Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvukli 114 tijela

Potonuo brod sa 500 imigranata. Papa Franjo: To je sramota!

jakarta3
Foto: AFP
1/2
03.10.2013.
u 13:26

Među imigrantima je oko 30-ero djece i tri trudnice. Talijanska obalna straža već je iz mora izvukla deset leševa, ali broj poginulih u toj tragediji narastao je na 114

Plovilo s oko 500 imigranata potonulo je jutros, nakon što je na njemu izbio požar, pokraj otoka Lampeduse, odnosno na pola milje od otočića Conigli. Talijanska obalska straža izvukla je iz mora 114 leša, uključujući tijelo jedne trudnice i dvoje djece, ali još oko 250 osoba se vode kao nestale. Među imigrantima je bilo oko 30-oro djece i tri trudnice. Uočeno je još mrtvih tijela u moru. Tragedija bi stvarno mogla poprimiti goleme razmjere.

- To je sramotno, sramota!, uskliknuo je papa Franjo doznavši o strašnoj tragediji imigranata. Uzbunu zbog požara na plovilu s imigrantima podignule su dvije talijanske ribarice koje su bile u zoni.

Do sada je spašeno 150 imigranata, ali se još traga za osobama u moru.

Papa Franjo je napisao tweet: „Molimo Boga za žrtve brodoloma ispred Lampeduse“. Zatim je, za vrijeme govora na savjetovanju u povodu 50. obljetnice enciklike Ivana XXIII., Pacem in terris, kazao kako riječ koja dolazi na vijest o tragediji: „Sramota, to je sramota!“.

Zatim je papa Franjo kazao kako svi trebamo ujediniti snage da se ne ponove slične tragedije.

- Jedino odlučnom suradnjom sviju mogu se spriječiti takve tragedije, rekao je papa Franjo. Gradonačelnica Lampeduse Giusi Nicolini u suzama govori o mrtvim imigrantima. U luci otoka više nema mjesta za toliko leševa. Jutrošnja tragedija je druga u tjedan dana. U ponedjeljak 30. rujna je na plažu Sampieri na Siciliji more izbacilo 13 leševa imigranata, a mnogi s plovila koje se nasukalo su se spasili.

Podsjetimo i kako je 10. kolovoza ove godine na plaži u Cataniji na Siciliji također nađeno šest mrtvih tijela imigranata. U noći između srijede i četvrtka na otok Lampedusu stiglo je još jedno plovilo s 463 imigranta, koji su prebačeni u prihvatni centar. Prema izvješću agencije Fortress Europe, koja analizira stanje s imigrantima, od 1994. do danas, samo u Sicilijanskom kanalu, poginulo je 6.200 migranata.

>>Tijela 6 imigranata poginulih u brodolomu nađena na plaži u Italiji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije