Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud EU

Poljska, Češka i Mađarska su krive jer nisu željele primiti izbjeglice

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
02.04.2020.
u 10:43

Te države članice ne mogu se pozivati na svoje odgovornosti u području očuvanja javnog poretka i zaštite unutarnje sigurnosti ni na navodnu nefunkcionalnost mehanizma premještanja kako bi se izuzele iz provedbe tog mehanizma, zaključio je Sud.

Poljska, Mađarska i Češka Republika prekršile su europsko pravo kad su odbile prihvatiti izbjeglice iz Italije i Grčke u migrantskoj krizi 2015. po usvojenim kvotama raspodijeljenima po svim članicama EU, odlučio je danas Sud EU.

Te države članice ne mogu se pozivati na svoje odgovornosti u području očuvanja javnog poretka i zaštite unutarnje sigurnosti ni na navodnu nefunkcionalnost mehanizma premještanja kako bi se izuzele iz provedbe tog mehanizma, zaključio je Sud.

Europska Komisija podnijela je tužbu  protiv Poljske, Mađarske i Češke zbog toga što nisu navele odgovarajući broj podnositelja zahtjeva za  međunarodnu zaštitu koji se mogu brzo premjestiti na njihovo državno područje i time što, posljedično, nisu ispunile svoje naknadne obveze premještanja.

Sud je zaključio da su tri države članice povrijedile odluku koju je Vijeće donijelo s ciljem premještanja na obveznoj osnovi 120.000 podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije u druge države članice Unije.

Također, Sud je utvrdio da su Poljska i Češka Republika također povrijedile svoje obveze koje proizlaze iz prijašnje odluke koju je Vijeće donijelo s ciljem premještanja na dobrovoljnoj osnovi 40.000 podnositelja zahtjeva za međunarodnu zaštitu iz Grčke i Italije u druge države članice, kaže se u presudi.

Komentara 47

MA
MAX127
11:16 02.04.2020.

I? Koja je kazna? Izbacivanje iz unije? Raspast ce se ova unija poslije ove krize.. Što prije to bolje..

FO
FONZA
11:16 02.04.2020.

EU je masonska tvorevina....cilj-unistenje krstjanstva....

KR
Krotila2
11:05 02.04.2020.

Zaštitili i obranili su kršćanske vrijednosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije