Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenula protagora
Povratak na članak

Postupak zbog diskriminacije učenika koji ne idu na vjeronauk

Zahtjev za mirno rješenje spora radi utvrđivanja i sprečavanja daljnje diskriminacije učenika osnovnih škola koji ne pohađaju vjeronauk usmjeren je protiv postojećeg nastavnog plana koji ne nudi alternativu vjeronauku

Komentari 30

TO
Toni50
09:54 12.07.2012.

Potpuno su u pravu podnosioci zahtijeva za alternativu vjeronauku... Ako se nađe dobro riješenje vidjet če se kroz izvjesno vrijeme da vjeronauk se može odraditi u roku par sati kao neki seminar i amen; te da nije veča potreba kod kod današnjeg modernog čovjeka .. Pa bio on i najzaostaliji balkanac ! Potrebu za molitvom i daljnom vjerom neka ide slobodno u crkvu ako netko želi i neka ne izlazi iz nje; znamo a doma ako se ne moli barem 10 puta na dan i po deset sati slabiji i griješniji je od najobičnijeg muslimana i vjernika u Alaha !

VL
ZE
.zeitgeist.
10:00 12.07.2012.

Vjeronauk stvarno nema što raditi u školama. Ako ste ga već uveli, onda ga provodite tako da se ne ometa školska nastava i da se ne diskriminira nikoga. Kao "izborni" pradmet, ne bi trebao biti ocjenjivan, trebao bi biti predavanan ili "nulti" sat ili sadmi.

VL
OB
-obrisani-
10:20 12.07.2012.

12.07.2012. u 10:00h .zeitgeist. je napisao/la: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ako tebi netreba vjeronauk u školi a imaš nekog u školi lijepo ga nešalješ na vjeronauk i riješen problem , ! Pa neće nam manjina određivati kako da odgajamo djecu !ako da odgajamo djecu !

VL
ZE
.zeitgeist.
10:37 12.07.2012.

Montana T Ne, nije riješen problem. Jer onda postoji rupa u satnivci. Odnosno izgubljeno vrijeme za učenika. Ako tebi treba vjeronauk, izvoli si poslat dijete u crkvu i problem riješen. Osim toga, vidim prema formi i obliku tvojeg komentara dada bi ti dobro došla još koja godina u osnovnoj školi da savladaš osnove pravopisa i sintakse.

VL
GG
GaIadriel G
10:43 12.07.2012.

Montana Kako ste dosadni sa time da vama manjina nešto određuje. Kao prvo, temelj demokratskog društva i Ustava RH je to da svatko ima jednaka prava bez obzira da li se radi o manjini ili većini. Jedino vi koji see smatrate vjernicima konstantno negirate prava bilo kome tko ne živi ili čija uvjerenja nisu u skladu sa vašima. Vi ste dno društva. Spalili bi svakoga tko ne misli kao vi. Religiju upražnjavajte doma ili u mjestima koja su izgrađena za to. The end!

VL
BE
berija
10:49 12.07.2012.

Zanimljiva je ova uznemirenost oko rupe u satnici. Dok sam išao u srednju, imao sam izborne predmete, imao sam rupe u satnici, imao sam religijski odgoj u školi (marksizam i teoriju i praksu samoupravnog socijalizma te obranu i zaštitu. Očito smo postigli pun pogodak razarajući Jugoslaviju i stvarajući Hrvatsku, jer sada svatko može prosvjedovati protiv čega god hoće. Zašto slobodarski nastrojeni pojeddinci i grupe i onda nisu bili ovako glasni, pitam se, pitam. Ćao, drugari, tatatatira.

VL
BE
berija
11:02 12.07.2012.

Galadriel G, kada tko kaže pripadnicima LGBT populacije da se upražnjavaju svoju ljubav doma (upućivanje u za to izgradjena mjesta bila bi, mislim, getoizacija ili što gore) taj biva odmah proglašen zadrtim desničarom, homofobom, nazadnjakom, neznalicom, mrziteljem manjina, klerofašistom, itd. Kako se ovdje uklapa tvoje "slobodarstvo i napredni pogled na svijet". I ateizam je religija - vjerovanje kako nema Boga. Ne postoji ni jedan dokaz da Boga ima, ali niti da Ga nema.

VL
ZE
.zeitgeist.
11:14 12.07.2012.

berija Uspoređuješ ljubav i religiju? bravo, to može samo osoba ispranog mozga poput vjernika. Koliko ljubav i religija imaju zajedničkog, vidjeli smo u povijesti dok je Crkva vladala Europom. Za informaciju, do vrijeme kada je Crkva vladala se sa razlogom zove Mračno doba. I da, desničari, homofobi, seljačine, konzervativci su redovito protiv manjina, jer se sigurno osjećaju jedino kada pripadaju većini. Da je većina homo orijentacije, svi vi desničari bi bili homo. Ionako ste svi prikriveni gayevi. A dokaza da boga nema ima na pretek, ali nismo svi završili visoke škole i nemamo svi jednaki pristup znanju i informacijama, bvaš kao što svi ne težimo znanju. Ionako, ljudima poput tebe znanje ne treba sve dok imaš osjećaj sigurnosti unutar stada kojemu pripadaš.

VL
Avatar m_m
m_m
11:27 12.07.2012.

"Ne postoji ni jedan dokaz da Boga ima, ali niti da Ga nema." Logički je besmisleno dokazivati da nečag nema. Npr. dokaži da na postoji "kmrlj" ... nakon toga možeš dokazivati da ne postoji "makr", pa "pruk" ... itd.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
11:28 12.07.2012.

Mene baš zanima jel netko pital klince kolko se oni osjećaju "ugroženi i neravnopravni" dok ne moraju bit na nastavi >;-)) Dajte uozbiljite se sa svojim visokoumnim mentalnim gimnasticiranjem začinjenim ideologijom ovom ili onom. Ak netko ne želi na vjeronauk može mu se uvijek u školi organizirat neka alternativa....no kaj ak od 150 učenika vjeronauk ne pohađa njih 3....jedan iz drugog, jedan iz petog i jedan iz osnog razreda....kaj onda....il o tome ipak niste razmišljali ???

VL
BE
berija
11:30 12.07.2012.

Zanimljivo, ali uopće nisam religiozan, imam dobre prijatelje homoseksualce (od kojih su neki duboko religiozni, pate zbog stava crkve o homoseksualnosti, rade ne bi li taj stav promijenili, jer i sebe smatraju djecom svoga Boga), bio sam jednom na misi iz radoznalosti. Visoko sam obrazovan, svakodnevno čitam. Mislim da imaš problem s prihavaćanjem činjenice da netko smije misliti drugačije od tebe.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
11:31 12.07.2012.

10:37h .zeitgeist....a što ako jedino tvoje dijete ne ide na vjeronauk od ostalih dvije ili tri stotine...hoćeš li mu organizirat izlet u Kumrovec...i shvaćaš li uopće kaj sam te pital ?!

VL
LI
liskovaca
11:32 12.07.2012.

zašto ovi iz protagore ne organiziraju potpise za referendum? možda zato što bi skupili 50-100 potpisa?

VL
AL
Alkana
11:35 12.07.2012.

A kakva će to tek biti diskriminacija djece kojoj se jednom uredbom ili zakonom vlade oduzima pravo da imaju oca, a upravo to se predlaže u zakonu o potp. oplodnji. Djeca se tretiraju kao kućni lujubimci. Žena hoće dijete alii ne i oca djetetu. I amen. Ona to može, a mogu i muškarci naručiti jedan embrij ili ga kupiti. I imati dijete koje će cijeli život biti predmet sprdnje većine ovog društva. Jer homoseksualizam postoji ali nikad neće postati društveno prihvaćen nego jedino kao bolest i nastranost. Zar dijete nema pravo da ima oba roditelja? Kad odraste nek se odrekne jednog ako hoće ...to je onda njegov izbor.

VL
KR
krapinek
11:57 12.07.2012.

vjeronauk staviti gdje mu je mjesto - u crkvi i nigdje drugdje

VL
Avatar Meggi
Meggi
12:32 12.07.2012.

Jedino što je uvijek falilo u školama je moral, bonton i etika. Eto vam alternative.

VL
DU
Deleted user
13:22 12.07.2012.

Sloboda vjere? Sloboda misli i govora? Sloboda seksualne orijentacije? ...kao i sve slobode, kako davno reče Voltaire, prestaje ondje gdje počinje tuđa sloboda. Dakle, ako netko ima pravo biti vjernik i to pokazivati, onaj tko nije vjernik ima to isto pravo : ne biti vjernik i to pokazivati. Pitanje je samo poštovanja tuđih sloboda, a po većini komentara reklo bi se da mnogi prepoznaju samo "svoje" slobode. Bilo bi bolje da novinar makar i dotakne tu temu, jer mnoge ljude, očito, valja stalno podsjećati i upozoravati da i drugi imaju prava na razne slobode. Opet; samo i uvijek poštujući i tuđe slobode.

VL
KO
korisnik2
13:37 12.07.2012.

"Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora pokrenula je kod Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu pravni proces utvrđivanja diskriminacije učenika javnih osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka te su time izloženi diskriminaciji." totalni, kolosalni, seljacko ljevicarski b.u.l.l.s.h.i.t.

VL
KO
korisnik2
13:39 12.07.2012.

@kordunas najbolje bi bilo uvesti umjesto vjeronauka ono i dsz pa da jugonostalgicari budu (napokon) na miru. evo, ja dam sam vlast dao bi im i to. samo da prestanu s*at! :) ali, ubrzo bih shvatio da tu ne bi stali. :D

VL
ZL
zlako
13:42 12.07.2012.

Kako nezko može biti ispranog mozga da ne vjeruje u Boga.To je poganizam,največa primitivnost.Neki za života imaju mogučnost vidjeti Boga a ostali poslije smrti koja u stvarnosti ne postoji.Nitko ne može izbječi istinu ma kakvim se lažima služio.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.