Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki projekt

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije za potrebe izgradnje vertikalne obale u luci Vukovar

Vertikalna obala u luci Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
15.12.2021.
u 15:40

Riječ je o projektu vrijednome preko 1,6 milijuna eura, koji je sufinanciran sredstvima EU, a kroz koji će tijekom 24 mjeseca biti izrađena sva potrebna dokumentacija, ishođene dozvole, studije utjecaja na okoliš i ostalo za izgradnju 300 metara vertikalne obale u vukovarskoj ulici.

U Vukovaru je danas potpisan ugovor između Lučke uprave Vukovar i IGH d.d. za realizaciju projekta „Priprema projektne dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar". Riječ je o projektu vrijednome preko 1,6 milijuna eura, koji je sufinanciran sredstvima EU, a kroz koji će tijekom 24 mjeseca biti izrađena sva potrebna dokumentacija, ishođene dozvole, studije utjecaja na okoliš i ostalo za izgradnju 300 metara vertikalne obale u vukovarskoj ulici.

Prema riječima v.d. ravnateljice Lučke uprave Vukovar Ive Horvat izgradnja vertikalne obale donijet će nove mogućnosti poslovanja, bržeg i kvalitetnijeg pretovara u vukovarskoj luci. - Uz vertikalnu obalu planirano je povezivanje s postojećim željezničkim kolosijecima i izgradnja novih kao i izgradnja cestovne infrastrukture. To će donijeti brojne nove mogućnosti rada kao i manipulativne površine - rekla je Horvat.

O važnosti projekta govori i to da Luka Vukovar trenutno raspolaže s 30-ak metara vertikalne obale. Horvat je pojasnila kako vertikalna obala u luci omogućava brodovima da bez obzira na vodostaj mogu prići uz obalu i dizalicama te brzo pretovariti teret.  Potpisivanju ugovora nazočila je i ravnateljica Unutarnje plovidbe Duška Kunštek koja je rekla kako ovaj projekt znači samo za Luku Vukovar i Lučku upravu nego i šire.

- Ovo je jedan od strateških projekata za Slavoniju. Kroz obo ulaganje omogućava se gospodarski rast kao i poticanje gospodarskih karakteristika i prometa u samoj luci - rekla je Kunštek.

Još uvijek se ne znaju procjene koliko će projekt izgradnje 300 metara vertikalne obale i sve potrebne infrastrukture koštati. Taj podatak će se znati kada se budu napravili svi potrebni projekti ali se očekuje kako se radi o ulaganju vrijednome na desetine milijuna eura. Kako je rečeno cilj je potrebna sredstva osigurati kroz EU fondove. Podsjećamo kako Luka Vukovar ima izuzetan značaj za gospodarstvo Vukovara i istoka Hrvatske. Vukovarska luka je 365 dana u godini plovna i najveća je hrvatska riječna luka. S relizacijom ovoga projekta njen značaj biti će još veći. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije