Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEOBIČAN TREND

Potiču plaćanje u kešu: Njemački ugostitelji nude popuste za gotovinska plaćanja, poznato i zašto

Because of Corona: Homeless newspaper tests cashless payment
Rolf Vennenbernd/DPA
06.11.2023.
u 21:42

Iako se iz pravne perspektive to ne smatra problematičnim jer se radi o popustu, a ne o dodatnom trošku koji dolazi uz plaćanje karticom, neki smatraju kako se radi o ''prijevari''

Novi neobičan trend pojavio se u Njemačkoj, gdje ugostitelji u zadnje vrijeme sve više potiču mušterije da plaćaju ne kartičnim, većim gotovinskim novcem. Kako prenosi Fenix Magazin, brojni ugostitelji tako nude popuste oko 5 posto, a u nekim slučajevima i više, i to zato što im se to više isplati.

Razlog popusta su upravo visoke naknade koje se primjenjuju na kartično plaćanje. Ugostitelji tako moraju kupiti ili unajmiti čitač kartica, platiti naknadu za usluge te transakcijske naknade. 

Iako se iz pravne perspektive to ne smatra problematičnim jer se radi o popustu, a ne o dodatnom trošku koji dolazi uz plaćanje karticom, neki smatraju kako se radi o ''prijevari''.

– Gotovinski popust vrlo je jasan znak da ovdje postoji prijevara – poručio je predsjednik sindikata Florian Köbler, dodajući i kako je moguće da se ti novčani primici ne oporezuju ispravno.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Kraj talačke krize u Hamburgu: Predao se muškarac koji je oteo kćer, dijete je dobro

Komentara 17

PO
poluvodič
00:42 07.11.2023.

Plaćam vrlo rado u kešu, ne volim da mi se prati svaki korak gdje što kupujem i gdje putujem, pa mi na mail stize reklama popusta WC papira kojeg sam kupio jučer s karticom.. napojnica u novcu će uvijek vrijediti više.. Ja sam za to da ide sve u kešu.

YE
Yeah
01:03 07.11.2023.

Cuvajmo gotovinu i anonimnost trosenja! Neki nisu niti svjesni opasnosti digitalnog eura... praćenje, mogućnost isključivanja kartice, onemogucavanje kretanja i placanja na odredjenim lokacijama, ogranicenje mjesecne potrosnje, onemogucavanje kupovine odredjenih proizvoda...

ZP
Zabranjen pristup
00:43 07.11.2023.

Naknade su prevelike na karticno placanje. 3% od prometa je ogroman iznos za nista. Ja osobno u svom lokalu nudim samo placanje u gotovini,tko zeli moze a tko ne zeli isto ok. Ako radis dobro svoj posao ne trebas se bojati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije