Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNI RAŠOMON U AFERI VJETROELEKTRANE

Potvrđena odluka o jamčevini, a Bašić i Stipić na slobodi bez polaganja jamstva

Milenko Bašić i Dragan Stipić, osumnjičeni u aferi Vjetroelektarne dolaze u zgradu USKOK-a
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
16.03.2021.
u 16:32

Istraga je protiv njih pokrenuta u svibnju lani, i od tada do 10. veljače bili su u BiH.

Pravosudni rašomon u slučaju Vjetroelektrane, a koji se odnosi na istražni zatvor i jamčevinu za Milenka Bašića i Dragana Stipića, nastavljen je nakon najnovije odluke izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda. Koje je potvrdilo odluku Vinka Mioča, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, da se prihvati njihova jamčevina u ukupnom iznosu od oko 20 milijuna kuna.

Samo dok je odluka o jamstvu postala pravomoćna, Oliver Mittermayer,  također sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, koji je prošli  tjedan odlučivao o produljenju istražnog zatvora za spomenutu dvojicu,  tom je dvojcu ukinuo istražni zatvor pa su oni pušteni  iz Remetinca. Sudac Mittermayer je smatrao da više ne postoji opasnost od bijega, zbog čega je Bašiću i  Stipiću bio određen istražni zatvor, pa da se zbog toga ne treba određivati ni jamstvo ni mjere opreza. Nakon izlaska iz Remetinca,  Bašić i Stipić su povukli svoj prijedlog za jamstvom, no sada bi se to moglo promijeniti.

Jer izvanraspravno vijeće smatra da opasnost od bijega postoji te se ono može zamijeniti jamstvom, a  kako će ova priča završiti znat će se kad izvanraspravno vijeće odluči o žalbama na odluku suca Mittermayera, jer njegova odluka o ukidanju istražnog zatvora još nije pravomoćna.

Inače, Bašić i Stipić su se sami javili u Remetinec 10. veljače i to nakon što su kao osobe za kojima je bila raspisana tjeralica na  još uvijek neutvrđen način prešli granicu i iz BiH došli u  Hrvatsku. Istraga je protiv njih pokrenuta u svibnju lani, i od tada do 10. veljače bili su u BiH. Nakon pokretanja istrage istražni zatvor im je određen zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Dok su bili u BiH, ispitani su svi svjedoci predloženi u odnosu na njih, pa je to otapalo kao razlog za određivanje istražnog zatvora. Sudac Mioč, je prihvaćanjem njihovog jamstva, prihvatio i  zahtjev njihove obrane da im se ukine istražni zatvor zbog opasnosti  od ponavljanja djela. USKOK se na to žalio, no izvanraspravno vijeće im je žalbu odbilo te prihvatilo jamčevinu, odnosno potvrdilo odluku suca Mioča. 

Inače, do sada se nikada nije dogodilo da je jamstvo pravomoćno prihvaćeno, a da su  u međuvremenu osumnjičenici pušteni iz istražnog zatvora prije no što su to jamstvo položili. S Bašićem i Stipićem je u aferi Vjetroelektrane osumnjičena i Josipa Rimac te još desetak osoba.

Komentara 1

Avatar Kupujem izbore COVID dodatkom
Kupujem izbore COVID dodatkom
16:53 16.03.2021.

Smijurija hrvatskog pravosuđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije