Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jezična analiza

'Ponovljeni izbor' znači da postoje samo dva kruga

glasanje
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
16.01.2015.
u 17:44

Formulacija je posve jasna jer piše "u prvom glasovanju"

Ovih je dana u središtu pozornosti jedna moguća nedorečenost Ustava RH, koju je istaknula Sandra Petrović Jakovina tvrdeći da je izborna pobjeda kandidatkinje HDZ-a za predsjednicu države gđe Kolinde Grabar-Kitarović upitna jer za nju nije glasovala većina svih birača koji su izašli na izbore, budući da „Ustav RH ne poznaje prvi i drugi krug“, nego „da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta“. Osnovu za takvu tvrdnju pronalazi u Ustavu RH, u članku 95., u stavku 3., gdje piše da se “predsjednik Republike bira većinom svih birača koji su glasovali” (dakle, riječ je o apsolutnoj većini), a “ako ni jedan od kandidata ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja nakon 14 dana”. Budući da Ustav RH u istome članku, u stavku 7., upućuje na Zakon o izboru Predsjednika Republike Hrvatske, postavlja se pitanje je li članak 17. toga Zakona u suprotnosti s Ustavom RH jer u tome članku, u stavku 4. piše: “Na ponovljenom izboru izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali” (dakle, riječ je o relativnoj većini).

Kako su se već pravni stručnjaci izjasnili o tome nalazimo li se u ustavnoj krizi, važno je da se to pitanje razmotri i s jezičnoga aspekta, odnosno postoji li prostor za tumačenje o tome proteže li se apsolutna većina iz Ustava RH “svih birača koji su glasovali” (pa onda eventualno i onih koji su na glasovanju poništili listić prekriživši ga ili dopisujući neko ime) i na drugi krug glasovanja za predsjednika RH. Takve dvojbe nema u Zakonu o izboru Predsjednika Republike Hrvatske jer ondje piše “najveći broj glasova birača koji su glasovali” (pri čemu se mogu, ali i ne moraju brojiti poništeni listići).

Ne ulazeći u pravna tumačenja, a polazeći od izbora jezičnih konstrukcija i izbora riječi u Ustavu RH, valja zaključiti kako je nedvojbeno da tu Ustav RH i Zakon o izboru Predsjednika RH nisu u suprotnosti jer se odgovor nalazi upravo u izboru riječi već u stavku 4. istoga članka Ustava RH: “Na PONOVLJENOM IZBORU pravo da budu birani imaju dva kandidata koja su u PRVOM glasovanju dobili najviše glasova.” Dakle, postoje samo DVA kruga glasovanja, a to je jasno naglašeno i formulacijom “na ponovljenom izboru” jer ne piše u množini: “ponovljenim izborima”. Kada bi umjesto formulacije „u prvom glasovanju“ stajalo „u prethodnom glasovanju“, možda bi i postojala pravna nedorečenost, no to nije slučaj.

S jezičnoga stajališta gledano, Ustav RH nije u suprotnosti sa Zakonom o izboru Predsjednika Republike Hrvatske, odnosno i Ustav i Zakon propisuju samo dva kruga izbora za predsjednika RH – „prvo glasovanje“ i „ponovljeni izbor“. Dakle, jezična ekspertiza pokazuje da je pobjeda gđe Grabar-Kitarović prema Ustavu potpuno neupitna.

>> Kolinda o sporu: Uopće nemam komentara, narod je izabrao predsjednicu

Komentara 41

SI
sifoklop
18:24 16.01.2015.

hrxxx111 uključi logiku, poništeni glasački listić ne odlučuje ništa, jer ga nije dobio nijedan kandidat, prema tome potuno je nevažno da li ga brojili ili ne brojili. Posebno što u drugom krugu za pobjedu treba relativna većina. Drugi krug zakonom je uređen na jedini mogući način. traženje apsolutne većine (50% plus 1 glas) nije moguće jer je dovoljan jedan poništen listić da nitko ne može imati apsolutnu većinu, pa prema tome mogi bi izbore ponavljati do besvijesti.

OK
okus
19:00 16.01.2015.

Dajte ne gnjavite vise. Izbori su ZAKLJUCENI. Imamo predsjednicu. Tocka. Tacka. Ende. Fine. AMEN.

ME
Merlin
18:41 16.01.2015.

bože, kol'ko vas ima bedastih, ono, boli glava...u uputama za glasanje jasno piše što znači glasanje (a to nije ak si samo ušo' i poništio listić, zato se i kaže: nevažeći glas ili listić..), drugo, nevažeći listići se računaju za potrebe statistike, tj. da se zna kolika je bila izlaznost)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije