Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAČUNALNE PRIJEVARE

Policija upozorava građane: Šire se prevare lažnih bankara, ne nasjedajte

Dresden: Konferencija povodom velike operacije zapljene robe putem online prijevara
Foto: Monika Skolimowska/DPA
09.05.2023.
u 14:30

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na lažne e-mailove i pozive te da ne otvaraju poveznice

Ravnateljstvo policije upozorilo je u utorak na novi oblik računalne prijevare kod online plaćanja u kojima se traži ažuriranje aplikacija za internetsko bankarstvo što vode na lažne web stranice banaka. Policija je upozorila na prijevaru nakon što je zaprimila više prijava računalnih prijevara na štetu građana, a u posljednje vrijeme i tvrtki u kojima počinitelji šalju lažne phishing poruke elektroničkom poštom uime hrvatskih banaka. 

U policiji navode da se na lažnim stranicama, koje su vjerna kopija legalnih stranica banaka, traži unos podataka o e-mail adresi i broju telefona za kontakt s bankom.

Nakon što se unesu kontakt podaci, nepoznati počinitelji zovu klijente predstavljajući se kao djelatnici banaka te traže da na novoj poveznici unesu podatke o plaćanju i autorizacijske ključeve koje zatim koriste za pristup njihovim računima i prebacivanje novca na račune počinitelja u stranim zemljama. Policija moli građana i tvrtke da, ako zaprime takve pozive, u banci provjere radi li se o lažnoj poruci te da ne otvaraju poveznice u porukama elektroničke pošte i ne unose podatke o plaćanju prije provjere sa svojom matičnom bankom.

VIDEO Masovni prosvjed u Beogradu: 'Djecu su ubili prijatelji, odakle njima oružje?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije