Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNA SURADNJA

Poljska kupuje američki Patriot za 8 mlrd. dolara

Patriot
Reuters/Pixsell
08.07.2017.
u 11:45

U 10 godina SAD je Hrvatskoj darovao oružja i vojne opreme za 500 milijuna dolara

Vojna suradnja Poljske i Hrvatske sve je intenzivnija, i to ne samo u sklopu operacija NATO-a. Do kraja ove godine u Poljsku će otići oko 90 pripadnika Oružanih snaga RH s nekoliko mobilnih višecijevnih bacača raketa (VBR-ova), u sklopu koncepta pojačane prisutnosti NATO-a i po posebnom pozivu poljske vlade. Naši vojnici sudjeluju u borbenoj skupini predvođenoj SAD-om. Prošle godine na velikoj vojnoj vježbi “Anakonda 16” u Poljskoj, između 31.000 vojnika iz 24 zemlje sudjelovao je i hrvatski kontingent s 276 pripadnika OSRH, 15 oklopnih vozila Patria i 35 ostalih vozila.

Razmjena iskustava s Poljskom u modernizaciji vojnih snaga također je intenzivnija otkako se i RH izjasnila da će za obranu nastojati dosegnuti traženih dva posto izdvajanja iz BDP-a. Poljska je taj postotak već dosegnula, a vojni joj je proračun oko 10 milijardi dolara godišnje, dok hrvatski iznosi oko 700 milijuna dolara, uz izdvajanje od 1,23 posto. Poljska je već nabavila nekoliko eskadrila američkih F-16 C/D blok 52, a za sličan zrakoplov interesira se i Hrvatska. No, dok RH tek kreće u nabavu zrakoplova, pred Poljskom je najveća vojna investicija u povijesti.

Nakon posjeta američkog predsjednika Trumpa, SAD će napokon dopustiti prodaju najmodernijih inačica obrambenog raketnog sustava Patriot Poljskoj, što je posao od oko 8 milijardi dolara. Za nabavu novih borbenih helikoptera Poljska planira potrošiti oko 3 milijarde dolara. Poljska vojska jača, a sada ima oko 105.000 pripadnika. Hrvatska se, jednako kao i Poljska, izuzetno oslanja na vojnu suradnju sa SAD-om, a Hrvatska i s Izraelom. U posljednjih 10 godina SAD je Hrvatskoj darovao oružja i vojne opreme u vrijednosti 500 milijuna dolara.     

Komentara 35

KA
kamenjar0404
22:41 08.07.2017.

Čím komentar pocinje sa kaj onda se zna da je to cedo iz jazbine ili preredeni komunjara ili udbas !!!! Provaljeni ste srboslavci !!!!!

DU
Deleted user
12:11 08.07.2017.

Tako je, drzat se Amerike a gledati svoj interes.

KA
kamenjar0404
19:49 08.07.2017.

Znaju Poljaci dobro sto rade i najmanje im trebaju savjeti jugonostalgicara i rusofila!!!! Kupujte neletece MIG-ove i napred!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije