Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biografija Franje

Ponizan kardinal koji se odrekao luksuza i sam si je kuhao

Jorge Mario Bergoglio
Reuters/PIXSELL
Autori: ič/VLM, i.kri/VLM
13.03.2013.
u 20:50

Nakon smrti Ivana Pavla II., u konklavi 2005. godine slovio je za vrlo izglednog kandidata, a postoji teorija da se u "mrtvoj trci" borio s bivšim papom.

Novi papa Franjo, Jorge Mario Bergoglio rođen je u Argentini 17. prosinca 1936. godine, a nadbiskup Buenos Airesa postao je 1998. godine.

Rodio se u Buenos Airesu kao jedan od petero djece talijanskog imigranta. U službu je primljen 13. prosinca 1969. godine. Pohađao je Filozofski i Teološki fakultet u San Miguelu. Poslije je postao profesor teologije. Član je isusovačkog crkvenog reda.

Poznat po poniznosti

Doktorirao je u Njemačkoj. Ima sveučilišnog iskustva (rektor Filozofsko-teološkog fakulteta u San Miguelu). Biskupom postaje 1992., a 1997. imenovan je koadjutorom nadbiskupom Buenos Airesa. Bio je predsjednik Argentinske biskupske konferencije od 2005. do 2011. Imenovan kardinalom 2001. godine. Član je Kongregacije za bogoslužje i sakramente, Kongregacije za kler, Kongregacije za institute posvećenog života i družbe apostolskog života, Papinskog vijeća za obitelj i Papinske komisije za Latinsku Ameriku.

Kao kardinal postao je poznat po poniznosti, po doktrini je konzervativac te je predan socijalnoj pravdi. Živio je u malenom stanu, radije nego u biskupskoj rezidenciji. Odrekao se skupe limuzine u korist javnog prijevoza, a navodno si je i sam kuhao. Nakon smrti Ivana Pavla II., u konklavi 2005. godine slovio je za vrlo izglednog kandidata, a postoji teorija da se u "mrtvoj trci" borio s bivšim papom.

400 tisuća svećenika u hvatanju novih duša

Bergoglio je prvi izabrani papa isusovac, a gotovo cijelu svoju karijeru proveo je u domovini. Njegov biograf Sergio Rubin kazao je da će vjerojatno pokrenuti svoj projekt i 400 tisuća svećenika poslati "na ulice kako bi uhvatili nove duše" za Katoličku crkvu. – Kada su se biskupi susreli, uvijek je sjedio u zadnjim redovima – kazao je Rubin, piše Huffington Post. Poznat je po tome da je modernizirao Katoličku crkvu u Argentini koja je slovila za jednu od najkonzervativnijih u Južnoj Americi.

S godinama je postao malo usporeniji, a pretpostavlja se da je to posljedica bolesti. Još dok je bio tinejdžer, uklonjeno mu je plućno krilo zbog infekcije.

Nije uspio spriječiti da Argentina postane prva država Južne Amerike koja je legalizirala istospolne brakove ni zaustaviti predsjednicu Cristinu Fernandez da promovira besplatnu kontracepciju i umjetnu oplodnju. Tvrdio je da su djeca diskriminirana posvoje li ih istospolni partneri.

"Kritizira MMF i neoliberalizam"

– Je li Bergoglio progresivan, čak teolog oslobođenja? Ne. On nije svećenik 'trećeg svijeta'. Kritizira li MMF i neoliberalizam? Da - kazao je Rubin i dodao da je kao kardinal novi papa provodio mnogo vremena u siromašnim četvrtima. Kritičari mu prigovaraju da se nije javno suprotstavio vojnoj diktaturi u Argentini od 1976. do 1983. godine.

Prošle godine kritizirao je druge crkvene dužnosnike zbog licemjerja, jer su zaboravili da je Isus Krist liječio gubavce i jeo s prostitutkama. – Postoje svećenici koji ne žele krstiti djecu samohranih majki jer nisu u braku – rekao je Bergoglio svojim svećenicima. – To je današnje licemjerje. Oni klerikaliziraju Crkvu, oni odvajaju ljude od spasenja. I tu jadnu djevojku koja je, radije nego da vrati dijete pošiljatelju, imala hrabrosti donijeti ga na svijet, pa mora lutati od župe do župe da bi ga krstila – kazao je danas izabrani papa u govoru.

 Prao i ljubio noge 12 pacijenata oboljelih od AIDS-a

Bergoglio je teološki konzervativan i vjeruje se da je blizak konzervativnom pokretu "Zajednica i oslobođenje" koja je ojačala svoj utjecaj i brojnost pod vodstvom Ivana Pavla II. Snažno podržava pomaganje siromašnima. Kada je postao kardinal 2001. godine, poticao je ljude da ne troše novac i odlaze u Rim kako bi slavili zajedno s njim te im je savjetovao da radije doniraju novac kako bi se iskorijenilo siromaštvo.

U pamćenju je ljudima ostao i događaj iz 2001. godine kada je posjetio bolnicu gdje je prao i ljubio noge 12 pacijenata oboljelih od AIDS-a.

Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

Komentara 28

Avatar Svećenik
Svećenik
21:38 13.03.2013.

Izgleda pristojan i skroman čovjek. Prema tome, posve sigurno neće doći u posjetu kod nas, jer kada bi vidio raskoš crkve u Hrvata, poludrago kamenje na fasadi, tresnuo bi ga infarkt.

ZV
zvjerko
22:08 13.03.2013.

svaka čast to je papa za mene.

SU
suhajac
21:23 13.03.2013.

Iako je konzervativac i vrlo ponizan po uvjerenju, mislim da smo ipak dobili modernog papu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije