazi izdvoje kao nezakoniti. Sud je prijedlog obrane odbio, a kako je sada optužnica potvrđena, očito je i Viski kazneni sud odbio žalbu obrane na odluku optužnog vijeća iz ožujka.

Prema optužnici, Kožić se tereti da je točno neutvrđenog dana početkom siječnja 2020. tražio od Mirjane Oštrec Bosek, pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu. Htio je počastiti medicinsko osoblje nakon što je otpušten iz bolnice. Pročelnica ga je poslušala, te je navodi USKOK, vlastoručno potpisala narudžbenicu za hranu i piće, koje je koštalo 5250 kuna.

POVEZANI ČLANCI:

Prema optužnici, nakon što je zaprimila račun, vlastoručno je potpisala  i  naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati. No, na poleđini računa napisala je i na što se to odnosi, iako je znala da se događaj koji je navela nije dogodio, kao i to da trošak nije napravljen u službene svrhe. Kožić se tereti da je, kako bi prikrio da je neosnovano raspolagao novcem Županije, tijekom izvida potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se i trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta. Potom je podnesak dostavio USKOK-u, iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

Istraga je protiv Kožića pokrenuta u listopadu 2021., a Kožić  je nakon što se doznalo za njegove pravne probleme, medijima kazao da cijeli "niz godina svoj posao obavlja časno te da će nevinost dokazati na sudu". Tada je u priopćenju tvrdio i da nije točno da mu je policija radila pretragu kuće zbog tih sumnji, već je naveo da se sam javio policiji, dao iskaz te se u nastavku istrage branio sa slobode, jer tužiteljevo nije ni tražilo, nakon što je dao iskaz, da mu se odredi istražni zatvor.  Višegodišnji je zagrebački župan, od 2001.,  na početku bio je u HSS-u, 2018. osnovao je "Stjepan Kožić - nezavisna lista kojoj je na čelu.

VIDEO Lunapark iz noćne more: Zapeli u zraku usred vožnje

 

Komentara 5

Avatar Moodleen
Moodleen
15:24 25.09.2023.

Ma je, straaaašan kriminal. Počastiti županijske zaposlenike županijskim novcem! Kazniti ga bar sa tri doživotne, pa nije on farbal tunele za milijarde da bi ga se trebalo osloboditi.

PH
Prosječni Hrvat
21:38 25.09.2023.

Sramotno, pisati o plaćanju ručka. Zna li se šta o milijardi iz INE? Ima li što o milijunima iz HEPa?

MA
madmaximo
18:16 25.09.2023.

Nije moguće da je ta poštenjačina kakve peneze gepila ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije