Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministri u akciji već od trenutka imenovanja

Poticaj poljoprivredi: PDV na repromaterijal od 2017. – 13%

Andrej Plenković
Foto: REUTERS/Eric Vidal ERIC VIDAL
22.10.2016.
u 10:00

Kao Plenkovićevi savjetnici za demografiju i energetiku spominju se Stjepan Šterc i Goran Granić, koji je bio stup Vlade Ivice Račana

Prvi sastanak na razini Vlade premijer Plenković sa svojim ministrima tek treba odraditi jer je dan nakon potvrđivanja Vlade HDZ-a i Mosta u Saboru odmah otputovao u Maastricht, odnosno Bruxelles. Ministri, barem u trenucima pisanja ovog teksta, nisu imali najavu radnog sastanka u Vladi tijekom vikenda, kao što je, primjerice, bivša Vlada Tihomira Oreškovića imala prvi sastanak u subotu. Premijer Plenković danas je u Karlovcu na otvorenju projekta Aqua nautika, financiranom iz fondova EU, a pridružit će mu se i dvije ministrice – Nada Murganić te Gabrijela Žalac.

Murganić ugodno iznenadila

No to ne znači da pojedini ministri već drugog radnog dana nisu povukli prve poteze. Tomislav Tolušić, koji je resor fondova EU zamijenio poljoprivredom, najavio nam je da od 1. siječnja u sklopu porezne reforme smanjuje PDV na repromaterijal u poljoprivredi sa 25 na 13 posto. To znači da će PDV biti manji, dodao je Tolušić, na gnojivo, stočnu hranu i sadnice što će pojeftiniti poljoprivrednu proizvodnju.

– Poljoprivrednicima koji nisu u sustavu PDV-a to će značiti 13-postotno pojeftinjenje, a onim, većim proizvođačima koji su u sustavu PDV-a ova će mjera povećati likvidnost – poručio je jučer Tolušić. Ta se mjera u sklopu porezne reforme koju je izradio ministar financija Zdravko Marić dogovarala posljednjih petnaestak dana, a jučer je i definirana. Poljoprivrednici već dugo traže niži PDV na repromaterijal, a Tolušiću kao ministru koji je promijenio resor i sada prvi put ušao u poljoprivredni sektor ova je mjera došla kao dobar start. Osim toga, Tolušić je jučer zabranio uvoz jaja iz Poljske zbog tragičnog slučaja trovanja salmonelom zbog kojeg je preminulo petogodišnje dijete, ali i zbog obavijesti EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja salmonelom u više zemalja članica EU.

Baš u vrijeme primopredaje dužnosti, u resoru socijalne politike došlo je do problema – kašnjenja s ugovaranjem novog ciklusa osobne asistencije što je ugrozilo 500-tinjak osoba kojima je nužna pomoć osobnog asistenta.

Nada Murganić, nova ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike spremno je reagirala već prvi dan ministarskog mandata. Osobna asistencija neće se prekidati jer je Ministarstvo našlo novca da premosti period između dva ugovora – onih koji uskoro istječu i novih za koje natječaj kasni. Najavila je i da će, za razliku od dosadašnjih jednogodišnjih, novi ugovori za programe koje financira Europski socijalni fond trajati dvije godine. Ako je suditi po upućenosti i odmjerenosti kojom je preduhitrila mogući skandal s osobnim asistentima, ova bi naizgled samozatajna ministrica mogla iznenaditi, premda je meta kritika jer nije demografska stručnjakinja. Ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost, nakon preuzimanja dužnosti sastao se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i najavio gradnju sustava domovinske sigurnosti koji bi objedinio iskustva zemalja poput SAD-a, Izraela ili Njemačke.

Vlada četvrtkom

Plenković će prve sastanke i koordinacije sa svojim ministrima odraditi od ponedjeljka, a tijekom vikenda mogao bi ekipirati svoj savjetnički tim. Zasad se zna da mu je šef kabineta Davor Božinović, jedan od najbližih suradnika, a kao savjetnici za demografiju i energetiku spominju se demograf Stjepan Šterc i energetičar Goran Granić, koji je bio glavni potporni stup Vlade Ivice Račana.

Prva sjednica Vlade bit će u četvrtak, potvrđeno nam je u Banskim dvorima, a premijer je jučer prvi intervju otkad je predsjednik Vlade dao – Bloombergu.

Ključne riječi

Komentara 3

PO
portugisac
19:54 22.10.2016.

Pod hitno selektirati uvoz hrane. Čudi me što naši zastupnici sjede u EU parlamentima a od tih zemalja nisu ništa naučili. U Njemačkoj i drugim EU zemljama poticaji u poljoprivredi daju se na proizvod to jest na proizvedenu količinu. Kod nas i dalje daju na količinu zemljišta pa su nam zato polja neobrađena i pusta. Zadnje vrijeme je popularno da vlasnik zemlje daje drugome da obrađuje zemlju a on ubire poticaj. Do kada će se to dešavati u Hrvatskoj. Volio bih da gospon Tolušić to promijeni i uvede reda. Ovo u vezi s poticajima mnogima se neće dopasti ali mora se uvesti reda.

K2
kritičar_2
19:50 22.10.2016.

I dalje PDV na hranu 25%,na turističke usluge 13 %.Koju mi vladu imamo?

BL
Blomberg
19:38 22.10.2016.

ZASTO to nasa Vlada ne zabrani -- uvoz onih proizvoda koje nasa drzava ima i proizvodi, zasto se dozvoljava raznim prekupcima da uvoze skart, a nasi ljudi dobivaju smjesne sume za svoj trud. Kad ce Vlada konacno djelovati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije