Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijavite se

Dođite na konferenciju Gospodarenje otpadom II. i saznajte sve o primarnoj selekciji otpada

gospodarenje otpadom
Foto: PR FOTO
21.07.2014.
u 16:50

Gospodarenje otpadom II. stručna je konferencija posvećena spalionicama i problematici uvođenja sustava primarne selekcije otpada i gradnji prateće infrastrukture u Hrvatskoj

Gospodarenje otpadom II. stručna je konferencija posvećena spalionicama i problematici uvođenja sustava primarne selekcije otpada i gradnji prateće infrastrukture u Hrvatskoj.

Održat će se 24. rujna 2014., dva mjeseca nakon isteka roka za uvođenje primarne selekcije otpada, ali i neposredno nakon završetka turističke sezone koja bi mogla biti razlog za kašnjenje pune implementacije novog modela.

Gospodarenje otpadom II. okupit će i potaknuti javnu diskusiju svih važnih sudionika u ovom sektoru – predstavnika komunalnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača opreme te državnih institucija.

Trenutačna cijena kotizacije koja vrijedi do 31.8. iznosi 500 kn + PDV. Nakon tog datuma, dakle od rujna, redovna cijena kotizacije biti će 600 kn + PDV.

Broj mjesta je ograničen, stoga predlažemo da svi zainteresirani za prijavu požure i osiguraju svoje mjesto što prije jer je interes za ovu konferenciju očekivano velik.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, sektor gospodarenja otpadom jedno je od područja koje očekuju najveće promjene. Osnovni cilj nacionalne politike u segmentu gospodarenja otpadom jest povećati reciklažu otpadnih sirovina s trenutačnih 8% na 50% u razdoblju do 2020. godine. Prvi i najvažniji korak u ostvarenju tog cilja, bit će uvođenje primarne selekcije otpada.

Sustav primarne selekcije otpada tek je prvi korak u uspostavi integralnog sustava gospodarenja otpadom. U javnosti najkontroverzniji dio tog sustava bit će spalionice otpada. O tim objektima ovisit će isplativost i održivost cijelog sustava, pa tako i primarne selekcije. Neuspjeh samo jednog od ovih faktora može rezultirati milijunskim kaznama i drugim sankcijama od Europske unije.

Do sada je više od 200 hrvatskih gradova i općina uvelo ili započelo s uvođenjem primarne selekcije otpada, a tijekom ove godine u tu bi svrhu država trebala uložiti više od 220 milijuna kuna. Pozitivna iskustva stranih država pokazuju kako će takav novi sustav dugoročno rezultirati osjetnim ekološkim i ekonomskim koristima u odnosu na današnjicu.  Također, njegovo uvođenje bit će vjerojatno najkompleksniji logističko-organizacijski pothvat u Hrvatskoj tijekom posljednjih deset godina.

Konferencija se sastoji od središnje panel-diskusije o primarnoj selekciji otpada, sesije “pitanja i odgovora” povezanih s diskusijom, prezentacije "key note speakera", stručnih prezentacija te radionice na temu spalionice otpada. Osnovni cilj jest analiza dosadašnjeg tijeka procesa implementacije sustava primarne selekcije otpada. Sekundarni je cilj analiza utjecaja novog sustava primarne selekcije komunalnog otpada na krajnje korisnike tih usluga.

Više informacija o konferenciji saznajte ovdje.

Komentara 2

LB
lela.baborela
18:21 21.07.2014.

Što se smeća tiče te reforme što EU traži od SDP neće ni iduće godine riješit.To slobodno zaboravite.A što se tiče SDP-a svi su otišli na odmore i do daljnjeg će biti slobodni, a prijevremeni izbori su prije Nove Godine i što se tiče reformi o smeću nikakve reforme oni neće provest.SDP-e će ove reforme ostavit nekoj drugoj Vladi.

VE
verrmaj
11:47 22.07.2014.

Svaki veci grad kod nas ima jednu povrsinu 50x50metara da bi mogli napraviti jedno odlagaliste sa kontejnerima gdje bi se moglo odlagati bjela tehnika , gradjevinski otpad , sav métalni otpad , stakieni otpad , otpad sa zelenih povrsina ii vec sa tim bi se izbjeglo da ljudi tkav otpad ne bacaju po sumama i uz puteve , to su vece investicija ali se isplati !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije