Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži se konsenzus političara

Poruka BiH: Nema u EU preko reda, prvo reforme

30.05.2010., Kozarac - Ivo Josipovic, Rajko Kuzmanovic i Milorad Dodik obisli mjestane Kozarca i polozili vijence muslimanskim zrtvama.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
14.05.2016.
u 00:05

Oporba i vlast u Republici Srpskoj zakazali su za danas u Banjoj Luci prosvjedna okupljanja zbog kojih u ovom gradu vlada opsadno stanje

Oporba i vlast u Republici Srpskoj zakazali su za danas u Banjoj Luci prosvjedna okupljanja zbog kojih u ovom gradu vlada opsadno stanje. Oporbeni Savez za promjene najavljuje dolazak desetaka tisuća nezadovoljnika koji će tražiti odlazak Milorada Dodika s vlasti.

Međutim, Dodik je sa svojim saveznicima organizirao kontramiting kako bi pokazao kako su brojniji oni koji podupiru aktualnu vlast u ovom entitetu. Politička situacija u RS već je dugo napeta, a sada se strahuje da bi verbalni sukobi između dva politička bloka mogli prerasti u nasilje.

Apel za nenasilje

Iako je policija zabranila masovno kretanje prosvjednika po gradu te za okupljanje odobrila lokacije koje su jedna od druge udaljene 1,6 kilometara, policija strahuje da ni 2000 njezinih pripadnika neće moći kontrolirati situaciju ako se obistine tvrdnje da će među prosvjednike biti ubačene skupine koje trebaju pokrenuti nasilje. Dodikov SNSD i Savez za promjene uzajamno se optužuju za pripremanje nasilje u koje će, navodno, biti uključene skupine iz Federacije BiH, ali i Srbije i Hrvatske. Apel da se izbjegne međusrpsko nasilja uputile su vlasti Srbije i Srpska pravoslavna crkva.

Istovremeno, u Zagrebu se jučer govorilo o EU perspektivi BiH koja – kako je zaključeno – nema alternative, a za to je nužan konsenzus tamošnjeg političkog vodstva. Konferenciju je organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač kazao je kako će europski put BiH djelovati pozitivno na jačanje državnih struktura te istaknuo kako RH ima posebnu odgovornost u odnosu prema BiH jer smo potpisnici Daytonskog sporazuma. Taj je sporazum i jučer bio u fokusu.

Nema brzog ulaska

– Svaki pomak BiH prema europskim ciljevima morat će deformirati daytonske institucije onako kako su one zamišljene i realizirane od 1995. – upozorio je Tonino Picula (SDP), predsjednik izaslanstva Euparlamenta za odnose s BiH i Kosovom. Andrej Plenković (HDZ), potpredsjednik Euparlamentarnog odbora za vanjske poslove, istaknuo je kako u EU nema ulaska ni jedne države preko reda, bez reformi i promjena, te da je na vlasti BiH da ispune obećanja i obveza sadržane u reformskoj agendi, dok je novinar Večernjeg Zoran Krešić BiH dometnuo kako BiH s 14 vlada i parlamenata ne može razmišljati o brzom ulasku u EU.

>>Srpski ustanak protiv Dodika

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar marengo2
marengo2
09:08 14.05.2016.

Samo da su slozniji politicari u BiH,bar sto se tice srpskih i bosnjackih pa da pozovu Vladimira Putina i Medvedeva u Sarajevo i da se otpocne pregovor o savezu sa Rusijom,vidjeli bi vi kako se na vrat na nos prima u EU,kako bi se razletile evropske prostitutke od politicara po Bosni. Samo Bakir i Dodik su politicari podkupljeni od zapada a ni koeficijent inteligencije im nije tog kalibra da to iskoriste... Nadam se samo da ce doci u sljedecoj generaciji dvojica normalnijih i pametnijih i eto Bosne ili u savezu sa Rusijom ili EU.... Kako god bice joj bolje nego samoj i prepustenoj samoj sebi...

GD
Gospon Drug
08:33 14.05.2016.

Sprema se derbi susret

MX
Mister X
00:22 14.05.2016.

Poruka BiH: Nema u EU preko reda, prvo reforme.. Bože kako je to ljepo ćitati kako ovi iz EU super plače lova do krova ) Jako pametni bistri napredni sve znaju uče upozoravaju Bosnu da moraju da budu isto tkoo pametni pošteni da bi ih se prihvatilo u super pametnu EU gdje ruže samo cvjetaju !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije