Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP DOMOVINSKOG POKRETA

Poručili biračima da biraju treći put - vukovarsku Hrvatsku

Veliki politicki skup Domovinskog pokreta u zagrebackoj dvorani Vatroslava Lisinskog
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/7
23.03.2024.
u 23:07

DP je konačno pokazao i koalicijske partnere. Uz Zlatka Hasanbegovića ili Nenada Matića, u prvim se redovima našao i Mislav Kolakušić, šef novoosnovane stranke Pravo i pravda

Pod sloganom "Ustani i ostani", Domovinski pokret održao je u subotu veliki motivacijski skup u Lisinskom, na istom mjestu na kojem je tjedan dana ranije svoj Opći izvještajni sabor imao HDZ. A sve što se na tom skupu moglo vidjeti i čuti ostavljalo je dojam kako je namjera, i brojem okupljenih i atmosferom, bila upravo pokazati kako su DP-ovci za izbore motiviraniji od Plenkovićeve stranke.

U dvoranu se naguralo mnogo više ljudi nego što je predviđenih mjesta, a barem 500-njak ostalo ih je u predvorju, odakle su govore stranačkih prvaka pratili putem videozida. Mahalo se zastavama, pjevalo Thompsonove pjesme s Tihom Orlićem, nekadašnjim vođom njegova benda...

Usporedba s HDZ-om nastavila se spotom kojim je dominirala poruka "Nismo mi, nego oni...", iza koje su se onda pobrajali svi DP-ovim biračima iritantni potezi koje je HDZ povukao posljednjih godina, pa i desetljeća, od Šeksove najave "lova" na Antu Gotovinu, preko koalicije sa SDSS-om, ratifikacije Istanbulske konvencije, protupandemijskih mjera... A da ne bi ispalo kako je riječ o skupu o HDZ-u, u spot su ubačeni i Peđa Grbin, Tomislav Tomašević i drugi s ljevice, u koju, uostalom, DP otpočetka svrstava i HDZ pod Plenkovićevim vodstvom.

Nije se, dakako, zaobišlo ni Zorana Milanovića, predsjednika države koji najavljuje da će nakon parlamentarnih izbora biti premijer. Svjestan da ovakvo Milanovićevo uključivanje u izborni proces vodi u bipolarizaciju birača, predsjednik DP-a Ivan Penava okupljene je pozvao da ne nasjedaju na tezu o izboru između crvene i plave Hrvatske, nudeći im treći put - "vukovarsku Hrvatsku".

VEZANI ČLANCI:

– Treći put je uzak i malen i ne raspolaže milijardama globalističkog svijeta, ali ima ideale i emocije, s ciljem dobrobiti hrvatske domovine i njezine budućnosti i ne dajte da nam ubiju vjeru i nadu u sebe i svoj narod – pozvao je Penava. Nastavio je potom s najavom zaustavljanja negativnih demografskih trendova, uključujući i "sprječavanje migrantske invazije", zaustavljanja klijentelizma i korupcije i "pakta Pupovca i Plenkovića", prekidanja nametanja rodne ideologije i sl. Bilo je tu i zanimljivih vanjskopolitičkih poruka kako "izvor Hrvatske ne leži na vrelu Europske unije" te kako "snaga hrvatske države i naroda ne leži u NATO paktu".

I potpredsjednik stranke Mario Radić ističe kako je DP "za tradicionalne hrvatske vrijednosti, a ne za tuđinsko", a ključna poruka bila mu je kako "ne treba još jednom dati šansu onima koji u životu nisu ništa stvorili". Na njegove se riječi nadovezao i Stjepo Mlinarić - Ćipe, koji je također pozvao na vjernost hrvatskoj tradiciji, vjeri i običajima, uz poruku: Zaustavimo Milanovića, Plenkovića i Pupovca 17. travnja uz Domovinski pokret za Hrvatsku!

Od njihovih govora zanimljivije je, međutim bilo vidjeti one koji su DP-u poslali videopotporu, pri čemu je najviše pozornosti izazvala video poruka Janeza Janše, šefa Slovenske demokratske stranke, koja je dio Europske pučke stranke, HDZ-ove grupacije na europskoj razini.

Veliki politicki skup Domovinskog pokreta u zagrebackoj dvorani Vatroslava Lisinskog
1/30

DP je u subotu pritom konačno pokazao i koalicijske partnere. Uz lidere stranaka s kojima su ranije sklopili savez, poput Zlatka Hasanbegovića ili Nenada Matića, u prvim se redovima našao i Mislav Kolakušić, šef novoosnovane stranke Pravo i pravda, koji će se, kako nam je potvrđeno, naći na čelu zajedničke liste u zagrebačkoj, 1. izbornoj jedinici. Pregovore s Kolakušićem DP je vodio dulje vrijeme, bilo je tu uspona i padova, no njegovim pojavljivanjem u Lisinskom konačno su otklonjene sve nedoumice. U DP-u nam je potvrđeno kako će se na njihovoj listi natjecati i Ivan Lovrinović, i to kao posljednji u 6. izbornoj jedinici, dok potvrdu o tome hoće li se, na kojoj listi i kojoj poziciji naći i aktualni eurozastupnik PiP-a Ivan Sinčić nismo uspjeli dobiti.

Značajno pojačanje DP će, međutim, dobiti u 4. izbornoj jedinici, budući da je potvrđen i izborni savez sa Željkom Lackovićem, koji je kroz ranije izborne cikluse pokazao kako ima nemalu izbornu bazu na koprivničko-križevačkom području, koje je novi Zakon o izbornim jedinicama spojio s Viroviticom i Osijekom. Lacković je tamo okupio niz nezavisnih gradonačelnika i načelnika općina, a njegova je lista, iako nije uspjela prijeći izborni prag, na izborima 2020. godine odnijela nemalih 3,4 posto glasova.

U 7., prostorno najvećoj izbornoj jedinici koja je obuhvatila prostor od Paga do Kutine, boje DP-ova saveza branit će Željko Lenart, donedavni glavni tajnik HSS-a koji je stranku napustio nezadovoljan odlukom Kreše Beljaka da HSS na izbore povede u SDP-ovoj koaliciji.

GALERIJA Prosvjed oporbe u Zagrebu

Veliki politicki skup Domovinskog pokreta u zagrebackoj dvorani Vatroslava Lisinskog
1/47

Komentara 3

FR
FraneTente1861
11:19 26.03.2024.

DP vidljivo raste svaki dan i sigurno ce biti iznenadenje 17 travnja.

JA
Jadran666
07:10 25.03.2024.

Vukovarska Hrvatska? Kakva , jel to ona sa dvije kolone? Podjeljenih građana? Zašto vam mladi bježe iz Vukovara? Čekam da mi sada neko objasni kako se u Vukovaru odlično živi jer etko kada pogledate sve pile od automobila po Zagrebu sa Vukovarskim tablicama ili možda porezna oaza za one domoljube koji ne žele platiti veći porez državi u koju se kunu?

KA
kalafat123
15:52 24.03.2024.

Kolakušić? U Dalmaciji bi za njega rekli "pitur" ili u prijevodu "preprodavač magle". U paketu sa njime dolaze Sinčić i Lovrinović. Pametnome dosta. Kao ni Možemo! (Podemos) nisu mogli biti originalni pa su od poljaka ukrali nazi stranke - Pravo i pravda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije