Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj Franak

Posljednji dan za CHF-tužbe, sutra je zastara

Zagreb: U parku Zrinjevac organiziran prosvjed Udruge franak pod nazivom "Vrijeme je!"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
14.06.2023.
u 09:55

Procjenjuje se da je na sudovima ukupno više od 60.000 tužbi, od čega najmanje 30.000 predmeta s konverzijama

Rok za podnošenje tužbi na osnovi kolektivne presude u slučaju Franak istječe danas u ponoć. Sutra nastupa zastara. Odnosi se to na ništetne odredbe o kojima su se najviše sudske instance u Hrvatskoj već očitovale – preplaćeni tečaj i pripadajuće zatezne kamate, dok je zastarni rok za preplaćenu promjenjivu kamatnu stopu istekao još 13. lipnja 2019.

Odvjetnički uredi ovih dana pojačano rade: osim pojedinačnih tužbi koje podižu potrošači, tužbe podnose i cesionari na koje su prenijeli svoja potraživanja. Samo tvrtka Druga fundacija, čiji su direktori Marko Rakar i Vuk Vuković, preuzela je više od 1000 predmeta oštećenih dužnika, i građana i pravnih osoba, a ima još cesionara koji su nudili otkup potraživanja – prema dojavama dužnika telefonski to čini i neko društvo koje se predstavlja kao udruga potrošača, no nije poznato koliko je bilo uspješno.

I dok iz odvjetničkih ureda dobivamo informacije da neki posljednjih tjedana rade od 0 do 24 sata, iz Hrvatske udruge banaka na naš upit uzvraćaju da ne raspolažu službenim informacijama o broju tužbi, ali da, prema njima dostupnim informacijama, nije zabilježen povećan interes za podnošenje tužbi.

VEZANI ČLANCI:

– Radi se o tužbama za preplaćene anuitete, dok tužbe po ništetnosti ugovora nisu u zastari, osim ako suci Vrhovnog suda RH nešto ne smuljaju po tom pitanju, što, nažalost, nije nemoguće. Pretpostavljam da će VSRH konačnu odluku o konverzijama donijeti najranije na jesen, a imam neka saznanja da će o ništetnosti cijelih ugovora odlučivati tek nakon što odluči o konverzijama. Očekivali smo obje odluke najkasnije do kraja prošle godine, ali nisu donesene zbog velike podijeljenosti sudaca VSRH o tim pitanjima – pojašnjava Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, govoreći o potencijalu za nove tužbe koje će svi potrošači koji su imali kredit u CHF moći podići i nakon zastarnog roka donese li Vrhovni sud odluku o kompletnoj ništetnosti ugovora u CHF.

Još se čeka i odluka VSRH o pravu konvertiranih na potpuno obeštećenje, no oni su tužbe za svoje preplaćene iznose morali podići do danas i u neizvjesnosti čekati pravorijek.

– Procjenjujem da je na sudovima ukupno više od 60.000 tužbi, od čega najmanje 30.000 predmeta s konverzijama. Moje procjene temelje se na informacijama odvjetnika, dok vjerojatno dio tužbi ide preko posrednika koji su nudili potrošačima cesije – kaže Aleksić.

Rok zastare nije počeo teći ni za potrošače koji su imali kredite u eurima i kunama te leasing bez obzira na valutu, ugovorene prije 2013., ako imaju nezakonite promjenjive kamatne stope koje se mijenjaju odlukom vjerovnika. Potencijal takvih tužbi veći je od 400.000.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije