Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA STUDIJA

Potrošnja kokaina u Zagrebu znatno je niža nego u zapadnoeuropskim gradovima

kokain
Foto: Scott Hornby/News Syndication/PIXSELL
1/2
27.05.2014.
u 14:46

U Zagrebu je također uočen statistički značajan porast stope potrošnje MDMA-a i marihuane, a potrošnja metamfetamina zasad je vrlo niska

Potrošnja kokaina u Zagrebu znatno je niža nego u zapadnoeuropskim gradovima, pokazuju rezultati velike kolaborativne europske studije o zlouporabi droga provedene analizom otpadnih voda, izvijestio je Institut Ruđer Bošković.

Glavni cilj istraživanja bio je načiniti procjenu regionalnih razlika i vremenske promjenjivosti potrošnje ilegalnih droga u velikim europskim gradovima. Istraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ecstasyja, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi 41 europskog grada, uključujući i Zagreb, a uzorkovanje je provedeno tijekom dvaju sedmodnevnih razdoblja u travnju 2012. i ožujku 2013. godine. Uzorkovanje u travnju 2012. obuhvatilo je 23 grada u 11 zemalja, a uzorkovanje u ožujku 2013. 42 grada u 21 zemlji.

Između ostalog utvrđeno je i kako je prosječna stopa potrošnje svih pet istraživanih droga u Zagrebu niža od sveukupne prosječne stope potrošnje svih gradova uključenih u istraživanje. Stopa potrošnje kokaina izrazito je viša u Zapadnoj, nego u Sjevernoj i Istočnoj Europi. Iako Zagrepčani troše manje kokaina od građana Zapadne Europe, pokazuje se trend porasta u odnosu na 2011. godinu.

U Zagrebu je također uočen statistički značajan porast stope potrošnje MDMA-a i marihuane u 2013. u odnosu na 2011. godinu. Potrošnja metamfetamina u Zagrebu za sada je vrlo niska.

Foto: IRB

>> Toliko troše kokain da ga ima i u vodi

Komentara 5

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
15:27 27.05.2014.

kada se u gradu poveća broj brokera, tajkuna, show business elite i velikih poduzetnika onda se poveća i konzumiranje koke

RE
reborn
17:08 27.05.2014.

To znači da tržišni potencijal Zagreba nije ni približno iskorišten i da tu ima puno prostora za zaradu za razne dilere. Kako bi se potaknula potrošnja droge (lake i teške), provodi se kampanja promoviranja marihuane kao zdrave i sigurne biljke, bez zdravstvenih i drugih rizika. S obzirom na protekle izbore i ključnu ulogu jedne političke stranke u toj kampanji, može se očekivati još više ovakvih članaka. VL - budite objektivni i objavljujte i članke koji govore o zdravstvenim i drugim posljedicama zlouporabe droga, a ne samo plaćene oglase...

MD
mara-danda
19:52 27.05.2014.

nema se para.. nista drugo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije