Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1. kolovoza

Novi udar na džepove: Jedan teleoperator diže cijene za 8,3 posto

Teleoperateri od 1. srpnja povećavaju cijene nekih svojih usluga
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.06.2023.
u 13:03

Telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto, dok je Telemach sada odlučio da to bude 8,3 posto.

Još jedan telekom odlučio je povećati cijene. Riječ je o Telemachu koji je na svojim stranicama obavijestio korisnike o  tome da od 1. kolovoza kreće s primjenom indeksne klauzule. U njihovu slučaju to će iznositi 8,3 posto. Prvi uvećani računi doći će dakle za mjesec kolovoz, a na adrese pretplatnika u rujnu. Podsjetimo,  najveći  telekomi koji posluju u Hrvatskoj: HT, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon početkom godine promijenili su model poslovanja i u svoje opće uvjete ugradili indeksnu klauzulu.

Ona im omogućuje da se jednom godišnje usklade s prosječnom inflacijom u državi. S obzirom na to da je Državni zavod za statistiku objavio da je  je lanjska prosječna inflacija iznosila 10,8 posto, telekomi su si, uvođenjem te klauzule, priskrbili pravo da se najviše u tom postotku s njom i usklade. Usto, pojednostavili su si i automatizirali povećanje cijena u odnosu na korisnike jer u slučaju primjene tzv. inflacijske klauzule korisnici nemaju pravo raskida ugovora bez penala.

Telekomi inflacijsku klauzulu smiju koristiti jednom godišnje. A1 Hrvatska prvi je krenuo s usklađenjem te su odlučili da cijene tarifa i opcija podignu 8,5 posto, dok je Telemach sada odlučio da to bude 8,3 posto. HT još nije donio odluku o tome kada će se i koliko uskladiti s inflacijom. U svakom slučaju, svi  telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti 30 dana prije negoli podignu cijene, a pritom moraju obavijestiti i regulatora odnosno HAKOM. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Neredi u predgrađu Pariza nakon što je policija ubila tinejdžera

Ključne riječi

Komentara 23

TE
TexWiller
13:14 28.06.2023.

Znači, HT čeka da se dio pretplatnika naljuti i digne sidro kod ovih koji su poskupljenja najavili i pređu k njima, pa će i oni onda naknadno isto to najaviti.

FR
frttt
13:30 28.06.2023.

A1 uvijek prvi po negativi

KI
kiselovrhnje
13:27 28.06.2023.

Kartelsko ponasanje stranih telekoma, naravno vladu nije briga jer kako ce se zamjeriti Austriji ili Njemackoj kada bi ih opalili po dzepu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije