Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solidarnost

Pomoć će dobivati novih 100 mjesta, od kojih je čak 98 na sjeveru Hrvatske

Čazma
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
07.11.2014.
u 08:24

Dosadašnji model snažno je favorizirao brdsko-planinska područja i jug zemlje. Indeks razvijenosti odsad će biti jedini kriterij

Duboko nepošteni sustav državne pomoći prema kojemu jedinice lokalne samouprave, poput dijelova gradova Dubrovnika i Zadra, i danas dobivaju pomoć od države iako im je indeks razvijenosti iznad prosjeka Hrvatske, dok neke od najsiromašnijih općina u sjevernim dijelovima zemlje nikad nisu bile u sustavu potpomognutih područja iako im je indeks razvijenosti ispod 50 posto prosjeka RH, Vlada je jučer napokon ispravila.

Donesen je Zakon o regionalnom razvoju a izmijenjen je i Zakon o brdsko-planinskim područjima, tako da će od iduće godine jedini kriterij hoće li neki grad ili općina biti u sustavu državne pomoći biti indeks njihove razvijenosti. Odnosno, pomoć od države dobivat će samo one lokalne jedinice čija je gospodarska snaga manja od 75 posto hrvatskog prosjeka. Novim pravilima iz sustava pomoći izlazi 65 gradova i općina, a prvi put u njega ulazi njih stotinu.

Grčić: Veća pravednost

Važno je napomenuti da je dosadašnji sustav snažno favorizirao brdsko-planinska područja, bez obzira na stvarno dosegnutu snagu tamošnjih općina i gradova, te južne dijelove zemlje. Naime, od 100 najsiromašnijih gradova i općina koji će iduće godine prvi put ući u sustav potpora, čak ih je 98 iz Slavonije te sjeverne i središnje Hrvatske. Jedine dvije južne općine koje zbog slabije razvijenosti ulaze u sustav potpora su Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj i Vrsi u Zadarskoj županiji.

– Ključna izmjena je primjena jedinstvenog sustava ocjenjivanja prema indeksu razvijenosti. Uvodimo veću pravednost u model solidarnosti – objasnio je ministar regionalnog razvoja Branko Grčić.

Pomoć od 1,1 milijardu kn

Godišnje država sa 1,1 milijardu kuna pomaže potpomognuta područja i taj će iznos, tvrdi Grčić, ostati jednak.

Državna pomoć sastoji se od uvećanog udjela tih općina i gradova u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, država se odriče kompletnog prihoda od poreza na dobit koji se tamo stvori, zaposleni imaju značajno veće porezne olakšice – primjerice neoporezivi dio dohotka povećat će se sa 3200 na 3500 kuna u gradovima i općinama čiji je indeks razvijenosti manji od 50 posto prosjeka RH...

>>Najslabiji u EU: Nakon šest godina recesije, Hrvatsku u 2015. očekuje mali rast od 0,2%

>>Grčić: Ako Split upravlja osnovnim, zašto ne bi i srednjim školama koje drži županija?

Komentara 7

CE
cenzura
08:43 07.11.2014.

Preljevalje iz šupljeg prazno! Umjesto da jednostavno ukinu one lokalne jedinice čija je jedina svrha uhljebljivalje 5-6 podobnih oni demagoški navodno pomažu. Fakat su nam na vlasti ekonomski eksperti! Strašno!

Avatar johny21
johny21
09:08 07.11.2014.

Kruha i igara pred izbore!

Avatar matalan
matalan
10:28 07.11.2014.

nikom lovu, neka rade

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije