Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dunav i dalje raste

Poplave: Beč izdržao, dramatična borba za Hainburg i Altenburg

poplave
Foto: DPA/PIXSELL
1/12
06.06.2013.
u 15:16

Vrhunac vodenog vala na istoku Austrije očekuje se u četvrtak navečer, potom bi trebao proći i kroz Bratislavu, a najavljeno je da će biti viši od 10 metara

– U osnovi, najteže je iza nas – rekao je glasnogovornik bečkih vatrogasnih postrojbi u četvrtak ujutro, nakon što je u noći sa srijede na četvrtak Dunavom u Beču prošao vrhunac vodenog vala. Obilježio ga je rekordni stoljetni vodostaj od 8,90 metara i protok vodene mase od 11.000 kubičnih metara u sekundi.

Nova regulacija Dunava u Beču spriječila je veće štete na tom području. Samo su se neki dijelovi djelomično našli pod vodom, primjerice restorani smješteni uz rijeku te pristaništa bečkih luka. Poplava je i razlog što 120 putnika i 40 članova posade jednog od stranih brodova koji krstare Dunavom nisu mogli pristati u Beču i morali su ostati na brodu.

Vatrogasci tvrde da je stanje u Beču stabilno i kako je smirivanje situacije na vidiku.

To, nažalost, nije slučaj i s gradovima u Donjoj Austriji, uzvodno od Beča, kojima i dalje prijete poplave zbog visokog vodostaja Dunava. Stanje je posebno kritično u austrijskom gradiću Hainburgu i Bad Deutsch Altenburgu, nedaleko od Bratislave, u kojima brane prijete popuštanjem.

Vrhunac vodenog vala na istoku Austrije očekuje se u četvrtak navečer, potom bi trebao proći i kroz Bratislavu, ako izdrži njegovu najavljenu visinu, veću od 10 metara. U Theissu u blizini grada Kremsa i Machfeldu, udaljenom 80-ak kilometara uzvodno od Beča, vatrogasci se i dalje bore s vodenom bujicom. Da brana ne bi popustila, izgradili su „drugu liniju obrane“, osiguravši je sa 600 tona šljunka i 1000 tona pijeska.

U dramatičnim akcijama spašavanja tisuća ljudi i dobara sudjeluje oko 30 tisuća pripadnika austrijskih dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, hitne pomoći te vojnika.

Elektronički mediji u četvrtak su javili da su u zapadnoaustrijskoj pokrajini Vorarlberg, također zahvaćenoj poplavom, pronađene dvije mrtve muške osobe, jedna u Bodenskom jezeru, a druga u Hörbranzu pokraj Bregenza, za koje policija pretpostavlja da su žrtve prošlotjedne vodene bujice.

Od početka vodenog vala u Austriji su zabilježene dvije žrtve i dvije nestale osobe. Na zapadu Austrije, u pokrajinama Vorarlberg, Tirol i Salzburg, voda se povlači te su počela ispumpavanja podruma, čišćenja objekata i utvrđivanja materijalnih šteta.

>>Helikopterom u zadnji tren spasili farmere u bavarskom naselju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije