Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kakva sniženja nude hrvatske trgovine

Popusti veći od 50 posto vrlo su rijetki

shop-txt.jpg
Foto: A Bronić
13.01.2008.
u 16:49

Razdoblje prve polovice siječnja uobičajeno je vrijeme kada trgovci, ponajviše odjevnih artikala, oglašavaju sniženja ili rasprodaje. Obišli smo dućane u pet velikih hrvatskih gradova i istražili što se kupuje i što treba provjeriti u ponudi. U svakom slučaju, gužve su svugdje, a sniženja su od 10 do 80 posto. Totalne su rasprodaje ipak rijetkost, čini se da su i sniženja već dovoljna.

Gotovina rijetka
Zadovoljno trljaju ruke oni koji su u metropoli uspjeli odoljeti predblagdanskom šoping ludilu! Ona prava sniženja, do 50 posto, osvanula su s prvim danima nove godine u većini zagrebačkih šoping meka.

Ipak, totalnih rasprodaja, sa sniženjima do 70 posto, ima samo u rijetkim dućanima. Većina trgovaca nije sigurna kada će uopće oglasiti ta velika sniženja. Dok mogu prodati i upola cijene, očito im se nigdje ne žuri. Što se tiče plaćanja, Zagrepčanima više plaćaju karticama nego gotovinom.

Gužve su i u Splitu. U popularnom Mercatoru, na primjer, vlada pravo ludilo za rasprodajama, poglavito zimskih hlača, jakni, kaputa, majica. Kompletan tekstil snižen je od 30 do 50 posto u Intersportu, Modiani, S. Oliveru.

– Puno se probralo još u prosincu kad smo imali sniženje od 10 posto, a glavni razlog rasprodaja je što se zaliha moramo riješiti jer dolazi nova, sezonska roba – kaže Marina Krželj, djelatnica Mercatora, dodajući kako od 2. siječnja ne prestaju gužve.

Ponovno u Trst
Vlasnici trgovina u najvećem trgovačkom centru u Rijeci – Tower centru, prelijepili su izloge oznakama o sniženju, no gotovo da nema onih koji nude više od 50 posto popusta na zimsku odjeću, obuću, modne dodatke... Na tolikom su sniženju tek – božićni ukrasi.

Neke trgovine, poput X nationa, pozivaju na sniženje od 70 posto, ali samo one koje ne vide riječcu “do”. Snižena je većina stvari, ali sve ne do 70 posto. Ipak, u toj se trgovini sniženje osjeti jer u prosjeku je većina cijena prepolovljena. Tu praksu zadržava i Piazza Italia i tradicionalno po cijenama prihvatljiva Magma.

No, nudi se jednostavno rješenje. Riječanke, a ne zaostaju ni Riječani ipak će radije za kupnju po niskim cijenama izabrati Trst, udaljen sat vožnje. Ondje gotovo da nema trgovine u kojoj sniženja ne prelaze 50, 60 i 70 posto.

Uključujući one s obućom, torbama, čak i zimskom posteljinom. Sniženja i akcije u Trstu nude i parfumerije, a krznari zadovoljno trljaju ruke jer će do proljeća isprazniti zalihe pa se krzneni kaputi (nije ekološko krzno!) umjesto za 3 do 5000 eura sada mogu kupiti za 1999 do 2999 eura.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije