Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTU CIJENE HRANE

Poskupljuje slavonska delicija: Cijena se penje na 300 kuna za kilogram

Dubravka Petric/PIXSELL
29.10.2021.
u 18:00

Pitanje je kako će proizvođači izdržati drastična poskupljenja vezana uz poljoprivrednu, pa tako i stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju suhomesnatih proizvoda

U svibnju je u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinu Vrhu otvorena Kuća baranjskog kulena, izgrađena u sklopu istoimenog projekta iz Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. 

- Iako je otvorena, Kuća još uvijek nije zaživjela u punom smislu riječi. Čekaju se još neke potvrde, ali vjerujem da će sredinom studenoga one pristići te da ćemo početkom iduće godine tamo početi proizvodnju - kaže Slobodan Stanković, vlasnik  belomanastirskog OPG-a, registriranog proizvođača kulena u jedinom baranjskom gradu za Glas Slavonije, naglašavajući kako će im proizvodni proces, zbog tamošnje opreme, biti znatno olakšan i da će pogreške biti svedene na minimum.

I dok je priča oko Kuće baranjskog kulena, uz ispravljanje manjih nedostataka, već zamalo gotova stvar, pitanje je kako će proizvođači izdržati drastična poskupljenja vezana uz poljoprivrednu, pa tako i stočarsku proizvodnju, odnosno proizvodnju suhomesnatih proizvoda.

- Još prije ovogodišnjeg ljeta rekao sam kako cijena kulena, koja je tada bila, a i sada je, oko 250 kuna po kilogramu, tijekom godine mora biti viša. Evo i zašto. U ono je vrijeme kilogram kukuruza bio kunu, a sada je dvije. Za dvije-tri kune po kilogramu porasla je i cijena soje. Stoga će za nekoliko dana teško biti naći domaće svinje starije od godinu i pol po cijeni od 10 do 12 kuna za kilogram, kao što je bilo do sada. Jeftinije od 15 kuna sigurno neće biti, što će sigurno poskupiti proizvodnju. Meso uvoznih svinja, teških nešto više od 100 kilograma prilikom klanja, kakvo se prodaje u trgovačkim lancima, pravim proizvođačima kulena ništa ne znači. Od njih se proizvesti može samo kobasica za pečenje - tvrdi Stanković, dodajući kako ne misli da će cijena svinjskog mesa u trgovačkom lancima naglo otići gore, što njemu i njegovim kolegama, proizvođačima kulena, ništa ne znači.

- Realna cijena kilograma kulena je 50 eura. No kod nas nema prostora za takvu cijenu, pa vjerujem da će se ona kretati oko 300 kuna - predviđa. Kao i svaki "kontinentalni" proizvođač uspoređuje cijenu baranjskog kulena i dalmatinskog pršuta, čija je cijena i viša od 100 eura.

Ključne riječi

Komentara 10

AN
ante555
19:52 29.10.2021.

Mnogo pametnije cu potrosit kune ima i uvoznih delicija

DA
Daisy55
20:03 29.10.2021.

Tako je, dignite još cijene i čuvajte kulene i pršute u sefu na sigurnom. Povremeno napravite kakvu izložbu gdje će ih prosječni Hrvati moći gledati, onako u vitrini, iz daljine.

FR
franc251
09:43 30.10.2021.

Ma to zločesti Plenki digao porez na kulen pa cijene lete u nebo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije