Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Komšić:

'Uništavanje spomen-obilježja Hrvatima Briševa čin mržnje prema povratnicima'

Željko Komšić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
28.05.2019.
u 15:56

Nepoznati počinitelji polupali su ploče s imenima 67 Hrvata koje su pripadnici srpskih postrojbi ubili na početku rata 1992. godine u mjestu Briševu u općini Prijedor na sjeveru BiH.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je u utorak osudio uništavanje spomen-obilježja Hrvatima ubijenim u selu Briševo kod Prijedora 1992. godine, nazvavši to "činom mržnje" usmjerenom protiv povratničke zajednice u Republici Srpskoj.

U priopćenju iz ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH podsjećaju kako je Briševo kod Prijedora simbol stradanja Hrvata na području današnje RS a riječ je o žrtvama a koje su pripadnici vojske bosanskih Srba ubili na početku agresije na BiH 1992. godine u sklopu projekta etničkog čišćenja Bošnjaka, i Hrvata, kao i ostalih građana nesrpske nacionalnosti s tih područja.

"Član Predsjedništva BiH Komšić je pozvao vlast i policiju RS-a da u najkraćem mogućem roku pronađu izvršitelje ovog nedjela. U protivnom, smatrat će da je ovo čin koji ima za cilj poslati poruku da Hrvatima nije mjesto u tome entitetu", stoji u priopćenju. 

 

Komšić je istaknuo kako se više nikada na ovim prostorima ne smiju ponoviti nikakvi masovni zločini dodajući kako "ne razumije višedesetljetnu šutnju" dužnosnika koji sebe predstavljaju legitimnim predstavnicima Hrvata o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima Prijedora.

Podsjetimo, nepoznati počinitelji polupali su ploče s imenima 67 Hrvata koje su pripadnici srpskih postrojbi ubili na početku rata 1992. godine u mjestu Briševu u općini Prijedor na sjeveru BiH. Pozivajući se na očevice koji su objavili fotografije na društvenim mrežama, navodi se kako su polupane sve ploče koje su ovoga proljeća u mjestu Briševu, selu južno od Prijedora, postavili članovi istoimene udruge, čije je sjedište u Zagrebu.

Selo Briševo, koje je smješteno između Sanskog Mosta i Prijedora, praktično je zbrisano s lica zemlje 24. i 25. srpnja 1992. godine u napadu srpskih snaga. To selo su najprije opkolile srpske snage, stanovnike prisilile na predaju, a potom su ubili najmanje 67 mještana hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, te porušili i zapalili sve kuće i crkvu. Bilo je to najveće stradanje Hrvata u jednom danu tijekom cijelog rata u BiH. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Briševu je živjelo 370 Hrvata. Na popisu provedenom 2013. godine bilo ih je tek četiri. Obnovljeno je tek nekoliko obiteljskih kuća.

Komentara 19

DU
Deleted user
16:39 28.05.2019.

Nek pita Covic Dodika ko je bio, non stop vise zajedno, neka mu Mile da koju markicu za obnovu. Covicu srami se!

ZI
zip123
12:44 28.05.2019.

U to isto Brisevo nikad nitko iz Hrvatski vlasti niti iz HDZ BiH nije dosao da se pokloni zrtvama,da pita te povratnike kako zive isl.Bit ce da nisu dovoljno dobri Hrvati.

DU
Deleted user
16:12 28.05.2019.

Nije valjda da se Zeljko prvi oglasio dok HDZ suti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije