Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUPROTNE STRANE

Potpuni rascjep između Finija i Berlusconija

Gianfranco Fini
Reuters
06.09.2010.
u 12:47

Fini je sinoć održao govor u povijesnom mjestu okupljanja desnice, Mirabellu pokraj Ferrare, te doslovno uništavao Berlusconija dodavši da je Berlusconijevi potezi nalikuju Staljinovim čistkama.

RIM – PDL (Stranka sloboda) više ne postoji, izjavio je predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini koji je s premijerom Silvijem Berlusconijem osnovao tu stranku. Onda ne preostaje drugo nego novi izbori, komentirao je Berlusconi Finijevu ocjenu. Kriza Berlusconijeve vlade traje već duže, a sada je Fini potvrdio da stranka koja je nastala fuzijom pokreta Naprijed, Italijo i Nacionalnog saveza, stranke nastale od bivšega neofašističkog pokreta MSI, više ne postoji. Fini je osnovao frakciju Budućnost i sloboda u koju su ušla 34 parlamentaraca, čime vlada više neće imati većinu u Parlamentu.

Fini je sinoć održao govor u povijesnom mjestu okupljanja desnice, Mirabellu pokraj Ferrare, te doslovno uništavao Berlusconija. Taj se govor očekivao već duže, odnosno od kada je 29. srpnja Berlusconi izbacio Finija iz stranke kazavši da u njega više nema povjerenja. Fini je sada rekao da je taj Berlusconijev potez nalikovao Staljinovim čistkama. Optužio je Berlusconija da stvara zakone radi spašavanja samoga sebe pred istragama, da ne razmišlja o budućnosti Italije, o mladima, gospodarstvu itd., nego samo o sebi i svojim poslovima. Fini je govorio 75 minuta bez ikakve stanke i bez čitanja. Bio je vidno uzbuđen. Na kraju je jedva stajao na nogama, a ruke su mu drhtale dok je uzimao čašu vode. Bio je to iscrpljujući govor kojim je na komadiće izrezao Berlusconijev kult ličnosti. Razbio je i čelnika Sjeverne lige Umberta Bossija kazavši da njegova Padanija nije nikada ni povijesno niti zemljopisno postojala.

Fini je na kraju rekao da sa svojim istomišljenicima ne odlazi u oporbu, nego ostaje u koaliciji desnog centra, ali će glasovati samo za one mjere i zakone koji su u skladu s programom koji je bio izložen biračima uoči izbora 2008., a ne za zakone koji štite Berlusconija. Rascjep između dvojice je i formaliziran. Pretpostavlja se da bi se na prijevremene parlamentarne izbore moglo izaći u proljeće 2011., dakle nakon samo tri godine od prošlih izbora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije