Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandalozno: Prve klupe ostale prazne, na misi jedino - Zdravko Tomac!

Političari ignorirali Bozanićevu božićnu misu u zagrebačkoj katedrali

tomac
HRT
25.12.2009.
u 11:57

Klupe ispred oltara u katedrali rezervirane su redovito za politički vrh i društvenu kremu, a u svome pozdravu u pravilu im se obraća predslužitelj slavlja.

Zaspali, zaboravili ili naprosto - ignorirali. Rezultat je to dolaska poltičkog i državnog vrha na božićnu misu koju je u zagrebačkoj katedrali u 10 sati predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nikoga ni iz Vlade, ni iz Sabora ili s Pantovčaka, čak ni jednog od 12 predsjedničkih kandidata! Prve klupe s Bozanićeve lijeve i desne strane, koje su rezervirane za političku elitu, bile su prazne, tj. približili su im se zbunjeni vjernici, pa su bakice mogle kardinala gledati s par metara razdaljine. Očito je noćašnja polnoćka popularnija od jutarnje božićne mise, jer su u tim klupama na njoj bili premijerka Jadranka Kosor, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks te predsjednički kandidati Milan Bandić i Vesna Škare Ožbolt.

Klupe ispred oltara u katedrali rezervirane su redovito za politički vrh i društvenu kremu, a u svome pozdravu u pravilu im se obraća predslužitelj slavlja. Ovoga puta nisu zauzeli svoja mjesta, a teško je povjerovati da su se izmiješali s narodom, koji je ispunio prvostolnicu, želeći ostati anonimni i neprimjećeni.

Kamermani Hrvatske televizije, koja je izravno prenosila svečano božićno euharistijsko slavlje, uzaludno su među licima vjernika tražili nekog poznatog političara. Švenk kamere se samo u jednom trenutku zaustavio na bivšem političaru SDP-a Zdravku Tomcu, koji je prije par godina posvjedočio svoje obraćenje na katoličanstvo i koji je pažljivo slušao propovijed kardinala Bozanića. Jedini predsjednički kandidat koji je našao vremena za dolazak bio je Boris Mikšić.

- Upravo mi koji slavimo Božić imamo zahtjevno poslanje spašavanja svojih suvremenika od nesreće zaborava svojim svjedočenjem, navještajem, radošću i životom. Zaborav vlastitih korijena i vlastite povijesti na početku je svakoga ljudskoga otuđenja - rekao je kardinal Bozanić u svojoj propovijedi, dodavši kako "obnavljamo spomen da ne bismo zaboravili Krista".

- Radosnim nas ponosom ispunja činjenica da pripadamo Katoličkoj crkvi, jer smo narod određen za Božju svojinu da raznosi slavna djela onoga koji nas je pozvao iz tame u svoje divno svjetlo. Nikakva druga ponuda i vjerovanje ne može u našim očima zasjeniti i u našim srcima zatomiti neusporedivo izabranje i poziv što smo kršćani, tj. da smo postigli milosrđe, da smo prihvaćeni, oblikovani i sabrani u novu i neprolaznu stvarnost djeteta čije rođenje slavimo - rekao je kardinal Bozanić.

Ključne riječi

Komentara 48

GO
gori
20:03 25.12.2009.

\"Dobro je što političari nisu došli na polnočku\" Mislim da je to jako loše. A evo zašto: Političari su dolazili na misu dok su smatrali da time mogu dobiti neke bodove kod birača, što im je najčešće i polazilo za rukom. Time su instrumentalizirali Crkvu u Hrvata koja se kao nova interesna organizacija time dosta kompromitirala. Zapravo se toliko kompromitirala da političari misle kako bi im štetilo ako se pojave u crkvi. Svima onima koji još vjeeruju Sretan Božić.

JM
ja-ma
13:12 25.12.2009.

Kao prvo sretan Božić svima!Nadalje,ako je netko bio na polnoćki ne mora odmah ujutro trčati u Crkvu.Po meni takav niti ne mora više na mise taj dan.Smatram da se na Božić treba ići u Crkvu jer to nije blagdan odojka i kolača već Isusov rođendan,no nije bitno na koju će se misu ići.I još nešto.Ovo rezerviranje klupa u prvim redovima je velika sramota,no svejedno,ionako se zna da ti koji u Crkvi sjede naprijed kod Boga će biti otraga.

DU
Deleted user
19:56 25.12.2009.

Gospodine Tomac vama i vašoj obitelji želim svako dobro te čestit i blagoslovljen Božić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije