Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SE ISTRAŽUJE

Poslušajte snimku koja je digla Njemačku na noge: Tema je opasna, a nitko ne zna kako su Rusi došli do nje

Šibenik: Ilustracije za prisluškivanje
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/7
03.03.2024.
u 13:03

Rusi su objavili snimku razgovora visokih njemačkih dužnosnika, a za koju se navodi da je nastala 19. veljače. U internom razgovoru časnici Bundeswehra raspravljali su o raketama Taurus.

Njemačke vlasti izvijestile su da provode istragu nakon što je u Rusiji objavljen audiozapis na kojem se navodno može čuti kako njemački vojni dužnosnici raspravljaju o podršci Ukrajini, uključujući moguću uporabu raketa Taurus. Kancelar Olaf Scholz, koji je u subotu boravio u Rimu, nazvao je to "vrlo ozbiljnom situacijom" i istaknuo da njemačke vlasti pažljivo, intenzivno i brzo rade na razjašnjenju tog pitanja. 

U snimci, koja traje 38 minuta, vojni časnici raspravljaju o ukrajinskim mogućnostima korištenja krstarećih raketa dugog dometa Taurus. U Njemačkoj se, da podsjetimo, trenutno vodi rasprava o tome treba li isporučiti rakete, dok se Ukrajina suočava s neuspjesima na bojištu nakon dvije godine rata, a vojna pomoć Sjedinjenih Američkih Država zapinje u Kongresu. Ranije ovog tjedna Scholz je istaknuo svoj oprez u vezi s slanjem Taurus raketa Ukrajini, upozoravajući na rizik od direktnog uključivanja Njemačke u rat. Njegovo oklijevanje izvor je napetosti unutar njegove trostranačke koalicije i također je diglo na noge konzervativnu oporbu u Njemačkoj, piše Associated Press.

Međutim, u audiozapisu, čija se autentičnost i dalje potvrđuje, njemački časnici raspravljaju o teorijskoj mogućnosti korištenja raketa u Ukrajini. Njemačko Ministarstvo obrane izjavilo je da istražuje je li Rusija presrela komunikaciju njemačkih snaga, a velike su šanse, piše APP, da se dogodilo upravo tu. "Trenutno ne možemo sa sigurnošću reći jesu li napravljene promjene na snimljenom ili pisanom dijelu snimke koji kruži društvenim medijima", dodali su.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audiosnimku na kojoj se čuje kako četiri časnika Bundeswehra razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete Taurus. Simonjan nije rekla kako je došla do te snimke. "U ovoj (...) snimci visoko rangirani časnici Bundeswehra raspravljaju kako će bombardirati (pažnja!) Krimski most", napisala je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je razgovor vođen 19. veljače. U okviru razgovora, rekla je, jedan od časnika spomenuo je planirani posjet Ukrajini 21. veljače radi koordinacije napada na ruske ciljeve.

VEZANI ČLANCI:

Njemačka je sada drugi najveći dobavljač vojne pomoći Ukrajini nakon Sjedinjenih Država i dodatno pojačava svoju potporu ove godine. Međutim, Scholz je mjesecima odugovlačio s projektilima Taurus, koji imaju domet do 500 kilometara i koji bi se u teoriji mogli koristiti protiv ciljeva daleko u ruskom teritoriju. Kancelar je dugo isticao svoju odlučnost pomoći Ukrajini bez eskalacije rata i uvlačenja Njemačke i NATO-a, ističući da nijedan njemački vojnik neće ići u Ukrajinu. "Nećemo slati europske vojnike u Ukrajinu. Ne želimo rat između Rusije i NATO-a. I učinit ćemo sve što možemo da to spriječimo", rekao je Scholz na sastanku Stranke europskih socijalista u subotu u Rimu.

U ponedjeljak je, da podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da buduće raspoređivanje zapadnih trupa na terenu u Ukrajini nije "isključeno", što je prijedlog koji su Njemačka, Poljska i druge savezničke zemlje brzo odbacile. Inače, o spornoj snimci Večernji list pisao je i u subotu, a više možete pročitati OVDJE.

VIDEO Putin najavio raspoređivanje novog hipersoničnog oružja

Komentara 64

Avatar Bill Carson
Bill Carson
13:40 03.03.2024.

A Njemci misle da ih Amerikanci ne prisluškuju svaki dan ?

RE
redalert
13:22 03.03.2024.

Dokazuje se da je Rusija govorila istinu cijelo vrijeme.

ŠA
Šašnik
17:34 03.03.2024.

amerikanci prisluškuju njemačku a zašto je to zabranjeno rusima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije