Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi izbjeglički val

Poljskim putem kolona stigla u Hrvatsku: Hoće li nas ovdje uhititi?

izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/20
17.09.2015.
u 15:45


Želimo se nekako dokopati Njemačke, kaže Sirijac Salih

U rano su jutro jučer, samo nekoliko sati poslije zatvaranja mađarsko-srpske granice, izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja počeli stizati u Hrvatsku. Do 17.25 sati u prihvatnom centru u Tovarniku, odmah do tamošnje policijske postaje, evidentirano je 536 izbjeglica, a novi pristižu iz sata u sat.

Najviše iz Sirije, ali ima ih i iz Iraka, Afganistana... Među njima je bilo puno žena i djece, pa i invalidnih osoba, a svi su bili vidno iscrpljeni i imali su samo jedan cilj: domoći se nekako Hrvatske, a potom i zemalja zapadne Europe.

Možemo izdržati udar

– Dosad smo ih iz Preševa vozili prema Beogradu, a od srijede je novo odredište Šid. Rečeno nam je da ih ovdje dovezemo. S nama je krenulo još 15-ak autobusa, a bojim se da će ih biti puno više jer dolaze iz dana u dan – rekao nam je jedan od vozača. Autobus koji je dovezao bio je pun izbjeglica, pa su neki sjedili i na podu. Uz sebe su imali samo najnužnije osobne stvari spakirane u torbe koje su nosili u rukama ili na leđima. Autobusi su ih ostavljali na oko kilometar udaljenosti od srpskog graničnog prijelaza, odakle su pješice, preko polja, krenuli put Hrvatske.

– Bježimo od rata, od smrti. Ondje nas više ništa dobro ne čeka. Sve smo ostavili. Nadamo se da ćemo nekako doći do Njemačke i ondje ostati – rekao nam je Sirijac koji se predstavio kao Salih. Dodao je kako putuju danima te da su svi iscrpljeni, ali i da ih najviše muči neizvjesnost, s obzirom na to da ne znaju što ih sve još čeka do krajnjeg odredišta. – Gdje je Hrvatska? Hoće li nas ondje uhititi? Gdje nas dalje voze? Što će biti s nama? – najčešća su pitanja izbjeglica s kojima smo hodali do granice. Novinari iz Hrvatske migrante su i vozili u svojim automobilima, a neki su im pomagali noseći djecu u rukama. Na samoj granici čekali su ih policijski kombiji i veći broj policajaca. Ondje je uslijedio prvi pretres osoba i njihovih stvari. U kombije su prvo smještali žene, djecu i kompletne obitelji, a potom su na red dolazili samci. Policajci su bili ljubazni i strpljivo su pregledavali sve pristigle izbjeglice, koji su također bili disciplinirani. Kombijima su ih vozili prema prihvatnom centru u Tovarniku, gdje je uslijedila identifikacija izbjeglica.

– Aktiviran je plan koji smo najavili. Zatečene osobe se prihvaćaju, nakon toga dolazi do utvrđivanja njihova statusa, je li riječ o osobi koja traži međunarodnu zaštitu, spada li među ranjive skupine ili one koji traže samo tranzit. I u tom segmentu, uz naše kapacitete koji su bili pripremljeni za ovakvu situaciju, u Ježevu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku, još nismo aktivirali ostale kapacitete koje imamo pripremljene – rekao je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić dodajući kako Hrvatska može izdržati prvi udar, odnosno do 1500 ljudi u jednome danu.

U centru u Tovarniku nalazili su se i timovi Crvenoga križa i Hitne koji su im pružali prvu pomoć, dijelili vodu, konzerve hrane, higijenske potrepštine. Odmah poslije identifikacije izbjeglice su smještali u autobuse i odvozili prema glavnom registracijskom centru u Ježevu. Ondje će se rješavati njihova dalja sudbina, ovisno o tome žele li zatražiti azil ili putovati dalje.

Odmah traže wi-fi

– Prva 24 sata trebaju im da se opuste i shvate gdje su. Puno im znači kontakt s nama, da osjete sigurnost. Mi smo im utvrda. Teško je reći osjećaju li se smirenije otkako su ušli u Hrvatsku. No, razgovaraju s nama, traže članove obitelji koji još nisu stigli, to im je najvažnije – opisuje Maja Kadoić iz Službe za zaštitu imigranata pri Crvenom križu. Glasnogovornica Hrvatskog Crvenoga križa Katarina Zorić rekla je kako je do 13 sati izbjeglicama u Tovarniku podijeljeno više od 1000 litara vode i 300 konzervi hrane.

– Mnogi su izmučeni i u teškoj situaciji. Čim dođu traže wi-fi kako bi se javili obiteljima – dodala je.

Zdravko Kelić, načelnik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje, kazao je kako prvi dan dolaska izbjeglica prolazi u najboljem redu.

– Cilj je da se prema njima postupa što ljudskije, da im se pruži kvalitetna pomoć i da se ovdje što kraće zadrže – istaknuo je. Ukaže li se potreba, moguće je i otvaranje novih prihvatnih centara kako bi se tranzit izbjeglica što brže obavljao. Policija ima i spreman vlak koji će ih, bude li potrebe, voziti do Zagreba.

>>Do 19 sati u Hrvatsku ušla 892 migranta. 'Pozivam sve institucije da se maksimalno uključe'

>>Pusić o izbjeglicama: Nikoga nećemo ilegalno gurati preko granice

>>Autobusi s izbjeglicama stižu u Ježevo: Djeca se smiju i mašu

>>Hrvatski policajac umornim izbjeglicama pridržao dijete

Komentara 17

TZ
t.zatopek88
16:31 17.09.2015.

Ove scene nam ne trebaju, slažem se s predsjednicom Kolindom trebamo odmah vojsku na granice da se izbjegnu veće tragedije ovih jadnih ljudi! Ljudima uvijek treba pomoći ali puštati organiziranu najezdu izbjeglica da postavlja pravila i nameću svoju volju u tuđoj kući, hitno spriječiti; ako im je stalo do nasilja i borbe, mogli su ostati i doma. Kako ćemo ih prehraniti i nadzirati sve? To košta? Gdje su sada EU i NATO? Pozdrav iz Rijeke!

DU
Deleted user
16:09 17.09.2015.

Ne treba ih hapsiti vec odmah za Rijeku pa na brod pa natag za Afriku!!!

DU
Deleted user
16:11 17.09.2015.

"Čim dođu traže wi-fi kako bi se javili obiteljima". Ako je tamo odakle dolaze rat, onda tamo nema ni mobilne telefonije ni interneta!!! Tko tu koga hebava??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije