Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijepori oko acta-e

Poruka na Facebooku: Predsjedniče, informirajte se!

ivo josipović,boris tadić,bakir izetbegović,željko komšić,nebojša radmanović (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
11.02.2012.
u 10:40

Sporna je njegova podrška ACTA-i te usporedba skidanja podataka s interneta s uzimanjem hrane s polica dućana. Zato se i zamjerio hakerima koji su mu dvaput u nekoliko dana srušili web stranicu

Već drugi uput u svega nekoliko dana, internetska stranica predsjednika Ive Josipovića bila je nedostupna. Pretpostavlja se da je za to odgovoran hakerski napad skupine Anonymous. Nezadovoljni su  Josipovićevim izjavama vezanim uz ACTA-u.

Sporna je njegova podrška ACTA-i te usporedba skidanja podataka s interneta s uzimanjem hrane s polica dućana.

- To je isto kao da dođete, recimo, u samoposlugu, uzmete neke artikle, i kažete: "Gle, ovo mi je zgodno i lijepo, ja bih to uzeo i moje je ljudsko pravo da se hranim – smatra Josipović.

Nakon što je stranica www.predsjednik.hr srušena u četvrtak, hakeri su na Facebooku najavili njezino rušenje za subotu od 10 do 13 sati. Kako je stranica u to vrijeme zaista i bila nedostupna, čini se da su uspjeli u svom naumu iako su iz Ureda predsjednika jučer najavili da će poduzeti sve mjere da spriječe takav napad.

Na udaru hakera našla se i stranica ZAMP-a, koji se bavi zaštitom autorskih prava hrvatskih glazbenih izvođača.

- Intelektualno vlasništvo potrebno je štititi kako bi znanstvenicima, umjetnicima, izumiteljima i drugim kreativcima osigurali egzistenciju i prostor za rad. Internet mora ostati slobodna platforma za komunikaciju, daljnji razvoj kreativnosti, ekonomije, društva, demokracije i razmjenu mišljenja. Piratstvo, a osobito ono u komercijalne svrhe, potrebno je onemogućiti. Tako štitimo kreativnost i potičemo razvoj gospodarstva, napisao je Josipović sinoć na svom Facebook profilu na što su nejgovi virtualni prijatelji reagirali uglavnom negativno. Do danas je njegov statsu prikupio preko devet stotina komentara u kojem mahom kritiziraju nejgov stojalište.

"Predsjedniče, informirajte se",  "Borba protiv piratstva je borba protiv vjetrenjača", "Još jedan glas manje na sljedećim izborima", "Ne želimo novi svjetski poredak".... samo su neke od poruka revoltiranih građana.

Komentara 159

GO
Gost
18:50 11.02.2012.

nyc, nema to veze s lijevo-desno ovo je globalna stvar, ali ti si samo sljedbenička ovca sa prilično uskim pogledom na svijet... izađi van, prošeći se svijetom... mi smo 99%!!!!

NY
Nyc1
18:02 11.02.2012.

Na teletekstu HRTa navode da su ACTAu potpisali Australija,Kanada,Japan,Južna Koreja,Novi Zeland ,Singapur ,Maroko, SAD i 22drzave EUa .Pa zar su njihovi drzavnici ljube ,budale ,idioti i crveni !?!

FL
flok
13:02 11.02.2012.

došao anonymous kod predsjedika na kavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije