Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iran

Posvadili se predsjednik Irana Ahmadinedžad i ajatolah Hamnei

iran
AFP
28.04.2011.
u 16:02

Posljednji sukob nastao je zbog smjene ministra sigurnosti koji je u izrazito lošim odnosima s predsjednikovim miljenikom

Koliko se god iranski režim činio monolitnim i čvrstim, sukobi između predsjednika Ahmadinedžada i vrhovnog vjerskog vođe Hamneija pokazuju da je situacija znatno složenija. Posljednji u nizu “okršaja” dvojice najviših iranskih čelnika izazvan je smjenom ministra sigurnosti i šefa obavještajne službe Heydara Mosleha.

Pod izgovorom da njegove službe nisu pravilno reagirale tijekom ustanka u prosincu 2009., Ahmadinedžad je smijenio Mosleha, no vrhovni vjerski vođa Hamnei nakon samo nekoliko dana vratio ga je na položaj. Stvarni je razlog smjene netrpeljivost između Mosleha i Esfandiara Mashaiea, predsjednikova pulena kojega Ahmadinedžad planira ponuditi Irancima kao najbolji izbor na predsjedničkim izborima 2013.

Vjerski vrh zemlje, ponajprije Hamnei i njegov kolega Rafsandžani sve teže podnose Ahmadinedžadove tvrdolinijaše koji iransku politiku budućnosti vide odmaknutu od sadašnjeg šijitskog islama.

– Dok sam ja živ, neću dopustiti nikakvo skretanje s pravca Iranske revolucije – izjavio je Hamnei obrazlažući svoju odluku. Ahmadinedžadova želja za vlašću vjerskim je vođama sve veći trn u oku, a problem im stvara i činjenica da iranski predsjednik ima i velik broj pristaša među pasdaranima, u vrlo utjecajnoj i snažnoj paravojnoj formaciji koja se naziva “Čuvarima revolucije”.

Ahmadinedžad je nakon Moslehova povratka na čelo ministarstva sigurnosti počeo bojkotirati rad vlade te više ne dolazi na sjednice.

Komentara 60

OB
-obrisani-
19:14 28.04.2011.

koja cio obmana sljedečeg targeta, riga mi se od ovih cio medija

RE
@rea
17:45 28.04.2011.

Vjerski vrh zemlje, ponajprije Hamnei i njegov kolega Rafsandžani sve teže podnose Ahmadinedžadove tvrdolinijaše.... __________________________ Jedni su tvrda linija, a drugi još gori. PS. vijest je stara gotovo tjedan dana.

OB
-obrisani-
10:54 29.04.2011.

29.04.2011. u 00:05h M@rsijan@c je napisao/la: Kad treba od \"antisemita\" zdipiti lovu onda su goyimi OK.......Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 348: \" Sva imovina drugih naroda pripada zidovskom narodu, koj je naravno izabran da imovinu oduzme bez ikakvog sazaljenja\".\" Talmud jasno kaze da ako gentili( svi ne Zidovi) uzmu od Izraela srebro platit ce nazad u zlatu I to u mnogostruceno....ali u ovakvim slucajevima nema naplate posto je receno da je jedno zidovsko djete vrednije nego zivoti 1000 Arapa”-.Rabbi Eliyahu,Seph. Jp., 92, 1: Bog ( moj.op. sasvim sigurno onaj crni) Je dao Zidovima vlast nad imovinom i krvi svih nacija Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 156: Kad Zidov ima gentila ( (svi koji nisu Zidovi) u svojim rukama, drugi Zidov moze prici istom gentilu,posuditi mu novac,prevariti ga tako da gentil bude unisten. Imovina gentila prema Zakonu ne pripada nikome i prvi Zidov koji prodje ima je pravo oduzeti. Babha Kama (113b) :” Dozvoljeno je prevariti Goye”. Iore Dea (157, 2 Hagah) it says:Babha Kama (113a) :” Nasa nauka kaze; kada Zidov i Goy dodju na sud oslobodi Zidova ,ako je moguce’.Rabin Akhiba nastavlja:” Ime bozije nije zlorabljeno kada Goi ne zna da je Zidov lagao”. Babha Kama (113b): Ime bozije nije zlorabljeno kad,na primjer, Zidov slaze Goyu govoreci,Ja sam dao nesto tvome ocu,ali on je sada mrtav i ti mi to moras vratiti ,to je u redu ako Gojim ne zna da ti lazes”. Sanhedrin 59a: Ubiti goyima je isto sto I ubiti divlju zivotinju. Goyim koji proucava zakon( Talmud ) zasluzuje smrtnu kaznu Libbre David 37: Komunicirati goyima( svinjama,svi ne –zidovi) o nasoj vjeri ravno je ubojstvu svih Zidova,ako bi goyim znali sto mi poducavamo o njima,sve bi nas pobili. Libbre David 37: Ako je Zidov pozvan objasniti bilo koji dio rabinskih knjiga,on mora dati lazno objasnjenje.Tko god prekrsi ovu naredbu bit ce ubijen. Hilkkoth Akum X1: Nikad se ne smiluj goyimu. Choschen Hamm 388, 15: Ako se dokaze da je netko dao zidovski novac goyimu,mora se naci nacina da ga se izbrise sa lica zemlje. Szaaloth-Utszabot,Jore Dia 17: Zidov mora dati laznu zakletvu kada ga goyim zapita da li nase knjige sadrze nesto protiv njih. 13. Baba Necia 114, 6:Zidovi su ljudska bica,ali ostali narodi svijeta nisu ljudska bica ,vec su zvijeri. ++++++++++++++++++++++++++++ Ovakvo bolesno rasističko smeće može nastati samo u pomračenim umovima ,a ti pomračeni umovi su svuda oko nas. Kad padne Iran,onda su kršćanske goje na redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije