Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAST REGISTRA

Popis pedofila - službe koje rade s djecom nemaju obvezu provjere

silovanje
Davor Javorović/Pixsell
27.01.2013.
u 18:00

Najveći je problem u sportskim klubovima koji funkcioniraju kao udruge građana i igraonicama jer za njih nema gotovo nikakve kontrole. Neka ministarstva ne znaju što je ili će biti s registrom pedofila

Nakon slučaja bludničenja, za što je osumnjičen vozač prijevozničke tvrtke koja je prevozila djecu riječkog Centra za odgoj i obrazovanje, i uz nevjerojatnu slučajnost da je ista tvrtka već imala zaposlenika koji je i osuđen za silovanje djevojčice u školi jer su također prevozili djecu, postavlja se pitanje – kako institucije vode računa o tome tko radi s djecom?

>> Pedofili neće moći raditi poslove koji imaju veze s djecom

Doživotna zabrana rada

Tzv. registar pedofila zaživio je od 1. siječnja, ali jesu li sve ustanove, sportski klubovi i tvrtke obavezne provjeriti pri zapošljavanju osoba koje rade s djecom nalazi li se ta osoba u registru?

– Zakonom o pravnim posljedicama osude, kaznene evidencije i rehabilitacije, kojim je reguliran registar pedofila, proširena je mogućnost da ustanove i tvrtke koje rade s djecom i sportski klubovi mogu zatražiti posebno uvjerenje od Ministarstva pravosuđa je li osoba koju se zapošljava ili će raditi po ugovoru o djelu ili volontirati na poslovima s djecom osuđivana za seksualne delikte na štetu djece. Što se tiče obveze poslodavaca koji rade s djecom da moraju provjeriti pri zapošljavanju je li netko u registru pedofila, ta obveza nije propisana ovim Zakonom jer je već regulirana nekim posebnim zakonima, primjerice Zakonom od odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. A ovaj zakon daje osnovu tamo gdje to nije regulirano da se to propiše posebnim zakonom – kaže Sanja Nola, pomoćnica ministra pravosuđa. Napominje i da je novim Kaznenim zakon propisano da pedofilima, koji su radili na poslovima s djecom, sudac presudom može izreći i sigurnosnu mjeru, doživotnu zabrane obavljanja djelatnosti, iako djelo nije počinjeno u vezi s radnim mjestom. A osuđeniku i nakon izvršenja kazne zatvora sudac može prema KZ-u odrediti nadzor od najviše dvije godine.

– Zakonskim tekstom nije se postigla svrha jer, nažalost, nije propisana obveza provjeravnja pri zapošljavanju – smatra sutkinja za mladež Lana Petö Kujundžić. S njom se slaže i odvjetnik Lovro Kovačić.

Najveća kontrola u školama

– Premda stručnjaci procjenju da se registrira samo pet posto od stvarnog broja pedofila, centrima za socijalnu skrb i ustanovama u sustavu socijalne skrbi ipak ćemo preporučiti da pri zapošljavanjima obave provjeru u registru – najavila je ministrica Milanka Opačić.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nisu imali ništa reći o toj temi jer je ministar bio na putu. Samo su kazali da ne znaju što je s registrom pedofila.

– Odgovorne osobe u institucijama u području odgoja, obrazovanja i skrbi o djeci ne mogu se pozivati na to da nisu upoznate s nekim novim propisom jer njihov posao nosi i odgovornost koja uključuje i poznavanje propisa koji su na snazi. Nitko od njih ne može se ispričavati da nije znao da je nešto zakonom zabranjeno ili regulirano. Mogućnost provjere podataka iz kaznene evidencije i prije je postojala u kaznenom zakonodavstvu, a zakoni poput Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o sportu, Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakona o volonterstvu, propisuju zabranu počiniteljima određenih kaznenih djela da obavljaju poslove u tim djelatnostima. Odgovorne osobe u tim institucijama i dosad su bile dužne provjeriti kandidate prije njihova zapošljavanja – kazala je pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Odvjetnik Kovačić napominje kako se nije brinulo o tome da postoje mnogi sportski klubovi koji funkcioniraju kao udruge građana, a u kojima rade treneri s djecom, zaposleni na određeno ili na crno, a nitko ih ne kontrolira.

– Još su najmanji problem škole i vrtići. I pedofili znaju da su to mjesta s najvećom kontrolom, za razliku od sportskih klubova, igraonica, privatnih tvrtki koje organiziraju proslavu dječjih rođendana. Tko kontrolira te ljude? Naš registar pedofila nema funkciju kakvu imaju registri vani – kaže Kovačić.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:50 27.01.2013.

Kako u Saboru sve Vlade obožavaju po hitnom postupku donositi propise za koje nema ama nikakve potrebe za hitnošću, eVO PRIGODE da hitan postupak bude OPRAVDAN. ......Prvo, kakve udruge.sportski klubovi a'la Dinamo i ostali????????? U sustavu PDV-a su, igrači su registrirani kao samostalna djelatnost(svaki igrač ponaosob),a klub je "udruga"......................Ukinuti zakonske odredbe po kojima se mogu registrirati takve "udruge", izmjeniti Zakon o športu, obvezati SVE koji rade s djecom do 18-godine života da su OBVEZNI provjeravati registar pedofila svaka dva ili tri mjeseca, tu provjeru treba na neki način zabilježiti (elektronski ili arhiviranim zahtjevom) i tu obvezu nadzirati kod svih. Ma može se sve, samo treba raditi

DU
Deleted user
10:10 28.01.2013.

Osoba s nickom: Jukkonen , navodi da je prvi korak ka pedofiliji, dopuštanje gay brakova i usvajanje djece. Tom analogijom, došli bismo do zaključka da su sve gay osobe potekle iz gay brakova?????????????????? No nisu, potekle su iz hetero bračnih zajednica, a ako je suditi po postotku osoba koje su se izjasnile katolicima, čini se da ih je većina odgojena u katoličkim obiteljima??????????? Društvo, Država-to smo svi mi, pa smo dužni brinuti o slabima, nemoćnima, bolesnima, jer se ovdje, Jukkonen, radi o tome da se malene i nemoćne treba zaštiti od nasilja. Druge teme imate u drugim člancima

MA
mario70
11:29 28.01.2013.

pa kad se kod nas u 80% slučajeva ljudi zapošljavaju s nekom vezom pa se nitko ne želi nikome zamjeriti pa ni pedogilu, jer "nikada ne znaš kad će ti zatrebati"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije