Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivan jakovčić

Političar koji je bio bolji sa Sanaderom nego s Milanovićem

'23.03.2012., Zagreb - Ivan Jakovcic predsjednik IDS-a.  Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/5
10.03.2013.
u 09:41

HDZ se nikad nije usudio udariti na IDS kako je to učinio koalicijski partner SDP dajući podršku disidentu iz stranke Damiru Kajinu. Jakovčić je nakon toga prekinuo kontakte s Milanovićem, ali ostao je u koalicijskoj vladi

Čim je pukla afera sa zemljištem, istarski župan Ivan Jakovčić stao je iza svog ministra rekavši da je priča izmišljena kako bi se udarilo na njega osobno i IDS zbog lokalnih izbora i Jakovčićeve kandidature za Europski parlament!

Dugovječni župan

Ljubav između “najlukavijeg hrvatskog političara”, kako Jakovčića opisuje Žarko Puhovski, i Zorana Milanovića, načeta je šest mjeseci prije parlamentarnih izbora kada je istarski župan u jeku kampanje s Jadrankom Kosor potpisao ugovor o provedbi projekta Brijuni Rivijera. Sukob je poslije eskalirao kad se SDP upleo u stranačke odnose i dao podršku IDS-ovu disidentu Damiru Kajinu da se kandidira za istarskog župana.

Jakovčićevo iskustvo i lukavstvo vidjelo se i kod SDP-ove podrške Kajinu, na koju nije odgovorio napuštanjem koalicije, već je potisnuo taštinu i ostao pomogavši time upravo Milanoviću da lakše prebrodi Čačićev odlazak.

Ivan Jakovčić spretno vodi IDS još od 1991. godine tako što druge političke stranke ne pušta blizu Istri, ali njeguje dobre odnose sa centralnom vlašću u Zagrebu. HDZ se nikad nije usudio udariti na IDS onako kako je to sad učinio bratski SDP. Ljevičarski imidž IDS-a ostavština je prebjega Damira Kajina, dok je u Jakovčićevu političkom djelovanju regionalna i neoliberalna komponenta uvijek bila važnija od socijalne. Uostalom, nešto blaže i uljuđenije nego što je to činio HDZ, IDS upravlja Istrom dulje od dva desetljeća. Sam Kajin za dojučerašnjeg šefa i prijatelja veli da upravlja organizacijom kao mafijom.

IDS je najmonolitnija politička stranka u Hrvatskoj i godinama pobjeđuje na svim lokalnim izborima, uz rijetke iznimke.

Želi u EU parlament

Večernjakova kolumnistica i profesorica na Fakultetu političkih znanosti Mirjana Kasapović korijene sadašnjeg sukoba na relaciji IDS – SDP pronalazi u ranim devedesetima kada su cijele općinske i gradske organizacije SDP-a prešle u IDS, na što su ih poticali dotad ugledni i popularni SDP-ovi kadrovi, poput pulskog gradonačelnika Luciana Delbianca. Kasapović smatra da bi se ta neviđeno brza, masovna i organizirana stranačka konverzija mogla nazvati prvim i dosad najvećim “neprijateljskim preuzimanjem” u hrvatskoj stranačkoj politici. Njegov rezultat bila je potpuna hegemonija IDS-a na lokalnoj razini koju SDP tek u posljednje vrijeme pokušava načeti. Čak i HDZ ima svog načelnika u Istri, veterinara Marija Bratulića, koji nedodirljivo vlada u svom Svetom Petru u Šumi, a SDP je dobio svog prvog gradonačelnika u Istri tek nakon što mu je u ožujku 2012. pristupio do tada nezavisni gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. Prvi veliki test i za IDS i za SDP bit će rezultat izbora u Puli, gdje se za prvu poziciju, uz podršku HNS-a, bori drugi čovjek IDS-a Boris Miletić, na kojega SDP šalje svog saborskog zastupnika i gradskog vijećnika Peđu Grbina.

>> Veljko Ostojić: Ponavljam, nisam učinio ništa protuzakonito

IDS je dosad dva puta bio u koaliciji na nacionalnoj razini, a pokazao se kao zahvalan koalicijski partner jer nije bio sklon ucjenama i prokazivanju, kao što su činili drugi. Jakovčić se na primjer nakon godinu dana povukao iz Račanove vlade zbog odnosa prema Istri, ali ni u jednom trenutku Račanu nije uskratio glasove i podršku u parlamentu. Fotelju istarskog župana zamijenio bi mjestom u Parlamentu EU, a spominjalo se i povlačenje s mjesta predsjednika stranke. Jakovčić je lakše nalazio zajednički jezik s Ivom Sanaderom nego s Milanovićem, pa i njega samog prate repovi vezani uz Hypo banku i kredite. Osim zbog Brijuni Rivijere, s Milanovićem se sukobio i zbog gradnje TE Plomin, njegova članstva u Europskom parlamentu, izbora za gradsku vlast Pule, a i Ostojićev grijeh tumači se kao osveta njemu osobno.

>> Ivan Jakovčić u igri kao novi ministar turizma

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
10:00 10.03.2013.

U IDS-u jos nisu shvatili da je njihov prirodni partner HDZ. Ne razumim zasto je Jakovcic uopce u kuku koaliciji.

DO
doktorica
10:05 10.03.2013.

nije mu tata ostavio u nasljeđe funkciju....

KA
kadulja
10:36 10.03.2013.

jučer je jakovčić rekao povijesnu rečenicu, ostojić je pokazao koliko je veliki čovijek kada je dao ostavku.Druga stvar što nas je lagao i što je prevario državu za porez isplaćujući dio na crno i kada jedan predsjednik stranke da takvua takvu izjavu onda su ljudi ***** tko god glasao za njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije