Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje za ratne zločine

Podignute optužnice protiv četvorice državljana Srbije za ratne zločine nad civilnim stanovništvom

Rijeka: Policija dovodi uhićene u akciji Uljanik na ispitivanje u DORH
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
27.05.2023.
u 14:10

Tereti ih se da su tijekom oružanog sukoba između regularnih snaga Hrvatske vojske i policije s paravojnim formacijama pobunjenih Srba i postrojbama tzv. JNA, postupili protivno pravilima međunarodnog prava, s ciljem protjerivanja cijelog stanovništva nesrpske nacionalnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četvorice državljana Republike Srbije (1955., 1956., 1965., 1953.) zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su počinili navedeno kazneno djelo od početka srpnja 1991. do kraja 1991. godine, u mjestima Čorci i Dabar, i to prvookrivljenik u svojstvu komandanta brigade teritorijalne obrane u Vrhovinama, drugookrivljenik u svojstvu komandanta stanice "Javne bezbednosti" tzv. SAO Krajine u Korenici, trećeokrivljenik u svojstvu komandanta "Odjeljenja milicije" Vrhovine i četvrtookrivljenik u svojstvu komandanta "Vojne policije" Vrhovine.

Tereti ih se da su tijekom oružanog sukoba između regularnih snaga Hrvatske vojske i policije s paravojnim formacijama pobunjenih Srba i postrojbama tzv. JNA, postupili protivno pravilima međunarodnog prava, s ciljem protjerivanja cijelog stanovništva nesrpske nacionalnosti. Tereti ih se da su, znajući da pripadnici njima podređenih postrojbi neovlašteno uhićuju, zlostavljaju i ubijaju civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti, kao i da bez izbora vojnih ciljeva iz oružja svih kalibara gađaju zaseok Čorci i okolna mjesta iako se iz tih mjesta nije pružao nikakav oružani otpor. Tereti ih se da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili nezakonita postupanja i da se počinitelji kazne već su dopustili da njima podređeni pripadnici nastave s takvim radnjama pristajući na posljedice njihovih protupravnih radnji uslijed kojih je tijekom inkriminiranog razdoblja iz mjesta Čorci i Dabar odvedeno i ubijeno šesnaestero civila.

Okrivljenici imaju prebivalište na teritoriju Republike Srbije i nisu dostupni državnim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.

>>VIDEO Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut o ratnim zločinima

 

Komentara 3

ZV
Zvuk
20:20 27.05.2023.

Stavite im soli na rep sad skoro 30 god. poslije.

ER
erosaonogasvijeta
17:07 27.05.2023.

Nakon 30 godina malo posla i za Interpol.

MI
Mikis
16:58 27.05.2023.

zanimljivo kako mi i dalje(ja ne) iđamo u narativu pisanja o zlocinima srpske strane 90-ih kako su oni imala namjeru protjerivati, svugdje izbjegnute realne rijeci kao sto su ubiti i maknuti ikakvu nadu za zivotom svog hrvatskog naroda ili hrvatskog stanovnistva , nego se samo u nas govori o protjerivanju i spominjanju u obliku pridjeva opet neceg srpskog , pa makar bio pridjev nesrpsko stanovnistvo. to je verbalno mlacenje prazne slame. kada se radi o clancima ili izjavama u tim fomicilnim drzavama onda nj mediji ne govore o ne-necijem stanovnistvu nego izricito velikim slovima napisu imenicu ili etniku nacije koja je namjerom druge bila ugrozena, pobijena i progonjena. U 90-ima je za agresore iz Srbije i domace teroriste bila namjera smanjiti broj na bilo koji nacin Hrvata na podrucju njihova djelovanja koje je bilo ili izravno ubijanje ili protjerivanje ili utamnicenje i mucenje u logorima u Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije