Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SANACIJA ODLAGALIŠTA

FOTO Posađena stabla i uređeno zelenilo: Pogledajte kako danas izgleda splitsko najpoznatije ruglo

PIX4U/PIXSELL
02.02.2024.
u 15:46

Završena i druga faza sanacije Karepovca, stavljene su pod kontrolu emisije odlagališnog plina i procjedne vode, izvedena krajobrazna sanacija i zasađeno 214 stablašica.

Na splitskom odlagalištu Karepovac dovršena je i druga faza sanacije na preoblikovanom dijelu odlagališta komunalnog otpada Karepovac. Trenutačna faza stavila je pod kontrolu emisije odlagališnog plina u zrak te nastajanje procjedne vode čime je osigurana trajna stabilnost odloženog otpada. Ukupna vrijednost izvedenih radova ove faze sanacije je 6.986.991,68 eura s PDV-om.

Jednako tako izvedeni su radovi na izgradnji sustava aktivnog otplinjavanja koji obuhvaća  izvedbu plinskih bunara i ugradnju plinovoda. Zatvoren je i konačno prekriven postojeći presloženi otpad završnim prekrivnim sustavom koji se  sastoji od ugradnje troslojnog geokompozitnog drenažnog sloja sustava za otplinjavanje, geokompozitnog bentonitnog tepiha te troslojnog geokompozita kao drenažnog sloja za prihvat procijeđene oborinske vode te rekultivirajućeg sloja izvedenog od mješovitog zemljanog materijala debljine 80 cm na koji je ugrađen 20 cm debeli sloj humusa.

KAREPOVAC PRIJE: 

1/7

Krajobraznom sanacijom prekrivenog dijela odlagališta, koja se sastoji od ozelenjavanja tijela odlagališta metodom hidrosjetve, smanjena je vizualna izloženosti tijela odlagališta. Uređenje okoliša odlagališta u sklopu kojeg je na obodnom pojasu zasađeno 214 stablašica u formi drvoreda da štite od negativnih utjecaja s odlagališta te u svrhu stvaranja ambijentalne vrijednosti koja podiže kvalitetu prostora kao tampon zona prema susjednim parcelama.

KAREPOVAC DANAS: 

1/9

Provedbom cjelokupnog projekta sanacije spriječit će se daljnji negativni utjecaji na okoliš i ljudsko zdravlje i postići će se zaštita podzemnih i površinskih voda, smanjenje emisija stakleničkih plinova, te zaštita i očuvanje prirodnog okoliša.

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 2

Avatar barba_barba
barba_barba
22:44 02.02.2024.

Drugarice i drugovi ovako neč bi u bivšoj Jugi bilo 2150 u planu, odma posli kolektora na rivi i zaobilaznice do Omiša

CU
Cuturas
16:35 02.02.2024.

Je ljepše nego prije! Ali kaj je tu rješenje pa slično je i na jakuševcu bilo pa su prekrili zemljom i eto kaj se dogodilo. To je drek zbrinjavanje. Onda možemo tak i doma tko ima dvorište ili vrt bacati godinu dana smeće u jedan kut druge u drugi pa onda prekriti zemljom i eto cvjetnjaku. Ako je zgrada možda ako padne snijeg mogu se djeca sanjkat ili neki adrenalin ski park.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije