Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KIŠA UZROKOVALA POPLAVE

Izvanredno stanje na području Hrvatske Kostajnice, neka mjesta odsječena, jedna obitelj evakuirana

MORH/F. Klen
11.12.2022.
u 18:45

Vrhunac vodostaja rijeke Une očekivao se u noći na ponedjeljak. Uz 50 pripadnika Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH u Hrvatskoj Kostajnici, tijekom jučerašnjeg popodneva još 43 pripadnika Hrvatske vojske upućena su u Novu Drenčinu na širem području Petrinje zajedno s jednim utovarivačem.

Izvanredno stanje obrane od poplava danas je bilo proglašeno za područje Hrvatske Kostajnice, Dvora i Sunje. Dok se situacija
na području Sunje tijekom dana smirila, a rijeka se izlila na nekoliko mjesta brzo se povukavši u korito dotle je na području rijeke Une stanje puno gore. U području Hrvatske Kostajnice pod vodom su se našli niži dijelovi grada, u kojima se voda probija i kroz kanalizacijske odvode te plavi ulice.

- Na nekoliko lokacija postavljaju se boks-barijere i vreće s pijeskom oko kuća, a treća linija bili bi tzv. negativni bunari koji će sprečavati da voda ne izlazi iz kanalizacije. Na terenu je 75 vatrogasaca, 20 pripadnika Državne intervencijske postrojbe, sedam pripadnika HGSS-a, 20 djelatnika Hrvatskih voda i njihovih tvrtki i 50 pripadnika HV-a - rekao je u Hrvatskoj Kostajnici, nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite, ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite RH Damir Trut.

 

U Hrvatskoj Kostajnici je voda ušla u desetak podruma. Cesta od Hrvatske Kostajnice prema Dvoru je zatvorena, a na području općine Dvor voda je u dvorištima 20-ak kuća. Angažiran je stoga bio HGSS s čamcem te je jedna obitelj preventivno evakuirana. Prema informacijama iz tog mjesta, nije bilo većih šteta na objektima, no neka su mjesta zbog poplavljenih prometnica bila odsječena.

Vrhunac vodostaja rijeke Une očekivao se u noći na ponedjeljak. Uz 50 pripadnika Protupoplavnog voda Namjenski organiziranih snaga OSRH u Hrvatskoj Kostajnici, tijekom jučerašnjeg popodneva još 43 pripadnika Hrvatske vojske upućena su u Novu Drenčinu na širem području Petrinje zajedno s jednim utovarivačem. Ondje su pripremali obranu od poplava za nadolazeći vodni val Kupe s područja Karlovca gdje su za Koranu i Kupu uvedene izvanredne mjere obrane od poplave, a pod vodom su se našle i lokalne prometnice.

Na području Petrinje je u tijeku obnova potresom oštećenih nasipa koje je stoga nužno dodatno učvrstiti prije dolaska vodnog vala. Iz Karlovca su poručili da je situacija pod kontrolom, da se prati rast vodostaja i postavljaju vreće s pijeskom gdje je potrebno. Tijekom poslijepodneva i za Savu kod Jasenovca, gdje se u tu rijeku ulijeva Una, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Na području Gračaca došlo je do prodiranja podzemnih voda te su neke ljude morali evakuirati iz kuća koje su se našle pod vodom. Problema zbog oborina bilo je i u ostalim dijelovima Hrvatske, a DHMZ najavljuje prestanak oborina što bi situaciju trebalo olakšati. Kiše bi moglo biti u srijedu, naročito uz Jadran, a na kopnu bi se padaline mogle vratiti krajem tjedna.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije