Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOBING Polovica radnika u Vukovarsko-srijemskoj županiji smatra se žrtvom

Poslodavci zaposlene teroriziraju i seksualno

23.12.2008.
u 16:06

Anketa koju je proveo Nezavisni sindikat među svojim članovima u Vukovaru, Iloku i Vinkovcima pokazuje da zlostavljanja na poslu ima i više nego što je poznato javnosti.

Teško dokazivo na sudu
– Anketa koju smo provodili dva mjeseca i u kojoj je sudjelovalo 700 osoba, pokazuje kako su najčešći oblici zlostavljanja neprijateljsko ponašanje poslodavca prema radnicima, strah za radno mjesto, a bilo je i slučajeva spolnog uznemiravanja na radnom mjestu – rekao je predstavljajući rezultate ankete povjerenik HUS-a za Vukovarsko-srijemsku županiju Nikola Kaselj. Dodao je kako, prema rezultatima, polovica anketiranih osjeća psihološki pritisak na poslu, dok je prosjek u Hrvatskoj 34 posto.

Čak 56 posto anketiranih izjavilo je da su bili žrtve mobbinga, a 57 posto bilo je svjedokom zlostavljanja svojih kolega. Kao žrtva mobbinga 56 posto anketiranih se osjećalo poniženo, a 16 posto o tome nije ni s kime razgovaralo.

Zabrinjava podatak da je 43 posto radnika izjavilo kako poslodavac uopće nije bio zainteresiran čuti kako se žrtva osjećala. Sindikalist Pero Periša podsjeća kako ne postoji zakon o mobbingu, no postoji o suzbijanju diskriminacije, pa se pod njegove neke članke mogu podvesti i slučajevi zlostavljanja na poslu.

– Teško je na sudu dokazati takve slučajeve jer nema svjedoka, a kolege ne žele svjedočiti bojeći se za svoje radno mjesto. Zato u praksi nema slučajeva da je netko dobio parnicu jer je bio žrtvom psihološkog terora na poslu – kaže Periša. Objasnio je razlog mobbingu težnja poslodavca da maksimalno iskoristi radnika i smanji troškove.

Svjedoci se boje
Stjepan Rožmarić upozorava kako ne postoji oštra crta između mobbinga i radne obveze koju zaposlenik ima na poslu te ako poslodavac tjera radnika da radi i dulje od radnog vremena, to ne znači uvijek da je zlostavljan.

– Danas je opći mobbing, strah od otkaza, društvena nesigurnost pa radnik stalno živi pod pritiskom – kaže Rožmarić, a Kaselj drži kako je anketa uvod u ono što sindikat tek treba napraviti - savjetovati žrtve psihološkog terora kako ostvariti svoja zakonska prava.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije