Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STVARAJU VELIKU ŠTETU

Poljoprivrednici nabavili topove protiv veprova i naišli na neočekivane probleme

Park prirode Kopa?ki rit: Divlje svinje
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
12.07.2022.
u 09:19

Proizvođači plinskih topova upozoravaju kupce da zbog buke koju proizvodi plinski top nije prikladan za korištenje u blizini kuća i naseljenih područja

Jedu im usjeve i ruju po njivama, pa su poljoprivrednici iz Donje Dubrave u Međimurskoj županiji posegnuli za – topovima.

No, ne pucaju iz njih po veprovima, već pucnjevima iz plinskih topova stvaraju buku koja tjera divljač s polja. Metoda je isprobana i učinkovita, samo što ima jedan nedostatak – uznemiraje mještane koji se žale da zbog buke ne mogu spavati!

- Plinski top je jedna od legalnih dozvoljenih sredstava za obranu od divljači. Mi poljoprivrednici godinama ukazujemo na velike štete koje trpimo od visoke divljači mjerodavnim službama, županije, ministarstvu poljoprivrede i nadležnim lovačkim društvima. Do današnjeg dana štete od divljači se nisu svele na normalan prihvatljiv postotak. Nema dovoljno sluha ni u jednoj instituciji – odgovorio im je Vedran Klarić, predsjednik općinskog odbora za poljoprivredu.

Upozorava da poljoprivrednicma nitko je nadoknađuje štetu od divljači, a ona se u nekim OPG-ovima penje i preko 100.000 kuna.

- Divljač nema vlasnika i nitko nije odgovoran za nastalu štetu. Mi poljoprivrednici hranimo i divljač, ali moramo prehraniti i sebe. I mi smo mještani Donje Dubrave, i mi isto tu spavamo i čujemo topove, ali osjetimo i koliko novca nam svake godine nedostaje zbog divljači – ističe Klarić i moli sumještane za razumijevanje jer ne koriste, veli, topove da bi uznemiravali ljude, već da bi plašili divljač i rastjerali divlje svinje sa svojih parcela te zaštitili svoje usjeve.

Proizvođači plinskih topova upozoravaju kupce da zbog buke koju proizvodi plinski top nije prikladan za korištenje u blizini kuća i naseljenih područja. Top Guardian 2, na primjer, može stvoriti buku do 120 decibela, a štiti površinu od tri do četiri hektara. 

>> VIDEO Sezona je osa i stršljena, evo kako ih se najbrže riješiti

Komentara 3

IV
ivica.vranjic
07:45 13.07.2022.

Tako su svojevremeno iz šuma izašle dlakave, smrdljive zvijeri i počele terorizirati narod. Narod uzeo puške i razjurio tu bagru... Velika većina je pobjegla, a ovi što su ostali više nisu dlakavi i malo smrde.... Sa štetočinama jedino tako se ispravno postupa.

Avatar nekakav
nekakav
12:52 12.07.2022.

zbog miješanja divljih i domaćih svinja, došlo je do ogromnog porasta broja mladunaca, jer se umiješala genetika. današnje divlje svinje, krmače, prasice, su križanci, sa dosta dobrim genima što se tiče plodnosti, pa imaju 12-13, pa i 15 mladih. i to 2 puta godišnje. to je razlog velikog broja divljih svinja, koje su sve manje divlje. rješenje je drastičan odstrel, i to više ciljani, na ove bijele sa crnim mrljama. nema se tu što više čekati. ako ekipa u gradu ima problema, jer autom nalete na zvjerku, što mislite da imaju ovi sa sela, na poljima, uz šume (s sve više je šumaraka u poljima)? lovci bi samo pucali, ne bi snosili nikakvu odgovornost za štetu u 'svojem' lovištu. neće moći to tako više. lov je skupi sport, nije za seoske i gradske dokoličare. povećati im 'članarine', nek počnu plaćati ljudima naknadu za zemljište na kojem je 'njihovo lovište'. i ne smije naknada biti manja od biljega, kao do sada. ako je divljač državna, lov od državnog interesa, onda je država i odgovorna za štetu. ako je njihovo rješenje 'ogradite si parcelu', onda će se naći ekipa koja će mrežom ograditi tisuće hektara, pa divljač neće više uopće imati priliku migrirati. to želimo?

Avatar ucjena
ucjena
05:51 13.07.2022.

Neka onda oni kojima smeta j,g, bolje da nemaju što jesti, e narode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije